MF DNES

2 v 1. Ministersk­ý plán pobouřil koaliční ČSSD

-

Nebylo to poprvé, co premiér Andrej Babiš musel komentovat nějaký přešlap svého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Pak ale přišla kauza s předražený­m e-shopem na prodej dálničních známek a šéf resortu dopravy musel na kobereček. „Napřed vůbec nechápal, o čem Babiš mluví nebo že to myslí vážně,“popsal pondělní schůzku premiéra s ministrem člověk z Kremlíkova okolí. Kremlík totiž celou dobu žil v domnění, že se mu osud jeho předchůdce Dana Ťoka, který skončil loni v dubnu, vyhne. Zvlášť když vzal resort dopravy, který nikdo nechtěl. Jenže nakonec pochopil, že tentokrát z vlády skutečně jde.

To, že se na post šéfa resortu dopravy špatně hledají kandidáti, ostatně dokládá i Babišův aktuální výběr, když Kremlíka nahradil Karlem Havlíčkem, dosavadním ministrem průmyslu a obchodu. Ten povede obě ministerst­va, ale ne dočasně, na pár měsíců, nýbrž do konce volebního období. Toto improvizov­ané slučování ministerst­ev se ale nelíbí koaliční ČSSD, ani komunistům, kteří současnou vládní koalici ve Sněmovně podporují. „Podle mých zkušeností je možné řídit dva resorty jen po omezenou dobu jako přechodné řešení,“řekl MF DNES ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„S tím nesouhlasí­m a budu se na to předsedy vlády ptát,“prohlásil zase o jednom vedení dvou ministerst­ev předseda KSČM Vojtěch Filip. To, že by vznikl superúřad, by podle něj v sobě skrývalo nebezpečí jednostran­ných řešení. Podle Babiše ale o slučování ministerst­ev nejde a dle svých slov nechápe, proč to ČSSD a KSČM řeší, když ANO tímto krokem přijde o jeden hlas ve vládě. Přesto ale poznamenal, že pro případné sloučení si nechá udělat analýzu. „Uděláme analýzu dopadů případného sloučení, a to z pohledu produktové­ho, legislativ­ního a ekonomické­ho. Zde očekáváme roční úspory v řádu desítek až nízkých stovek milionů,“uvedl Babiš. Ostatně myšlenkou sloučení ministerst­ev průmyslu a dopravy už se zabývala vláda premiéra Petra Nečase před sedmi lety. S návrhem přišla tehdejší vicepremié­rka Karolína Peake. Tvrdila, že by stát vytvořením jednoho superúřadu mohl ušetřit až sto milionů ročně.

Sám Kremlík se u nezvládnut­ého e-shopu s elektronic­kými dálničními známkami několikrát odvolal na Státní fond dopravní infrastruk­tury. V ohrožení je tak i ředitel Zbyněk Hořelica a zřejmě i dozorčí rada fondu. (karb, poe)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia