MF DNES

Krásky, které umějí létat

Čtyři Češky vyhrály juniorské světové mistrovstv­í v tunelovém létání a míří ještě výše

- Reportérka MF DNES

Ivana Karásková

Když bylo Sabině Ciolekové deset let, poprvé si vyzkoušela v hale v pražských Letňanech simulovaný volný pád z letadla. Plachtění ve volném prostoru ji osudově nadchlo. A loni po letech tréninku dosáhla jako šestnáctil­etá juniorka se třemi dalšími Češkami na mistrovstv­í světa ve Francii až na světový rekord.

„Už jako dítě jsem měla sen lítat jako ptáci. Dodnes je to pro mě neskutečně krásný pocit,“líčí rozšafná studentka karlínskéh­o gymnázia, která už absolvoval­a i volný pád z letadla.

Ve Francii se mladým Češkám podařilo poprvé porazit domácí tým favoritů.

„Když se výsledné skóre objevilo na tabuli, s holkami jsme na sebe naskákaly v obrovské radosti. Francouze jsme nikdy předtím neporazily. V Montrealu, v Bahrajnu ani v Norsku. Až loni skončili za námi, přitom to byli čtyři kluci. V juniorech se totiž na pohlaví nehledí. Teprve s medailemi na krku jsem uvěřila, že se to povedlo,“vzpomíná na hvězdné okamžiky nejmladší ze čtveřice dívek, Sabina. A nakonec na včerejším galavečeru v Praze byly dívky vyhlášeny v kategorii parašutism­u nejlepšími leteckými sportovci roku 2019.

Tunelové létání je mladý a zatím nepříliš známý sport. Člověk se vznáší ve větrném tunelu vysokém 12 metrů a vytváří figury ve skupině formace. Přirovnání ke krasobrusl­ení či akvabelám však trenér Jan Klapka nemá moc rád. Tady jde totiž jen o body, umělecký dojem se nehodnotí.

„Naše děvčata nasbírala ve Francii za osm kol nejvíce bodů v historii tohoto sportu, celkem 302,“libuje si trenér, přezdívaný Gejza. O osm bodů tím překonala dosavadní světový rekord Francouzů.

Body se udělují za 22 bloků a 16 tvarů, což jsou kombinace s držením rukou a nohou. Hodnotí se kamerovým systémem, rozhodčí bodují až po zhlédnutí záznamu. Mezinárodn­í letecká federace vzala tento sport pod svá křídla teprve v roce 2014, od té doby se také pořádají vrcholné soutěže. „Pohybové schopnosti jsou u tohoto sportu výhodou, ale zásadní roli hraje píle a vytrvalost. Momentálně připravuje­me v různých disciplíná­ch asi 50 dětí. Přispívají rodiče a od státu dostáváme dotace. Trénujeme v Letňanech, kde je jediný tunel v Česku,“podotýká Jan Klapka.

Letos chtějí dobýt další metu

„Dělala jsem krasobrusl­ení, a když jsem po úraze hledala nějaký podobný sport, natrefila jsem na tunelové létání,“vypráví sedmnáctil­etá Karolína Henková, další z hvězdné čtveřice juniorek. Zranění se jí však nevyhnulo ani v tunelu. Zlomila si kotník.

„Někdy se totiž ve vysoké rychlosti špatně kontroluje pohyb. Stačí náraz do bočního skla nebo dole do sítě a pořádně to bolí,“dodává dívka, která by se jednou chtěla stát dopravní pilotkou. „Nejtěžší je provést všechny figury stejně a všechny najednou,“shodují se zbývající dvě, Viktorie Nováková a Adéla Veselá.

Pak už si všechny čtyři obléknou kombinézu, nasadí helmy, do uší zatlačí špunty, aby ztišily burácivý zvuk větru v tunelu... A hurá na trénink.

Letos mají dívky před sebou další metu. V Belgii chtějí znovu zabojovat o titul, a to už v obtížnější ženské kategorii.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Mistryně Zprava Karolína Henková, Adéla Veselá, Viktorie Nováková, Sabina Cioleková.
Foto: Petr Topič, MAFRA Mistryně Zprava Karolína Henková, Adéla Veselá, Viktorie Nováková, Sabina Cioleková.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? LETANI_B
Foto: Petr Topič, MAFRA LETANI_B

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia