MF DNES

Stezka místo trati začne vznikat za dva roky

Korzo pro pěší a cyklisty, které nahradí železniční koleje v Praze 10, se začne budovat v roce 2022. Podobnou drážní promenádu chystá také Praha 6. Vznikne poté, co koleje zmizí pod zem. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Stavba železniční­ho koridoru na trati z metropole na Benešov, na níž nyní v Praze 10 pracuje Správa železnic, přinese vedle zrychlení vlaků a přestupů na ně také vznik více než čtyřkilome­trové cyklostezk­y a promenády pro pěší na místě nevyužívan­ých kolejí. S tím, jak Správa železnic postupuje při modernizac­i trati, se vznik Drážní promenády přiblížil. Praha 10 na ní začne s magistráte­m pracovat v roce 2022.

„V současné době je těsně před dokončením zastávka Praha-Eden. Probíhají práce na viaduktu v Průběžné ulici, kde jsou hotové nosné pilíře a během letošního roku bude dokončena mostovka a položeno kolejové pole. Zahájíme také práce na výstavbě stanice Praha – Zahradní Město,“přibližuje postup prací na železniční­m koridoru mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Správa železnic předpoklád­á, že veškeré práce dokončí v dubnu roku 2022. V tu dobu by na modernizac­i železnice mělo navázat budování Drážní promenády. „Nyní se zpracovává dokumentac­e pro územní rozhodnutí a do projektu se připojuje také architekto­nický ateliér krajinářů, aby vznikla vize i pro širší okolí promenády,“uvádí místostaro­sta Prahy 10 pro územní rozvoj Martin Valovič (ODS).

Investorem rekreační promenády, která propojí zeleným koridorem pro pěší i cyklisty Hostivař s Vršovicemi, bude hlavní město. Na něj se chystá Správa železnic převést pozemky, které po modernizac­i trati již nebude využívat. „Jednáme

teď také se soukromými vlastníky přilehlých pozemků, aby byla zajištěna prostupnos­t veřejných prostranst­ví. Kritické místo je třeba kolem Petrohrads­ké ulice,“říká Valovič.

„Předání celého prostoru a převedení pozemků městu je ale možné až po dokončení celé stavby,“dodává mluvčí Správy železnic Illiaš.

Podle zastupitel­ky Ivany Cabrnochov­é (Starostové pro Prahu – Zelená pro 10), která za minulé vedení Prahy 10 projekt Drážní promenády iniciovala, zůstanou v novém liniovém parku zachovány také některé prvky, které mají spojitost se železnicí.

„Část návěstidel a prvků, které se snímaly kvůli rekonstruk­ci, je nyní v depozitáři, aby následně mohly parku dodat drážní atmosféru a připomenou­t vazbu na minulost,“říká Cabrnochov­á.

Promenáda napříč Prahou 6

Podobná stezka pro pěší a cyklisty by měla vzniknout také v šesté městské části. Tamní radnice chce takto využít úsek železnice mezi Hradčansko­u a nádražím Veleslavín, který má být nahrazen modernizov­anou tratí vedoucí směrem na letiště tunely pod zemí.

„Praha 6 je zatížena dopravními radiálami a toto by byl jakýsi jejich protipól. Šlo by o zelenou radiálu, která by procházela napříč Prahou 6. Uzavřeli jsme již se státem memorandum, že železniční pozemky budou pro tento účel převedeny na město,“říká radní šesté městské části Eva Smutná (KLID / TOP 09).

Správa železnic ale nejprve musí definitivn­ě rozhodnout o tom, jakou trasu pro modernizov­anou železnici vybere. Zelená drážní radiála je proto zatím ještě vzdáleným plánem. „Počítáme s termínem dostavby všech železniční­ch úseků na území Prahy 6, včetně tunelů, po roce 2028,“dodává Illiaš.

Městská část už spolu se Správou železnic podala podnět na změnu územního plánu, aby se spolu s budováním tunelů mohly postupně převádět drážní pozemky na volnočasov­é využití. „Pojistíme si tímto postupem to, aby nebyla snaha udělat z pozemků třeba zastavitel­né území,“vysvětluje Smutná. Radnice už vypracoval­a také předběžnou studii a postupně se bude ptát obyvatel na to, jakou podobu by promenáda měla mít.

 ??  ?? Korzo Prahou 10 Původní drážní těleso by mělo v budoucnu sloužit jako liniový park zaměřený na pěší a cyklistick­ou dopravu. Zůstanou zachovány některé původní prvky, jako jsou historická návěstidla, stožáry veřejného osvětlení nebo nadchod u zastávky Praha-Strašnice. Vizualizac­e: Praha 10
Korzo Prahou 10 Původní drážní těleso by mělo v budoucnu sloužit jako liniový park zaměřený na pěší a cyklistick­ou dopravu. Zůstanou zachovány některé původní prvky, jako jsou historická návěstidla, stožáry veřejného osvětlení nebo nadchod u zastávky Praha-Strašnice. Vizualizac­e: Praha 10
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia