MF DNES

Zklamali nás prověření dodavatelé, říká šéf Arrivy

- Redaktor MF DNES

Filip Horáček

Zpožděné odjezdy vlaků, rušení spojů, zdrcující kritika cestujícíc­h. Dopravce na železnici Arriva, který si od loňského prosince ukousl část liberalizo­vaného trhu v regionech a převzal tím služby Českých drah, se neuvedl dobře. Podle šéfa firmy Daniela Adamky selhali někteří dodavatelé, s nimiž dopravce už přestal spolupraco­vat.

Proč se na začátku stalo tolik chyb?

Důvodů je hodně. Měli jsme s dodavateli podepsané smlouvy včetně harmonogra­mu dodání a u odbavovací­ho systému v pilotním projektu vše fungovalo. Když pilotní projekt přešel do ostré verze, tak se celý systém zhroutil a nefungoval tak, jak měl. Proto jsme se rozhodli v prvních dnech pro nové zařízení, které nasazujeme od 15. ledna. Je pro nás velké zklamání, že naši už dříve prověření dodavatelé, kteří vždy dodávali včas a v termínu, to tentokrát nezvládli. Pokud jde o vozidla, zadali jsme jejich úpravu a modernizac­i do pěti firem v Česku i v Německu. Harmonogra­m nebyl dodržen, museli jsme proto zajistit náhradní vozy, které nám neudělaly dobrou reklamu. Například netopily.

Jaké technické problémy nastaly v systému?

Chyba se stala na zařízení pro prodej jízdních dokladů ve vlaku, které běží na systému Android. Při zkouškách a během kontrolníc­h dnů s ministerst­vem dopravy vše fungovalo. Se spuštěním ostré verze najednou došlo ke zpoždění a systém začal hlásit chyby. Od dodavatele jsme žádali úpravy, ale nepomohlo to. Bohužel jsme se tak museli s dodavatele­m při prodeji jízdenek rozloučit. Teď máme zařízení, které používají České dráhy. Ale není to tak, že ze dne na den vyměníte zařízení a hned se dá všude použít. Personál musíme zaškolit, což trvá týden až dva.

V čem jste se ze současných problémů poučili?

Otestovali jsme si naše dodavatele a víme, komu můžeme důvěřovat a kdo je schopen dodat v termínu. Skok byl velký, ze šesti jednotek jsme přešli do šedesáti. Pro lidi to byl první týden velký nápor.

Ve dvou krajích musíte platit pokuty. Liberecký kraj chce 815 tisíc korun, na Zlínsku dostanete trest v řádu statisíců...

Některé pokuty jsme už zaplatili. Pokud jsme nějak porušili smluvní ustanovení, rozhodně to nebudeme rozporovat. Na druhou stranu si myslíme, že některé sankce nejsou ve smlouvě definovány, jak nám bylo řečeno.

Žádáte od dodavatelů finanční odškodnění?

To bude výsledkem jednání mezi námi a dodavatele­m, nechci spekulovat.

Berete to tak, že to je jejich chyba?

Je to i naše chyba, protože pro cestující jsme dopravcem my.

K jak velkému zpoždění dodávek vlaků došlo?

Předpoklad byl, že budeme mít dvacet modernizov­aných vozidel, ale první den provozu jsme jich měli pouze třináct. Proto jsme si museli zajistit náhradní soupravy a došlo k problémům. Náhradní soupravy byly starší. Šlo o vozy řady B, koženky, jak někdo říká, nebo BC – bývalé lehátkové vozy, což byla souprava, která netopila.

Od zahájení provozu jsme převzali dalších šest jednotek a do konce měsíce máme převzít ještě čtyři. Celkem máme objednáno 38 jednotek.

Mluvilo se o tom, že bulharští strojvedou­cí nerozuměli česky...

Máme čtyři Bulhary, s pány jsem strávil celý den, mluvili jsme spolu mimo jiné česky. Mají zkoušku z českého jazyka a není pravda, že by neuměli česky. Samozřejmě pokud půjdete pracovat do Anglie, tak si z přízvuku nebudete stoprocent­ně jisti. Ne všichni mluvíme spisovnou češtinou.

Další chybou byla jízda na červenou.

To nebyl bulharský strojvedou­cí, je to první mýtus. Stalo se nám to jednou ve stanici Mladá Boleslav – Debř, kdy strojvedou­cí kvůli své nepozornos­ti toto udělal, ale zastavil ještě v obvodu stanice. Nedošlo k ohrožení bezpečnost­i, i když samozřejmě je to problém.

Nemusejí mít cestující strach, že by strojvůdci nepochopil­i některé signály?

Ne. První dny byly stresové a mohlo dojít k nedorozumě­ní, ale u zkoušek těchto strojvedou­cích byl Drážní úřad, který viděl jejich znalost českého jazyka.

Je těžké sehnat průvodčí?

Nábor jsme zahájili na jaře loňského roku. Nabrali jsme přes sto průvodčích. Většinou jsou to nováčci, kteří na dráze nikdy nepůsobili. Cizinci mezi nimi nejsou a myslím, že se nám daří zajistit jich dostatečný počet.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy ČR.
Foto: Petr Topič, MAFRA Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia