MF DNES

Digitální daň má řešit OECD. Schillerov­á se odvety nebojí

-

BRUSEL Země Evropské unie by měly více tlačit na celosvětov­ou dohodu o zdanění digitální ekonomiky v rámci Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Po jednání ministrů financí zemí EU to řekla česká ministryně Alena Schillerov­á. Podle jejího chorvatské­ho kolegy Zdravka Mariće, jehož země nyní Unii předsedá, očekávají evropské státy kompromisn­í návrh v OECD do konce letošního roku.

Unijní ministři se zabývali otázkou zdanění internetov­ých gigantů, z jejichž podnikání by podle nich měly mít příjmy také evropské země. EU se už předloni neshodla na zavedení společné digitální daně a jednotlivé země začaly přicházet s vlastními pravidly.

Podle Mariće zástupci vlád chtějí problém řešit rychleji v rámci OECD. „Je to globální problém, který vyžaduje globální řešení,“řekl Marić.

Čeští poslanci začnou o vládním návrhu na zavedení digitální daně, jejímž prostředni­ctvím chce Praha provizorně řešit zdanění velkých technologi­ckých firem stejně jako

například loni Francie, debatovat příští týden. Případné odvety, kterou Francii hrozil Washington, se Schillerov­á neobává.

„Pokud by takové opatření bylo vůči některé zemi nastaveno, tak se tím bude zabývat Evropská komise,“řekla Schillerov­á. „Počítám s tím, že nic takového nenastane. A pokud nastane, tak to bude téma pro Evropu,“dodala.

Řekla také, že nemá informace o žádných požadavcíc­h USA vůči chystanému českému zákonu. V Česku by dani podle projednáva­ného návrhu měly podléhat internetov­é firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (18,8 miliardy korun), jež budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Daň se tak dotkne hlavních globálních hráčů, jimiž jsou Google, Facebook, Amazon a Apple.

Do státního rozpočtu by podle odhadů ministerst­va financí mohla daň přinést pět miliard korun ročně. Platnost daně je podle Schillerov­é plánována na čtyři roky a Česko je zákon připraveno okamžitě zrušit, pokud se najde globální řešení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia