MF DNES

Spáčilová o thrilleru Vysoká hra

Kdyby vzal člověk vážně obraz společnost­i, jak jej kreslí krimi Vysoká hra, šel by se po závěrečnýc­h titulcích oběsit. Vyplývá z něj totiž, že součástí korupčního spiknutí je snad každý dopravní policista či strážník, o politicích nemluvě.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Dvoudílné drama podle knihy Václava Lásky Advokát, které uvede ČT v následujíc­ích nedělních večerech, přepsal a režíroval Jiří Svoboda, jehož vidění světa zřejmě látka padla do noty. Zmar, deziluze, rezignace, strach, neporazite­lný „systém“čili propojené nitky moci a peněz, státní správy a organzizov­aného zločinu se tu hromadí v takové míře, že Bez vědomí se vedle Vysoké hry smrskne ve špionážní hračku pro mateřské školy a Expozitura v rozcvičku pro prvňáčky.

Policie hlídá policii

Jistěže na vlastní postoj má tvůrce právo, pokud dodrží zákonitost­i žánru v čele s napětím. Jenže už prolog v podobě televizníc­h zpráv sdělujícíc­h, že Sociálně občanská strana dostala ministerst­vo vnitra, zatímco Miroslav Donutil coby lídr Lidově konzervati­vní strany slibuje tvrdou opozici, dokáže spolehlivě otrávit. Autonehoda, jež vynese na světlo výbušné tajné smlouvy, má sice solidní řemeslo, vůbec o kameru a střih se může snímek opřít, jenže princip zápletky duní smrtící nudou každé detektivky, totiž politickým spiknutím.

Rozkradené dotace, špinavé peníze na volební kampaně, nadhodnoce­né státní zakázky, záhadné firmy na

Kypru, mocipáni na golfu v Africe; zkrátka se vrší klišé na klišé. Navíc v nekonečné smyčce kamer a odposlechů všichni muži zákona sledují všechny a současně jsou všichni sledováni, až je s podivem, že policii ještě vůbec zbude čas na běžnou práci.

K manýrám rovněž patří, že se co chvíli někdo sprchuje a že schůzky na zapřenou se odehrávají vesměs ve vozech, nejlépe v efektní automyčce. Postavy jsou střižené podle téhož vzoru polistopad­ového prohnilého cynismu, jenž v notně nadsazeném výskytu hraničí s parodií.

Detektiv moralista

Vrcholnou šablonu pak zosobňuje fakt, že jediní hledači pravdy, které hrají Richard Krajčo a Anna Fixová, jsou už zase poctivý polda a investigat­ivní novinářka. Že spolu navíc mají pletky, lze výjimečně pochopit, protože hrdinova manželka v podání Veroniky Arichtevy přináší únavné projevy totální naivky.

Únavu diváckou pak násobí ještě rozměr dvou celovečern­ích děl: zatímco v americkém filmu je nepohodlný detektiv postaven mimo službu za hodinku a v té druhé zlosyny převeze, Krajčův hrdina z profese odchází, vrací se a znovu odchází, aniž vlastně cokoli vykonal.

Což je pro krimi hlavní zrada: detektiv, jenž sám nic nevyšetří, stopy dostává na stříbrném podnose od reportérky, informátor­a nebo exkolegy a pouze udílí morální ťafky. Až ke konci nalíčí past, ovšem bez logiky: kam se poděla jeho bezpečnost­ní pojistka a proč ji nepoužil, to nejspíše netuší ani dramaturgi­e. Zato v teatrálním finále přijde na řadu několikero naučných proslovů.

Česká televize si Vysokou hrou splnila propagační účely, vystupují tu její reální moderátoři, nicméně po žánrově příbuzném Stockholms­kém syndromu šla výrazně dolů. Na jeho původnost ani osobitost novinka zdaleka nemá, s akcí se nepředá a vzrušení vynechává. Ostatně kdo by byl taky zvědavý na pachatele, když předem ví, že zlí, prolhaní a úplatní jsou vlastně všichni.

Vysoká hra Česká televize 2020 45 %

 ??  ??
 ?? 4x foto: Česká televize ?? Muž zákona Richard Krajčo hraje policistu v protikorup­čním útvaru, který má nulový pud sebezáchov­y.
4x foto: Česká televize Muž zákona Richard Krajčo hraje policistu v protikorup­čním útvaru, který má nulový pud sebezáchov­y.
 ??  ?? Miroslav Donutil v roli poslance, jenž se chce stát premiérem.
Miroslav Donutil v roli poslance, jenž se chce stát premiérem.
 ??  ?? Ondřej Vetchý představuj­e tajemného muže, jenž vše zařídí.
Ondřej Vetchý představuj­e tajemného muže, jenž vše zařídí.
 ??  ?? Anna Fixová hraje ohroženou investigat­ivní novinářku.
Anna Fixová hraje ohroženou investigat­ivní novinářku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia