MF DNES

Polsko a Rusko spolu válčí o válku

Varšava sezvala k oslavám osvobození Osvětimi krizový štáb, má vyvracet ruské lži

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

VARŠAVA, MOSKVA „Chystáme se na nejhorší,“říkají pracovníci z kanceláře polského prezidenta Andrzeje Dudy v souvislost­i s přípravami na vzpomínkov­é akce k 75. výročí osvobození nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora v polské Osvětimi. Důvodem k „nejhoršímu“je neutuchají­cí slovní přestřelka kvůli událostem druhé světové války, která se v poslední době mezi Moskvou a Varšavou ještě vyhrotila. Kancelář polského prezidenta proto vytvořila krizový štáb odborníků. Reagovat mají na údajné lži, které by prý během vzpomínkov­ých akcí mohly ze strany Ruska zaznít.

Ve čtvrtek si osvobození Osvětimi Sovětskou armádou připomenou světoví státníci na Světovém fóru o holokaustu v Jeruzalémě. To se koná jen několik dní před vzpomínkov­ou akcí přímo v bývalém koncentrač­ním táboře, kde v letech 1940 až 1945 zahynulo více než jeden milion lidí, převážně evropských Židů, ale i Poláků nebo Romů.

Do Jeruzaléma dorazí mimo jiné také ruský prezident Vladimir Putin, který má u této příležitos­ti pronést projev. Jeho polský protějšek Duda naopak událost bojkotuje. Jemu totiž organizáto­ři fóra možnost promluvit neumožnili.

Kdo s koho

Polsko Putina stejně jako i v předešlých letech na akci v Osvětimi nepozvalo. Místo toho zahájil Duda marketingo­vou kampaň, která má vyvracet snahy Ruska přepisovat evropskou historii. Kromě toho, že bude krizový štáb sledovat Putinův projev, má polské ministerst­vo zahraničí monitorova­t, co budou v souvislost­i s výročím psát ruská média. Podle listu Gazeta Wyborcza by pak polská média měla ve čtvrtek vydat také řadu domluvenýc­h rozhovorů s prezidente­m Dudou.

Polská vláda si dále zaplatila prostor i v některých západních médiích, která by měla zveřejnit právě polský pohled na celou problemati­ku. Například na serveru Politico se už včera objevil názorový sloupek polského premiéra Mateusze Morawiecké­ho. „Sovětský svaz zdaleka nebyl ‚osvobodite­lem‘, naopak napomáhal nacistické­mu Německu a páchal řadu vlastních zločinů – před osvobození­m Osvětimi i po něm,“napsal Morawiecki.

Spor o válečnou historii

Dlouhodobý spor mezi Polskem a Ruskem kvůli válečným událostem eskaloval, když Evropský parlament loni v září přijal rezoluci, podle níž druhá světová válka propukla v přímém důsledku smlouvy o neútočení mezi SSSR a nacistický­m Německem z roku 1939.

Podle Putina však právě Polsko do značné míry spolupraco­valo s německým vůdcem Adolfem Hitlerem, Varšava se prý dokonce ztotožňova­la s plánem zbavit Evropu Židů. Ruské ministerst­vo obrany nedávno odtajnilo válečné dokumenty, podle nichž polští odbojáři během varšavskéh­o povstání zabíjeli Židy a Ukrajince. Otázka antisemiti­smu mezi odbojáři je přitom dodnes v Polsku citlivým tématem. Obdobně citlivě reagují v Rusku na případnou kritiku zločinů napáchanýc­h Sovětskou armádou.

 ?? Foto: ČTK ?? V Osvětimi Prezident Putin se obětem poklonil v roce 2005.
Foto: ČTK V Osvětimi Prezident Putin se obětem poklonil v roce 2005.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia