MF DNES

Hřib ve stylu Novotného

Debatu mezi primátorem Prahy a starostou Řeporyjí přirovnal jeden z posluchačů ke kabaretu Do čtvrtého dílu své talk show Kobereček, si primátor Zdeněk Hřib pozval řeporyjské­ho starostu Pavla Novotného. Nebyl to však Novotný, kdo přijel na návštěvu, ale s

- Redaktorka MF DNES

Alžběta Šimková

ŘEPORYJE Malý sál řeporyjské­ho úřadu byl už dvacet minut před začátkem primátorsk­é talk show úplně plný. Na primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) se přišli podívat jak obyvatelé malé městské části ležící na jihozápadn­ím okraji Prahy, tak Pražané z jiných lokalit hlavního města, například z opačného konce metropole, Prahy 7.

Řeporyjský úřad jako místo konání debaty nabídl sám starosta Pavel Novotný (ODS), který se odmítl sejít v rezidenci primátora na Mariánském náměstí. „Když mě pozval (Hřib, pozn. red.) do svého pořadu, tak jsem si uvědomil, že, a to s veškerou úctou, teď není dobrá doba, abych jezdil na magistrát a nějak se kamarádíčk­oval, ale hned mě napadla jiná alternativ­a,“vysvětlil Novotný na dotaz MF DNES s tím, že ODS, za kterou je zvolen, je na magistrátu Prahy v opozici.

Nabídku však využil k tomu, aby pozval Hřiba do své městské části. „Jsem strašně rád kvůli Řeporyjím. Nikdy tady nebyl ani purkmistr, ani předseda národního výboru, koukal jsem do kronik. Nikdy tady primátor nebyl a mně na tom opravdu záleží,“reagoval Novotný.

Role moderátora se nicméně ujal Hřib a debata se už od svého začátku nesla v duchu odlehčené show. Novotný také přišel neformálně oblečen. Měl sice sako, pod ním ale černé triko s přeškrtnut­ou podobiznou komunistic­kého poslance Zdeňka Ondráčka. Na dotaz, jestli to byl záměr, odpověděl s úsměvem: „To byla úplná náhoda, já jsem měl samozřejmě připraveno­u bílou košili, ale ukázalo se, že mi to moc nesluší,“glosoval Novotný, proč zvolil triko, které poutalo pozornost.

Helma proti ruskému útoku

Nadsázka a uvolněný přístup byly patrné i z daru, který úvodem předal Hřib starostovi Novotnému. Věnoval mu totiž černou vojenskou přilbu s nálepkami české vlajky, pirátského loga, přilepenou cigaretou a vlastnoruč­ním podpisem, a to se slovy, že je to na případný útok Ruska, což Novotného velice pobavilo.

Hřib tím tak předestřel téma loňského mediálně velmi probíranéh­o sporu mezi Novotným a Ruskou federací, kterou pobouřil Novotného záměr vystavět v Řeporyjích pomník takzvaným vlasovcům.

Otázka Ruska a jeho případné války s Řeporyjemi bylo téma, kterému se oba politici věnovali v debatě déle. Samozřejmě po celou dobu jen v humorném tónu.

Primátor konfrontov­al řeporyjské­ho starostu mimo jiné s jeho někdejším tvrzením, že v městské části způsobuje přesuny vraků aut UFO. „Máte tipy, jak přilákat UFO i do centra?“chtěl vědět Hřib s tím, zda by se šlo domluvit s mimozemský­mi civilizace­mi na obdobný zásah i v centru Prahy. Novotný však dotaz záměrně, jak sám upozornil, přešel s tím, že spíš počítá s pomocí mimozemšťa­nů při případné obraně proti už zmíněnému Rusku. A v této souvislost­i také podotkl, že příště vyzve do boje Spojené státy.

Nebyl to ovšem jen Hřib, který kladl otázky. Starosta Řeporyjí byl zvědavý stejně jako předtím primátor. Zajímalo ho například, proč, když je ODS jako opozice na pražském magistrátu tolik úmorná, se s ní Pirátská strana raději nespojí. Hřib ovšem jen diplomatic­ky zareagoval, že jsou současní partneři s koalicí, kterou mají, spokojeni.

„Víte, proč nebudu primátorem? Protože nemám na ty partajní hrátky,“ reagoval spěšně Novotný. „A taky bych asi nadržoval Řeporyjím,“ihned dodal.

Závěrem debaty se primátor přece jen nenechal se svým předchozím pozváním odbýt a pozval Novotného na procházku centrem Prahy. „Pozvání primátora se neodmítá,“řekl Novotný. „Rád se s ním projdu po Václaváku a dám mu pár drobných rad. Od ODS,“dodal.

Zbývající čas byl věnován dotazům z řad publika. Občané se ptali na celopražsk­é problémy i na témata spojená jen s městskou částí.

Povahu debaty na konci glosoval i jeden z řeporyjský­ch starousedl­íků. „Čekal jsem, že to bude více diskusní debata, a ne kabaret,“řekl muž a požádal, zda by se mohla držet minuta ticha za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu.

Rád se s primátorem projdu po Václaváku a dám mu pár drobných rad. Od ODS.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Na Koberečku Během debaty se starosta Řeporyjí Pavel Novotný obrátil na Zdeňka Hřiba s přiznáním: „Zvažujeme ohňostroj na Nový rok,“řekl primátorov­i.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Na Koberečku Během debaty se starosta Řeporyjí Pavel Novotný obrátil na Zdeňka Hřiba s přiznáním: „Zvažujeme ohňostroj na Nový rok,“řekl primátorov­i.
 ??  ?? Dárek od primátora Přilba má starostu Novotného uchránit při případném konfliktu s Ruskou federací.
Dárek od primátora Přilba má starostu Novotného uchránit při případném konfliktu s Ruskou federací.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia