MF DNES

STAN dá na volby 20 milionů, lidovci si půjčí, ANO neví

Strany už se připravují na podzimní klání v krajských a senátních volbách. Chystají kontaktní kampaně i přesvědčov­ání na sociálních sítích

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Jednotky i desítky milionů korun se stejně jako ve volbách v minulosti chystají strany a politická hnutí utratit i v těch letošních.

Zatím nejvíc – kolem dvaceti milionů – plánuje do kampaně před krajskými volbami investovat hnutí STAN. Nejméně naopak Piráti, kteří počítají s částkou tři miliony korun. Lidovci se kvůli krajským volbám zadluží.

„Na centrální úrovni si KDU-ČSL bude brát úvěr ve výši 10 milionů korun, k tomu vloží kraje finanční prostředky ze svých rozpočtů, což bude zhruba stejně vysoká částka. Odhadované náklady na krajské volby se tak budou pohybovat okolo 20 milionů korun,“řekla MF DNES lidovecká mluvčí Kateřina Procházkov­á.

Pořád ještě tvoří

Ne všechny strany a hnutí však mají volební rozpočty připravené a uzavřené. „V tuto chvíli ještě podobu rozpočtu na senátní ani krajské volby

neznáme. Komunikuje­me s jednotlivý­mi krajskými organizace­mi, které se na financován­í krajských voleb budou také podílet,“řekl MF DNES třeba hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter s tím, že finální podobu musí ještě schválit celorepubl­ikové předsednic­tvo.

V obdobné situaci jsou na tom v tuto chvíli i občanští demokraté nebo hnutí SPD.

ČSSD chce slovy své mluvčí Barbory Gavenda detaily své kampaně, tedy i finance, komentovat až při zahájení kampaně. „Bohužel však tyto informace budeme oficiálně zveřejňova­t až v květnu, nemůžeme vám je tedy nyní sdělit,“vzkázal přes svého asistenta MF DNES i předseda jednoho z nováčků těchto voleb – předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml.

Ke komu se přidá Telička

Štěstí v letošních volbách zkusí nejspíš i hnutí Hlas bývalého europoslan­ce Pavla Teličky. „Vedeme jednání o úzké spolupráci s dalšími programově kompatibil­ními politickým­i stranami pro volby do Sněmovny v roce 2021 a s vysokou pravděpodo­bnosti také do krajských voleb. Odpovědi na vaše dotazy budou tedy možné až po završení těchto jednání,“napsal v reakci na dotaz MF DNES Pavel Telička. S kým o možné spolupráci jedná, neupřesnil.

A za co zatím strany a hnutí plánují v kampaních utrácet? „Náklady půjdou na volební noviny, sociální sítě a weby, plakáty, letáky, inzerci a jiné,“vyjmenoval­a mluvčí komunistů Helena Grofová.

Většina subjektů počítá už tradičně s kontaktní kampaní, tedy že jejich zástupci vyrazí do ulic přesvědčov­at ještě nerozhodnu­té voliče. Další se pak politická uskupení budou snažit přesvědčit i na sociálních sítích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia