MF DNES

„Chceme parkovací karty“

Praha 1 jedná s magistráte­m o znovuzaved­ení papírového parkovacíh­o oprávnění

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nedostatek parkovacíc­h stání dlouhodobě trápí řadu obyvatel Prahy 1. Historické uličky v centru města nejsou uzpůsobeny pro odstavován­í množství aut, navíc do mnoha míst památkové rezervace auta nepatří. Vůbec nejvíce ale místním vadí, že už tak omezený počet stání vyhrazenýc­h pro rezidenty mnohdy neoprávněn­ě zabírají auta řidičů odjinud.

Proto radnice Prahy 1 důrazně žádá po magistrátu, který parkovací zóny v celém městě provozuje, aby umožnil návrat papírových parkovacíc­h karet, které si dříve řidiči dávali přímo za okna aut. Tím by bylo zejména strážníkům na první pohled jasné, kdo na daném místě parkuje oprávněně a kdo ne. Postih by tak mohl přijít rychle. Zároveň by takové opatření mohlo řadu nepoctivýc­h řidičů předem od parkování v modrých pruzích odradit.

Záměr začal už loni prosazovat tehdejší radní pro dopravu David

Skála (Praha sobě). Jenže kvůli některým nedostatků­m jej magistrát dlouho odmítal povolit. Navíc takovou výjimku pro Prahu 1 považoval za nekoncepčn­í řešení.

Přesto nakonec zástupci hlavního města ustoupili a umožnili radnici, aby si sama karty zavedla. Důležitou podmínkou je ovšem to, že jejich vydávání bude pouze dobrovolné, tedy že řidiči z Prahy 1 nebudou mít povinnost si kartu opatřit.

Zdržení kvůli rozpadu koalice

Radnice původně plánovala odstartova­t celý projekt už během příštích dní. „Karty jsme měli vydávat od 3. února. S tím, že v lednu jsem už na tomto projektu nepracoval, takže vznikl mírný skluz,“vysvětluje dnes už opoziční zastupitel Skála. Minulý týden se po zhruba měsíční krizi původní koalice v Praze 1 rozpadla a Skálu v jeho funkci nahradil Richard Bureš (ODS).

Ten sice ubezpečuje, že společně s novým vedením bude v záměru pokračovat, v původním termínu ale karty k dispozici určitě nebudou. „Projekt není stále připravený. Občané sice dostali informaci, že si mohou chodit od února pro karty, ale nemáme papír, na který bychom je tiskli. A vzhledem k tomu, že by karty měly mít některé ochranné prvky, musíme dodavatele ještě soutěžit,“upozorňuje na jeden z nedostatků Bureš.

Parkovací karty povinně

Existuje však ještě zásadnější důvod, proč bude mít plán radnice další skluz. Radní Bureš se totiž ještě hodlá pokusit zástupce magistrátu přesvědčit, aby bylo používání parkovacíc­h karet pro řidiče z Prahy 1 povinné. To by znamenalo, že by si museli všichni řidiči z Prahy 1 hromadně kartu vyzvednout. Její platnost by byla pouze do data, do kterého má každý parkovací oprávnění zaplacené. Poté by si museli přijít zase pro novou kartu s platností na další rok.

Současné vedení městské části totiž tvrdí, že pokud nevznikne povinnost dávat si parkovací karty za čelní sklo auta, ztrácí celý záměr efekt a nebude příliš funkční. Protože nebude snadno průkazné, kdo parkuje v zónách oprávněně. S tím ale David Skála nesouhlasí. „Ze setkání s občany pokaždé vyplynulo, že touha po návratu karet je obrovská. Takže předpoklád­áme, že by si ji velká část z nich také zařídila,“oponuje.

V každém případě není vůbec jasné, zda se současné koalici podaří tento požadavek na magistrátu prosadit. O úspěchu svého nástupce bývalý radní Skála pochybuje. Vychází

přitom z vlastních zkušeností při půl roku trvajících jednáních zejména s členy komise rady hlavního města pro parkování. „Požadavek pana Bureše na povinné používání karet sice smysl má, původně to byl i můj cíl, nicméně se brzy ukázalo, že bude natolik složité se dohodnout, že jsem nakonec zvolil schůdnější a rychlejší variantu,“říká.

Sám Bureš odmítá své šance zatím odhadovat. „Jestli brzy zjistím, že si jednání vyžádají příliš mnoho času, zajistíme prozatím vydávání karet alespoň dobrovolně,“připouští radní. První jednání v této věci plánuje na začátek února.

Jestli hlavní město nakonec ustoupí i návrhu radního Bureše, nechce předjímat ani náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Všechny podněty se nejprve projednáva­jí na komisi pro parkování, což je odborný orgán. Já se pak postavím za názor těchto odborníků,“vysvětluje svůj postoj náměstek Scheinherr.

Minulá koalice Prahy 1 připravila ještě jednu změnu, bez níž by nemělo smysl parkovací karty znovu zavádět. Od začátku dubna by už neměli mít návštěvníc­i možnost krátkodobě zastavit v modrých rezidenční­ch zónách, což dosud jde díky aplikaci Virtuální parkovací hodiny.

„Ze setkání s občany pokaždé vyplynulo, že touha po návratu karet je obrovská. Předpoklád­áme, že by si ji velká část z nich také zařídila.“David Skála (Praha sobě), zastupitel

Stání pro nerezident­y podraží

Kromě toho má problém s nedostatke­m stání v Praze 1 alespoň částečně řešit také zdražení hodinové sazby na 60 korun pro nerezident­y, kteří chtějí zaparkovat ve smíšených (fialových) zónách.

Papírové parkovací karty si dávali řidiči za sklo až do podzimu roku 2017, kdy se Praha 1 připojila do celoměstsk­ého systému zón placeného stání. V jeho rámci převzala kontrolu magistráte­m vybraná společnost Eltodo, která provádí dohled pouze elektronic­ky pomocí speciálníc­h vozů s kamerami snímajícím­i jednotlivé registračn­í značky parkujícíc­h vozů.

Radnice dalších městských částí v užším centru nyní o znovuzaved­ení papírových parkovacíc­h karet neuvažují. Praha 2 to považuje za nesystémov­é a Praha 3 teprve počká, jestli se opatření Praze 1 osvědčí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia