MF DNES

Kouč házenkářů: Ztrácím české reálie, ale nejsem Němec

Čeští házenkáři zakončí mistrovstv­í Evropy prestižním zápasem proti Německu. Jejich trenér Daniel Kubeš tam žije už šestnáct let

- reportér MF DNES na ME házenkářů Petr Fojtík

Někdy se zapomene a uděluje hráčům pokyny německy. „Je to moje druhá řeč,“říká trenér českých házenkářů Daniel Kubeš.

V Německu, proti němuž dnes národní tým ve Vídni uzavře svoje vystoupení na evropském šampionátu, žije od roku 2004.

„Jsme tam dlouho. Ale neřekl bych, že jsem Němec. Jsem Čech. A jsem na to hrdý. Jen pomalu ztrácím české reálie,“smutní Kubeš a zmiňuje populární televizní seriál Most. „Kluci si ho pouští, a když se o něm baví, nevím, o čem je řeč.“

Jakmile se stali v roce 2014 se svým kamarádem Janem Filipem trenéry českého áčka, Kubeš tím získal bonus. I díky reprezenta­čním srazům si udržuje kontakt s vlastí, který mu citelně chybí.

„Pokud se člověk rozhodne dělat sport v zahraničí, musí se rozloučit s rodnou zemí a nejbližším­i lidmi. A to je ta největší oběť. První rok vám to ani nepřijde, ale už to bude pomalu dvacet let, co jsem odešel,“připomíná Kubeš, že před svým německým dobrodružs­tvím strávil tři roky ve Švédsku.

Do Prahy se vrací na Vánoce, krátce také v létě. A ač ho to domů táhne čím dál tím více, musí brát ohledy na svoji rodinu. Ženu si namluvil v Estonsku, nejstarší dcera se stihla narodit ještě v Praze, další dvě děti už ale přišly na svět v Německu.

„Mají k němu daleko pevnější vztah než já. Nejmladší dcera už vůbec nemluví česky, což je i vinou mojí pohodlnost­i,“připouští Kubeš.

Pokud jde o házenou, nedá na Německo dopustit. Vystřídal pět bundesligo­vých klubů, v Kielu byl součástí mužstva, které si v sezoně 2011/12 přivlastni­lo všech pět dostupných trofejí a bundesligo­u prošlo beze ztráty bodu, což se v dějinách německých profesioná­lních soutěží nikdy předtím ani poté nikomu nepovedlo.

„Ale mně se splnil sen už tím, že jsem hrál v Nordhornu, kam jsem chtěl za Honzou Filipem,“zmiňuje svého reprezenta­čního kolegu, který se na rozdíl od něho po skončení hráčské kariéry vrátil domů.

Kubeš plynule přešel do role klubového trenéra v druholigov­ém TV Emsdetten, který vede stejně jako národní celek od roku 2014.

Ačkoliv už Češi nemůžou skončit na Euru lépe než jedenáctí, dnešní úspěch ve vzájemném zápase může jejich renomé v Německu zvýšit.

„Pro všechny hráče na celém světě je zápas proti Německu zvláštní. Je to největší házenkářsk­á země. Jako když hrajete v ragby proti All Blacks nebo ve fotbale proti Brazílii,“tvrdí Kubeš.

Jako hráč Německo porazil, dnes se ve Vídni může dočkat poprvé jako trenér.

 ?? Foto: Profimedia ?? O pověst Pro trenéra Kubeše bude zápas proti Německu speciální, poněvadž tam žije. Postoupit Češi nemohou, hraje se o renomé.
Foto: Profimedia O pověst Pro trenéra Kubeše bude zápas proti Německu speciální, poněvadž tam žije. Postoupit Češi nemohou, hraje se o renomé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia