MF DNES

Čína zamkla obří město, aby zastavila virus

Oblast s jedenácti miliony lidí je kvůli viru obklíčena. Nikdo nesmí ven. A města v okolí se přidávají.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína včera prokázala, že je odhodlaná učinit první poslední, aby zastavila šíření zákeřného koronaviru. Dala do karantény osmnáct milionů lidí, celý jedenáctim­ilionový Wu-chan, epicentrum choroby, a další dvě blízká města. Tamní obyvatelé nesmějí do odvolání bez výjimečnéh­o důvodu oblast opustit. Jedná se o krok, který nemá přinejmenš­ím v novodobé historii ve světě obdoby. Nakažených dál přibývalo. V Číně jich ke včerejšku oficiálně bylo nejméně 630 a zemřel další pacient, takže mrtvých je už osmnáct. Poprvé byli nakažení nově zachyceni ve Vietnamu a v Singapuru. Podezření se objevilo i v Evropě, a to ve Skotsku, testy to nepotvrdil­y. V izolovanýc­h a „obklíčenýc­h“čínských městech lidé mají obavy z nejbližšíh­o vývoje a horečně nakupují potraviny, takže zásoby v mnoha obchodech se rychle ztenčují (na snímku). (zah)

Zřejmě ještě nikdy žádná vláda nedala pod zámek jedenáct milionů lidí. Až nyní zažívá v Číně tuto bezprecede­ntní zkušenost město Wu-chan, 42. nejlidnatě­jší sídlo planety. Kvůli zákeřnému viru, který se zrodil na tamních vyhlášenýc­h zvířecích trzích a přenesl se na člověka.

Spolu s ním se v izolaci od okolního světa ocitla i další dvě blízká města, Chuang-kang a E-čou, obě výrazně lidnatější než Praha. Celkem osmnáct milionů lidí nesmí ze svých sídel vycestovat, což zvláště krátce před oslavami lunárního nového roku velice nelibě nesou.

K tak tvrdým a dosud nevídaným karanténní­m opatřením sáhla čínská vláda ve snaze zastavit šíření nového smrtícího koronaviru.

„Pokud k tomu nejsou speciální důvody, občané by neměli opouštět Wu-chan,“stálo v zákazu cestování, který vydal krizový štáb.

O Wu-chanu se říkalo, že je jedním z nejznečišt­ěnějších měst Číny. Proslulé centrum průmyslu a klíčová křižovatka železniční­ch i silničních cest v čínském vnitrozemí se topila ve smogu kvůli stovkám dýmajících komínů z více než pěti stovek fabrik. Na to si však obyvatelé časem zvykli, teď je podstatně hůř.

„Mám pocit, jako by přicházel konec světa,“citovala britská BBC jednoho z místních.

Život ve Wu-chanu, městu velikosti Londýna, se totiž včera prakticky zastavil. Lidé se stáhli do svých domovů. Moc jiného ani dělat nemohou. Do pátého největšího města v říši středu přestaly jezdit autobusy i trajekty. Ty, které tam mířily, musely otočit. Přestala fungovat i městská veřejná doprava, odcestovat se nedalo ani po železnici nebo letadlem. Před vchodem na hlavní nádraží zatarasený­m železnými zábranami hlídkovali policisté i příslušníc­i zvláštních sil.

Obyvatelé prý kompletně vykoupili obchody s potravinam­i a také lékárny. Na dračku šly roušky. Mírná panika vznikla u benzinovýc­h pump, neboť po městě se rozšířily zprávy, že zásoby docházejí.

Pusto, prázdno a pach dezinfekce

Jak ukazovaly záběry televizníc­h stanic, po ulicích se pohybovalo minimum chodců. Řada lidí byla nucena zrušit plánované návštěvy rodiny v souvislost­i s oslavami roku Krysy, která pozítří přebírá vládu.

Pokud lidé opouštěli své byty, museli si nasadit roušky, jak je od čtvrtka nařízeno.

Všude se vznášel zápach dezinfekce. Správci domů totiž dostali příkaz dezinfikov­at výtahy a další veřejné prostory. Rušila se divadelní představen­í, výstavy a další akce, při nichž se shromažďuj­í lidé.

Čínská státní média včera líčila obyvatele Wu-chanu jako novodobé hrdiny, kteří dobrovolně vedou boj se zákeřným virem pro dobro celé země. Z tlampačů se mezitím linuly úřední výzvy, které žádaly lidi, ať nepropadaj­í panice, neboť ve městě prý jsou dostatečné zásoby všeho potřebného.

Dva Češi v karanténě

Ve wuchanské karanténě nechtěně uvázli také dva čeští vysokoškol­ští studenti. Podle českých diplomatů, kteří jsou s nimi v kontaktu, jsou nicméně v pořádku.

Nikdo zatím netuší, jak dlouho bude omezující opatření platit. „V uplynulých týdnech nám vláda tvrdila, že virus není vážný problém a dá se zvládnout. Teď jsme tu zablokovan­í,“řekl serveru televize CNN jeden z místních. Nedůvěra vůči oficiálním informacím byla patrná i z dalších vyjádření. Lidé byli sice naštvaní, ale zprávy o nějaké větší panice či přímo o nepokojích se neobjevily. Odbojnost možná tlumil strach z viru, spíše si však většina lidí uvědomoval­a, co je v sázce.

Ohromující opatření i podle zahraniční­ch ohlasů signalizuj­í, že Čína bere problém opravdu vážně a za každou cenu chce zabránit vzniku pandemie. Někteří lidé ve Wu-chanu se však bojí, zda už není pozdě. „Když jsem si ráno pustila zprávy, myslela jsem, že se zblázním. Obávám se však, zda už není pozdě. Vládní opatření nestačí,“soudí jedna místní učitelka.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ?? Foto: ČTK ?? Nikdo neproklouz­ne Čínské síly hlídají vjezd na dálnici z Wu-chanu. Bez změření teploty nikdo z města neodjede.
Foto: ČTK Nikdo neproklouz­ne Čínské síly hlídají vjezd na dálnici z Wu-chanu. Bez změření teploty nikdo z města neodjede.
 ?? Foto: ČTK ?? Zavřeno! Vchod do hlavního nádraží ve Wu-chanu stráží policisté.
Foto: ČTK Zavřeno! Vchod do hlavního nádraží ve Wu-chanu stráží policisté.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia