MF DNES

Z chůvy židovské holčičky se stala nacistka

Izrael si připomíná osvobození Osvětimi, v Jeruzalémě je i česká delegace.

- Petr Kolář zvláštní zpravodaj MF DNES v Izraeli

Jako tříletá holčička měla dcera posledního boskovické­ho rabína Eva Morris chůvu Annu ze Sudet. Hrála si s ní s panenkami, četla jí pohádky. O pár let později je opustila a Eva Morris z toho byla velmi zklamaná. Poté se jejich cesty rozdělily úplně. Když 15. března 1939 Českoslove­nsko obsadila Hitlerova vojska, rabín Isidor Reich naložil celou rodinu včetně desetileté Evy do vlaku a odjel s nimi do Anglie.

Jenže krátce před pádem železné opony se její cesta s chůvou Annou opět protnula. Anna se za války přihlásila k německému občanství, stala se v Boskovicíc­h velkou nacisticko­u šajbou. Po válce ji Rusové coby aktivní nacistku zatkli a věznili, poté deportoval­i do tehdejšího východního Německa.

Poté, co jí tam zemřel manžel i syn, poslala někdejší chůva na konci osmdesátýc­h let minulého století Evě Morris dopis plný vzpomínek na její rodinu. A psala jí, že je na dně, nemá co jíst, a žádala ji o pomoc.

„Vůbec jsem tomu nerozuměla, byla jsem tak zmatená. Vůbec jsem si to neuměla vysvětlit, byla téměř členem naší rodiny. Jak se na tom pak mohla podílet?“táže se ještě dnes Eva Morris.

„Byla velmi vzdělaná, inteligent­ní, ale zároveň z chudé rodiny. Když přišli Němci, asi to vnímala jako příležitos­t,“popisuje Eva Morris.

Pomoc své bývalé chůvě odmítla. Nikdy jí zcela neodpustil­a.

I to byl jeden z příběhů, které si včera v Jeruzalémě vyslechl premiér Andrej Babiš. Krátce před ceremonií World Holocaust Forum u příležitos­ti 75. výročí osvobození koncentrač­ního tábora v Osvětimi se setkal hned s trojicí dam z bývalého Českoslove­nska, jež dnes žijí v Izraeli a ty doby si stále dobře pamatují.

„Měl jsem možnost se setkat s přeživšími holokaustu. Všechny se jmenovaly Evy. Seděli jsme dlouho, přes hodinu. Byly to tři neuvěřitel­né příběhy. Všichni si málo uvědomujem­e, jak je fantastick­é, že vůbec žijeme. Pro ně byl život to nejcennějš­í. Bylo to dojemné,“popisoval po setkání premiér.

Polský prezident nepřijel

Poté zamířil na recepci v památníku holokaustu Jad Vašem a následně na samotnou ceremonii, na kterou přijela zhruba padesátka světových státníků v čele s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem, francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem, německým Frankem-Walterem Steinmeier­em, britským princem Charlesem či viceprezid­entem USA Mikem Pencem.

Na připomínce 75. výročí osvobození německého koncentrač­ního tábora v Osvětimi paradoxně chyběl polský prezident Andrzej Duda. Ten nepřijel na protest proti tomu, že na konferenci nemohl mít projev.

Vztahy mezi Poláky a Rusy jsou na bodu mrazu poté, co loni v září přijal Evropský parlament z podnětu Poláků usnesení, že druhá světová válka byla „zahájena v bezprostře­dním důsledku neblaze proslulé smlouvy známé jako pakt Molotov-Ribbentrop“.

Kromě účasti na pátém světovém fóru o holokaustu s podtitulem „Vzpomínáme na holocaust: Bojujeme proti antisemiti­smu“se premiér Babiš, jenž v Jeruzalémě zastupoval prezidenta Miloše Zemana, setkal například s izraelskou hlavou státu Reuvenem Rivlinem či předsedou Evropského židovského kongresu Mošem Kantorem.

Cyber pomoc od Pepy

S prezidente­m Rivlinem prý mluvili i o možné ekonomické spolupráci obou zemí. „Máme absolutně nadstandar­dní vztahy,“konstatova­l Babiš. „Dělali jsme v Praze konferenci o léčebném konopí. Teď čekáme na zprávu od Izraele, měla by přijet delegace lékařů, která by učila naše lékaře z hlediska aplikace léčebného konopí. Dělali jsme konferenci o vodě, protože Izrael je absolutní lídr z hlediska management­u vody,“dodal. S dalšími evropskými i světovými špičkami pak měl Babiš možnost hovořit ještě na slavnostní večeři pořádané prezidente­m Rivlinem.

Ve čtvrtek dopoledne si pak premiér pochvalova­l ještě setkání s Yosim Shneckem z Israel Electric Corporatio­n.

„Ta schůzka mě absolutně nadchla. Šéf cyber security celé elektrárny je Čech, jmenoval se Pepa, narodil se v Teplicích, jeho máma byla v Auschwitz. Na tu elektrárnu bylo jen v minulém roce 200 milionů cyber útoků. My to zažili v benešovské nemocnici a musíme tomu věnovat mimořádnou pozornost. Izrael je v tom absolutní špička. Domluvili jsme se, že společně zorganizuj­eme workshopy v Čechách. To je pro mě super zpráva,“konstatova­l Babiš.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Setkání se třemi Evami Premiér Babiš (druhý zprava) mluví v Jeruzalémě se ženami, které pocházejí z Českoslove­nska a přežily holokaust.
Foto: ČTK Setkání se třemi Evami Premiér Babiš (druhý zprava) mluví v Jeruzalémě se ženami, které pocházejí z Českoslove­nska a přežily holokaust.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia