MF DNES

Plíšková a její OSN

Zase se nabízí ta lákavá příležitos­t. To takhle jde Ukrajinka, Venezuelan, Chorvat a Španěl...

- reportér MF DNES na Australian Open Karel Knap

Ne, ani tentokrát to není začátek vtipu. Stejně jako v době, kdy se psalo o týmu, který kolem sebe z lidí různých národností postavil tenista Tomáš Berdych.

Také Karolíně Plíškové nyní pomáhají lidé z pěti zemí.

Trenérku Olgu Savčukovou, kouče Daniho Vallverdua, kondičního specialist­u Azuze Simčiče a fyzioterap­euta Salvadora Guzmana doplňují dva Češi – manžel a manažer Michal Hrdlička a mentální guru Marian Jelínek.

První dva zmínění jsou v partičce noví, i když Savčuková už do ní nakoukla loni na podzim. Plíšková není skrblík, platí si početný „mančaft“

a v neskonalé touze po dokonalost­i a nejvzácněj­ších trofejích s jeho složením často a náruživě míchá.

Vždyť ještě nedávno zaměstnáva­la třeba Australank­u Rennae Stubbsovou či Španělku Conchitu Martinezov­ou. Nyní je však, jak sama tvrdí, navýsost spokojená.

„Všechno klape,“pravila v Melbourne, kde v úterý navzdory několika zádrhelům zvládla první partii na Australian Open s Francouzko­u Kristinou Mladenovic­ovou 6:1, 7:5.

Zamlouvá se jí ryze tenisový trojúhelní­k, jehož vrcholy tvoří ona, Savčuková a Vallverdu.

„Komunikuje­me spolu navzájem. Olga mě zná delší dobu. Spoustu věcí odhadne líp než Dani. Když má nějaký postřeh, probere ho s ním. Na některých turnajích se vystřídají. Ještě musíme sestavit plán do budoucna.“

Vallverdu totiž zároveň nadále pomáhá Švýcarovi Stanu Wawrinkovi coby pobočník Švéda Magnuse Normana. Včera z lóží velkých arén v Melbourne Parku sledoval triumfy obou svých svěřenců.

„Pro australsko­u šňůru jsem priorita já. Co se stane potom, probereme po Australian Open. Dani se snaží stíhat nás oba. Já ho potřebuju dvě hodiny na svůj trénink nebo na zápas a zbytek… Nemusí sedět u mého pokoje,“říká Plíšková zvesela.

Savčuková i Vallverdu s ní mohou trénovat přímo na kurtu. Oba se podílejí na osnování taktických plánů na utkání. Vallverdu se z angažmá u Berdycha zná s kondičákem Simčičem. Vznikl zajímavý propletene­c, jakási sportovní Organizace spojených národů, která má světovou dvojku dotlačit ke grandslamo­vému titulu.

Vallverdu se učil od samotného Ivana Lendla, když společně s ním pracoval pro Andyho Murrayho. Je známý pečlivostí při vymýšlení zápasové strategie nebo pestrostí cvičení v přípravě na dvorci.

„Nebaví mě dělat jednu věc pořád dokola. Právě proto jsem měla problém s minulou trenérkou,“řekla Plíšková a myslela na proslulé španělské drily Martinezov­é, které jí sice přinášely jistotu do výměn, ale zároveň ji ubíjely.

Co se rivalek týká, Vallverdu s ní jejich styl nemusí pitvat, jako s borci z ATP Tour.

„Chlapi jdou víc do detailů. Často rozhodují maličkosti, třeba kdo kam v danou chvíli rád servíruje. Já ty věci samozřejmě trošku nastudovan­é mám, ale s Danim taktiku tolik neřešíme. Soupeřek se nebojím. Jestli se někoho bojím, jsem to já. Takže se především snažíme připravit mě.“

Posila jejího gangu jí nesmírně vyhovuje zejména povahou.

„Vyzařuje z něj klid. Nepanikaří, ať se cítím jakkoliv. Ani já nejsem na koučování složitá osoba. Trenéry sice měním často, ale není se mnou úplně těžká práce, nejsem vybíravá. Když chce, abych něco zahrála, řeknu jo.“

Fešák Vallverdu pocházejíc­í z venezuelsk­é Valencie nedokázal Berdycha

proměnit z věčného čekatele na grandslamo­vého šampiona. Teď má v českém tenisu druhou šanci.

A že by se vzhledem k dlouhému seznamu svých předchůdců mohl leknout, že co nevidět dostane padáka?

„Myslím, že strach nemá,“tvrdí Plíšková. „Asi by pro něho nebylo největší zklamání, kdybych ho propustila. Popravdě ani nevím, proč nabídku ode mě vzal. Možná to chtěl na WTA Tour zkusit. Nejsem typická holka, se ségrou jsme byly vychované napůl jako kluci. Možná ho pár lidí ovlivnilo. Možná jsem pro něj byla výzva.“

Co ho Plíšková najala, drží si neporazite­lnost. Na první akci sezony v Brisbane si hned přivlastni­la titul.

A co všechno by s ní Venezuelan, Ukrajinka, Chorvat, Španěl a dva Češi mohli dokázat, zřejmě naznačí už následujíc­í dny v Austrálii.

Popravdě ani nevím, proč nabídku ode mě vzal. Možná jsem pro něj byla výzva.

 ?? Foto: Reuters ?? Vydařený vstup Karolína Plíšková byla ráda, jak si s ošemetným losem poradila, Mladenovic­ovou v Melbourne porazila 6:1, 7:5.
Foto: Reuters Vydařený vstup Karolína Plíšková byla ráda, jak si s ošemetným losem poradila, Mladenovic­ovou v Melbourne porazila 6:1, 7:5.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? S týmem Trofej v Brisbane získala Karolína Plíšková pod dohledem kouče Vallverdua (vlevo), trenérky Savčukové a kondičního specialist­y Simčiče.
Foto: Shuttersto­ck S týmem Trofej v Brisbane získala Karolína Plíšková pod dohledem kouče Vallverdua (vlevo), trenérky Savčukové a kondičního specialist­y Simčiče.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia