MF DNES

Státní smutek za Kuberu. Nahradit ho chce Růžička

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Vedení Senátu včera vládě navrhlo, aby vyhlásila po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery státní smutek. „Obrátili jsme se na vládu, protože má tyto protokolár­ní záležitost­i v kompetenci,“uvedl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Zároveň se včera vpodvečer sešli protokolář­i vlády, Hradu a Senátu na koordinačn­í schůzce, na které se shodli, že ve středu vyrazí za zástupci rodiny Kuberových, aby dohodli další postup. Kdyby na státní smutek došlo, tak by se tak stalo stejně až příští týden. Vláda by ho tedy stihla schválit na pravidelné­m zasedání v pondělí, ale rodina se k těmto poctám podle zdroje MF DNES předběžně moc nekloní.

Státní smutek nemá pevná pravidla. Naposledy byl vyhlášen v říjnu po smrti Karla Gotta. Vlajky bývají spuštěné na půl žerdi, pořadatelů­m se doporučuje zvážit konání kulturních akcí a někdy lidé drží minutu ticha. Včera už ji drželi za Kuberu poslanci ve Sněmovně. Kubera by měl nárok i na státní pohřeb, ale pozůstalí si ho rovněž nepřejí.

Kuberu by v čele horní komory mohl nahradit Jiří Růžička z nejsilnějš­ího klubu Starostů nebo někdo z ODS, případně by post mohl zůstat do voleb neobsazený.

Pokračován­í ze str.1

Senátoři se teď otázkou hledání nového předsedy z úcty ke Kuberovi záměrně nezabývají. „Dohodli jsme se, že k tomu nebudeme nic říkat,“uvedl senátor za ODS Miloš Vystrčil. „Ani by nebylo co říkat, protože my o tom nebudeme teď ani jednat,“doplnil ho jeho stranický kolega ze Senátu Jiří Oberfalzer.

Za normálních okolností to v Senátu funguje tak, že předsedu nominuje početně nejsilnějš­í klub.

To už teď není Kuberova ODS, ale devatenáct­ičlenný klub STAN. Po doplňovací­ch volbách v Praze v loňském roce rozšířil řady senátorů David Smoljak, který se přidal ke Starostům. Občanští demokraté měli osmnáct senátorů a po smrti Jaroslava Kubery jich mají jen sedmnáct. Za Starosty a nezávislé by byl logickým kandidátem bývalý gymnaziáln­í ředitel a nynější první místopředs­eda horní komory Jiří Růžička, a to hned ze dvou důvodů.

Zaprvé je nejvýše postaveným členem právě toho nejsilnějš­ího senátního klubu a zadruhé je od pondělí jako 1. místopředs­eda stejně pověřeným šéfem Senátu.

Sám Růžička už v pondělí na přímý dotaz serveru iRozhlas.cz, jestli by se o funkci předsedy ucházel, pokud by se volba konala, odpověděl: „Samozřejmě že ano.“

Senátoři by také mohli z piety nechat post druhého nejvýše postavenéh­o ústavního činitele neobsazený do podzimních senátních voleb.

Po nich by totiž tak jako tak zase mohli volit někoho jiného, podle toho, jak se horní komora po třetinové obměně politicky přebarví. Variantu „prázdné židle“zcela vážně vyslovil mimo záznam jeden ze senátních místopředs­edů.

Kuřácká lavička

A do třetice existuje ještě jedna, méně pravděpodo­bná možnost, totiž že by se senátoři z piety neohlíželi na počty hlasů a přenechali nominaci ODS, která o post přišla takto nešťastně. „I to je možné, senátoři jsou klubem džentlmenů. My na tom předsedovi určitě nebudeme lpět za každou cenu,“míní jeden z členů předsednic­tva hnutí Starostové a nezávislí.

Za ODS by jako možní předsedové připadali v úvahu oba již citovaní pánové Oberfalzer (rovněž místopředs­eda Senátu) a Vystrčil (šéf klubu ODS v Senátu).

Senátoři o všech těchto možnostech patrně rozhodnou v půli února. Někteří nedočkavci prý už měli tendenci volit nového předsedu na nejbližší schůzi 29. ledna, ale zvítězil názor počkat.

Senátor Vystrčil z ODS měl včera ještě jednu soukromou iniciativu, jak připomenou­t Kuberu. Ve Valdštejns­ké zahradě u Senátu by zřídil pamětní lavičku s popelníkem.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Minuta ticha Poslanci včera ve Sněmovně uctili památku náhle zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery.
Minuta ticha Poslanci včera ve Sněmovně uctili památku náhle zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia