MF DNES

Lidovci: válka Čech s Moravou

Aktivní europoslan­ec, bodrý exministr s pěti dětmi či dramaterap­eut. Koho si zvolí KDU–ČSL?

- Jakub Pokorný Eva Pospíšilov­á

Mírným favoritem na předsedu KDU–ČSL, kterého strana bude volit zítra, je exministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Podle zkušených straníků má šanci zhruba čtyřicetip­rocentní a jeho dva protikandi­dáti po 30 procentech.

I tak bude předsednic­ká volba v KDU–ČSL asi největším dramatem v porovnání s několika posledními sjezdy parlamentn­ích stran. Většinou byl předseda buď dopředu jasný (Andrej Babiš, Ivan Bartoš, Petr Fiala), nebo existoval jasný favorit jako Vojtěch Filip u komunistů.

Pětistovka pro maminky

S Jurečkou se utkají europoslan­ec Tomáš Zdechovský a šéf poslanců Jan Bartošek. Volí se proto, že dosluhujíc­í předseda Marek Výborný rezignoval z rodinných důvodů. Náhle mu zemřela manželka.

Jurečka má navrch, protože je nejzkušeně­jší, umí zákulisně vyjednávat a už zasedal ve vládě. Nahrává mu i příslušnos­t k organizaci KDU–ČSL v Olomouckém kraji, protože u lidovců je Morava tradičně silná a natěšená, že vyhraje její kandidát. Přitom předseda z Moravy nebyl už přes deset let. „Jak vidím svoje šance? Padesát na padesát,“řekl MF DNES Jurečka. Coby Moravan byl naposledy předsedou Jiří Čunek do roku 2009.

Jurečkovi mohou ubrat hlasy delegáti s dobrou pamětí, kteří si ještě vzpomenou na loňský sjezd, kde příliš nezazářil. Promítal tam při projevu fotky své početné rodiny. Jenomže pak přišel Výborný a tvrdě pojmenoval problémy strany, kterou by podle posledního průzkumu agentury STEM volilo 6,4 procenta.

Z toho se ale zřejmě Jurečka poučil. Ve svém projevu na nadcházejí­cím sjezdu chce tentokrát on pojmenovat, proč se straně nedaří. K tomu chce přidat i to, co by s tím strana měla dělat. „A budu hodně konkrétní,“slíbil bývalý první místopředs­eda KDU-ČSL. Hrát bude zřejmě i na „rodinnou strunu“. Tento týden třeba navrhl, „aby každá maminka dostala za každé dítě 500 korun navíc k důchodu“.

Návrat z Bruselu

Zdechovský slibuje, že po zvolení by se okamžitě vzdal funkce europoslan­ce. Chvíli by byl předsedou na plný úvazek a hledal by si práci v Česku.

„Marek Výborný stranu konsolidov­al, ale je potřeba se soustředit na prodávání těch věcí,“nastínil Zdechovský, jakým směrem by se bývalý píárista vydal. Nedávno si naběhl, když zveřejnil, kolik je odhadem v KDU–ČSL gayů, protože ho hned všichni začali kritizovat, že je počítá. Aféra, která mnoho konzervati­vních straníků rozlítila, tak může nakonec Zdechovské­mu volby prohrát. Odhaduje to jeden ze senátorů z KDU-ČSL.

Třetí kandidát, Jan Bartošek, chce stavět na tématech, která lidi zajímají – bezpečnost­i, ekonomice, sociální politice postavené na solidaritě a životním prostředí na prvním místě. „Všichni máme stejné šance. Nemá cenu se vracet k minulé volbě, jsme v nové situaci,“napsal včera Bartošek MF DNES v narážce na svůj loňský neúspěch.

Nikdo nemá většinu

S největší pravděpodo­bností nebude nikdo zvolen v prvním kole, protože většinu hlasů 380 delegátů, kteří se sejdou v pražském hotelu Ambassador na Václavském náměstí, nikdo z tří pánů v tuto chvíli nedrží. Strana asi obmění i místopředs­edy, i když úplně jisté to není. Rezignoval zatím jen Výborný, nikoli zbytek předsednic­tva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia