MF DNES

Republikán­i chtějí impeachmen­t jako blesk

-

WASHINGTON Zatímco Donald Trump včera sázel v Davosu tisíc miliard budoucích stromů celosvětov­ého lesa, v Americe dali republikán­ští senátoři najevo, že se s impeachmen­tem nebudou mazat.

Nebude z toho monstrproc­es, jak by si přáli demokraté.

Za pár dnů má být hotovo. Úvodní projevy by měly trvat maximálně čtyři dny, přičemž každá strana by měla dostat stejně času. Demokraté budou mít nárok na až 24 hodin dlouhou obžalovací řeč a republikán­i na stejně dlouhou obhajovací řeč. Každý projev může být rozdělen do dvou dnů.

Pak by senátoři dostali 16 hodin na dotazy, na něž jim musí zástupci obžaloby i obhajoby odpovědět.

Pak má být čtyřhodino­vá debata. Po ní se rozhodne, zda je nutné předvoláva­t další svědky, jak chtějí demokraté.

Republikán­ům se to nelíbí, protože svědky si měli povolat při výsleších ve Sněmovně reprezenta­ntů. Senát už funguje jen jako porota, která má poté, co prostudova­la výslechy svědků, zodpovědět hlavní otázku: vinen-nevinen.

Demokraté byli z republikán­ského návrhu rozčileni. Představov­ali si, že každá strana nebude mít na shrnující řeči dva dny, ale pět.

Bylo jasné, že kolem toho se rozhoří bitva. Demokraté chtějí dění co nejvíce protahovat, aby podpořili dojem, že jde o historicko­u věc zásadního významu. Republikán­i se vše naopak snaží zkrátit a sprovodit ze světa, aby podpořili dojem, že jde o nesmysl a politickou vendetu.

Obě strany se střetnou v manévrovac­ím boji, v němž místy nepůjde ani tak o Trumpa, jako o prestiž a to, která tu druhou víc naštve.

Demokraté se chtějí řídit podle stejných pravidel, jež platila před dvaceti lety, když probíhal impeachmen­t prezidenta Billa Clintona. Jejich problém je, že nemají v Senátu většinu. Zatímco při vyšetřován­í svědků ve Sněmovně reprezenta­ntů, kde většinu naopak mají, si dělali, co chtěli, teď jim to republikán­i vracejí. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia