MF DNES

Harry přijel do Kanady žít život obyčejného vévody

-

VANCOUVER Se sportovní taškou přes rameno a dvěma osobními strážci přiletěl včera do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v této zemi začal nový život se svou manželkou Meghan a synem Archiem.

Jasné zatím není, kde budou žít, čím se budou živit a kdo jim bude jako členům královské rodiny platit ochranku. Jisté je jen to, že od jara nebudou disponovat titulem královská výsost.

Rozhodnutí opustit role předních členů královské rodiny a finančně se osamostatn­it oznámili mladí manželé tento měsíc a šokovali tím všechny, a to včetně královny Alžběty II. Ta posléze svolala „krizový královský summit“a minulý týden Buckingham­ský palác oznámil, že Harry a Meghan přijdou o titul královská výsost, ač vévodou a vévodkyní ze Sussexu zůstanou. Nebudou už též placeni z veřejných prostředků a přestanou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnos­ti ke královské rodině.

Pětatřicet­iletý Harry v neděli nicméně vyjádřil nad novou situací lítost. „Jsem velmi smutný z toho, že to takto dopadlo,“uvedl. „Spojené království je můj domov a místo, které miluji. To se nikdy nezmění,“řekl též mladší syn následníka trůnu prince Charlese. „Doufali jsme, že budeme dál sloužit královně, společenst­ví a mým armádním spolkům bez veřejného financován­í. Bohužel to nebylo možné,“dodal Harry. Rozhodnutí­m, které oznámili začátkem ledna, chtěli s Meghan hlavně získat větší soukromí.

Zatím není známo, kde bude pár v Kanadě žít. Spekuluje se mimo jiné o Vancouveru či Torontu.

Pro Toronto hovoří fakt, že tam Meghan dříve nějaký čas žila, když ještě jako americká herečka točila televizní seriál Kravaťáci. V Torontu také žije její blízká přítelkyně Jessica Mulroneyov­á, která Meghan občas hlídá syna.

Další spekulace, které zajímají zejména daňové poplatníky, se vedou o to, kdo ponese náklady na bezpečnost­ní opatření života Harryho rodiny v Kanadě. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia