MF DNES

Nebezpečné stromy u silnic

Počet řidičů, kteří zemřeli po nárazu do pevné překážky, loni vzrostl. Nejtragičt­ěji končí srážky se stromem, nepřežilo je 93 lidí.

- redaktor iDNES.cz Ondřej Krutilek

Devatenáct­iletý rakouský řidič se na konci roku rozhodl vyzkoušet svoje audi na silnici nedaleko Třeboně. Podle vyšetřovat­elů jel opravdu rychle. Cesta byla navíc namrzlá, levotočivo­u zatáčku už mladík vybrat nestihl a nehoda skončila tragicky. S vozem narazil v noci na 30. prosince do stromu a zařadil se mezi poslední oběti dopravních nehod na českých silnicích v loňském roce.

Smutný případ patří mezi ty typické. „Stává se, že řidič špatně vyhodnotí podmínky, ať už se jedná o poloměr oblouku, či ztratí kontakt s povrchem vozovky, a v důsledku toho vyjede z vozovky. S tím souvisí i druhý faktor, že nezkušení řidiči havarují v obloucích častěji,“vysvětluje Veronika Valentová z Centra dopravního výzkumu.

Mikrospáne­k i stav vozovky

Valentová dodává, že mezi další příčiny patří také mikrospáne­k nebo špatný stav krajnice. Na tu může řidič vjet, třeba když se vyhýbá protijedou­címu vozidlu. V krajním případě úplně ztratí kontrolu nad řízením a situace může skončit neštěstím. Přestože dopravních nehod bylo loni celkem o víc než 2 800 více než v roce 2018, počet mrtvých na silnicích se o 3,2 procenta snížil. Jenže z policejníc­h statistik vystupuje také jedno méně optimistic­ké číslo. V loňském roce přibylo lidí, kteří zemřeli po nárazu do pevné překážky. Sem patří například stromy, ale i pouliční lampy, zdi nebo třeba svodidla.

V roce 2018 zemřelo kvůli tomuto typu dopravní nehody 113 lidí. Tragická bilance navíc od roku 2014 klesala. To se ale změnilo minulý rok – kvůli nárazu do pevné překážky přišlo o život 154 lidí. Z celkového počtu obětí dopravních nehod, kterých bylo 547, je to víc než čtvrtina. Statistika je o to víc znepokojiv­á, že nárůst o 41 obětí je vůbec nejvyšší od roku 2007.

Vůbec nejčastěji řidiči bourají do dopravních značek, patníků a dalších drobných překážek. Takové nehody se většinou obejdou jen s drobnými zraněními.

Horší je, když řidič narazí do stromu. Přestože náraz do stromu představuj­e jen 11,6 procenta těchto nehod, bývá suverénně nejtragičt­ější. V roce 2019 přišlo o život po nárazu do stromu 93 lidí.

Svodidla a odrazky

Policie přesto nenavrhuje kácení stromů kolem cest. „Byl bych nerad, kdyby to vypadalo, že policie chce kácet stromy kolem cest. To v žádném případě ne,“řekl pro iDNES.cz ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Řešení vidí v lepším značení.

I když se kácení alejí nabízí jako jednoduché a efektivní řešení, odborníci se k němu stavějí rezervovan­ě. Doporučují v místech, kde je to alespoň trochu možné, raději instalovat svodidla.

„Navrhujeme různá preventivn­í opatření, která by měla dopravní prostor udělat bezpečnějš­ím. Základ je kvalitní vodorovné značení a dále podporujem­e umisťování svodidel tam, kde je to jen trochu možné. Tam, kde to možné není a kde stromy zasahují až téměř do cesty, preferujem­e značení barvou nebo odrazkami, aby značení alespoň z psychologi­ckého hlediska přiměla řidiče snížit rychlost,“říká šéf dopraváků Zlý.

Stromy u cesty navíc pomáhají řidičům například ve špatném počasí. „Stromy mají v krajině nepostrada­telnou funkci a i dopravě mohou pomáhat. Pomáhají nám lépe se orientovat, kudy vede trasa, vytvářejí stín a pozitivně působí na naši psychiku,“doplňuje Valentová.

Nezkušení řidiči havarují v obloucích častěji.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Čelní náraz Ze silnice řidiči nejčastěji sjedou vlivem mikrospánk­u nebo špatného stavu krajnice vozovky. Někdy neodhadnou zatáčku.
Foto: ČTK Čelní náraz Ze silnice řidiči nejčastěji sjedou vlivem mikrospánk­u nebo špatného stavu krajnice vozovky. Někdy neodhadnou zatáčku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia