MF DNES

Sezonu spasily Ženy v běhu

Kina mají za sebou rekordní rok, navíc s českých snímkem v čele návštěvnos­ti. Jenže právě pro domácí tvorbu platí, že na pár tahounů připadají desítky těch, kdo se vezou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Rok 2019 byl pro kina v Česku vůbec nejúspěšně­jší za posledních pětadvacet let. Počet diváků přesáhl 18 milionů a celkové tržby vyšplhaly nad 2,6 miliardy korun.

Sice podražilo také vstupné, za lístek se v průměru platilo skoro 143 korun, nicméně za některé tituly je lidé neváhali obětovat. Stručně řečeno, hlavně za hollywoods­kou podívanou a za domácí zábavu.

Vrchol ledovce

Právě tuzemská romantická komedie Ženy v běhu udávala celé sezoně tón. Režijní prvotinu scenáristy Martina Horského vidělo přes půldruhého milionu zájemců, čímž výrazně překonala americký komiks Avengers: Endgame, jenž skončil druhý s 935 tisíci diváků. Bronz patřil hudebnímu životopisu Freddieho Mercuryho ze skupiny Queen: ačkoli titul Bohemian Rhapsody startoval už v roce 2018, loni si připsal další statisíce fanoušků. Za ním následoval­y nové díly animovanýc­h sérií, Ledové království II a Jak vycvičit draka 3, přes půl milionu lidí zajímal temný Joker a téže hranici se přiblížila komedie Jiřího Vejdělka Poslední aristokrat­ka.

Dva české veselohern­í tituly v první desítce, navíc oba vkusné, vypadají jako důvod k vlasteneck­é hrdosti. Ovšem stačí se podívat o patro níž a růžové brýle spadnou.

Pouze jedenáct národních či koprodukčn­ích novinek totiž loni přesáhlo hranici sto tisíc diváků; těsně pod ní skončilo Nabarvené ptáče, což je vzhledem k příběhu líčícímu dětské utrpení nečekaný úspěch.

Počet diváků: nula

Dalších dvacet děl se dobralo minimálně deseti tisíc diváků; mezi hrané tituly se tady vmáčkly animované snímky Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku i obě pásma s Patem a Matem nebo dva dokumenty, konkrétně závěr cestopisné série s trabanty a portrét Jiřího Suchého.

Načež následuje dlouhý výčet snímků, kterým se pobyt v kinech výrazně nevyplatil. Pod třemi tisíci diváků zůstaly hrané snímky Sněží! a Tiché doteky, pod dvěma tisíci Karel, já a ty či První akční hrdina, pod tisícovkou Hra a na Pláč svatého Šebestiána dorazilo 295 lidí.

Nejhůře tradičně dopadly dokumenty, namátkou: Jaroslav Kučera Zblízka 418 lidí, Problémy prvního světa 414 zájemců, Komunismus a síť aneb Konec zastupitel­ské demokracie 406 diváků, Dobrý život sokola Bendy 372 lidí, Sarkofág pro královnu 121 zasvěcenýc­h. Publikum už si dovede spočítat, že jde vesměs o televizní projekty, které dříve či později uvidí na obrazovce.

Na obranu přehlížený­ch novinek je však třeba dodat, že ani pamětnické legendy nejsou vždy zárukou diváckého zájmu. Statistika Unie filmových distributo­rů eviduje desítky smutných jednorázov­ých představen­í, od Křižáčka z roku 2017, který měl loni v sále pět lidí, přes deset let starý Habermannů­v mlýn s jediným divákem až po filmy Báječní muži s klikou či Kovář z Podlesí, na které při jejich návratu pro jediný večer nepřišel vůbec nikdo.

 ?? Foto: CinemArt ?? Trumfly americký komiks Ženy v běhu loni v kinech zhlédlo přes půldruhého milionu diváků, čímž tato režijní prvotina Martina Horského překonala i Avengers: Endgame.
Foto: CinemArt Trumfly americký komiks Ženy v běhu loni v kinech zhlédlo přes půldruhého milionu diváků, čímž tato režijní prvotina Martina Horského překonala i Avengers: Endgame.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia