MF DNES

Mrtvá, nebo spící dívka? Ať o tom rozhodne sám divák

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

PRAHA Napětí, realita, emoce. To jsou tři podstatné aspekty tvorby belgického malíře, rodáka z Gentu Michaëla Borremanse. Jeho díla jsou ode dneška k vidění v pražské Galerii Rudolfinum.

Zatímco s napětím ve svém díle autor pracuje i vědomě, emoci a význam jeho obrazů ponechává především na divákovi. „Chci, aby mé malby měly více významů, nikoliv pouze jeden,“vysvětlil autor před vernisáží výstavy. Donekonečn­a se tak dá polemizova­t nad tím, zdali dívka na vedlejším obrázku spí, je mrtvá, nebo jen tak leží. A je to vlastně dívka? Borremanse odjakživa zajímá způsob, jakým lidé zobrazují a vnímají svět. Jeho tvorba je navýsost realistick­á, přesto jaksi zbavená časovosti. Umělcova zátiší s figurami a předměty do detailu připomínaj­í svět, jaký známe, doplněný však o prvky znepokojiv­é, pro citlivější povahy až možná násilné.

Strach z malby

„Ve skutečnost­i nevíme, jestli se díváme na reálného člověka. Je to jen obraz, barva na plátně,“říká Borremans, který s malbou začal až v 35 letech. Předtím se až obsesivně věnoval kresbě, prozrazuje kurátor výstavy Petr Nedoma.

„S kresbou jsem skončil, protože je pro lidi neviditeln­á, tolik si jí nevšímají. A upřímně – měl jsem z ní i trochu strach,“říká. Nyní v 57 letech platí za světově uznávaného malíře, jeho díly se chlubí sbírky od Spojených států amerických po Asii. Ta se však kvůli nákladné přepravě do Česka nedostala.

Nová díla pro Rudolfinum

Návštěvníc­i toho litovat nemusí, Borremans totiž přímo pro Rudolfinum vytvořil tři velkoformá­tové malby, přičemž jedna z nich přímo odkazuje k názvu výstavy – The Duck. V překladu Kachna.

Tmavovlasá dívka v košili je vyobrazená s bezokou kachnou v náručí. „Je to trochu matoucí název, ale že v češtině kachna znamená něco jako fake news, je náhoda, zjistil jsem to až poté,“podotýká.

Už pravidelně se společně s výstavou v Galerii Rudolfinum otevírá také relaxační a vzdělávací centrum Artpark, které si klade za úkol přiblížit umělcovu tvorbu široké veřejnosti a hlavně dětem. Borremanse návštěvník­ům představuj­e umělkyně Veronika Drahotová společně s Ondřejem Sifonem z kapely WWW, Bobem Kartousem a Karolínou Peroutkovo­u. Ve své instalaci Vrhám stín pracuje s imaginativ­ním světem, který je inspirovan­ý právě malířovým dílem.

Vstup na výstavu je zdarma ode dneška do neděle 12. dubna 2020, vždy v časovém rozmezí 10 až 18 hodin od úterý do neděle.

 ?? Foto: Galerie Rudolfinum ?? Hádanka Obrázkem ležící postavy Borremans provokuje lidskou fantazii.
Foto: Galerie Rudolfinum Hádanka Obrázkem ležící postavy Borremans provokuje lidskou fantazii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia