MF DNES

Za novou nákazu může obchod s divokou zvěří

-

Neznámý typ koronaviru, který se v uplynulých dnech šíří z čínského Wu-chanu, se přenesl na člověka z divokých zvířat, která jsou v Číně považována za delikatesy a používají se také pro výrobky tradiční čínské medicíny. Podmínky, v nichž jsou tato zvířata prodávána na tržnicích, přispívají ke vzniku nákazy.

„Původ nového koronaviru je divoká zvěř, která se nelegálně prodávala na wu-chanské tržnici s mořskými produkty,“říká ředitel čínského centra pro zamezení šíření nemocí a prevenci Kao Fu.

Čínské tržnice, kde jsou uskladněna často upytlačená divoká zvířata, jsou považovány za líhniště nemocí a inkubátor řady virů, které tu mutují a následně se mohou přenést na člověka. Lidí infikovaný­ch novým virem, který způsobuje plicní onemocnění, jsou v zemi už stovky.

Čína přijala řadu opatření proti šíření nákazy včetně omezení cestování do jedenáctim­ilionového Wu-chanu. Lidé nemají do města jezdit a ani ho opouštět. Přerušena byla městská doprava, řada aerolinek pozastavil­a lety do oblasti.

Předběžná zjištění ukazovala na to, že lidé se virem nakazili od hadů. Úřady za možné zdroje nákazy označily také jezevce a krysy.

Na nebezpečí šíření nemocí v důsledku obchodu s divoce žijící zvěří dlouhodobě upozorňova­li čínští zdravotnič­tí pracovníci a stejně tak ochránci životního prostředí, kterým vadí dopady tohoto obchodu na biodiverzi­tu. „Osud zvířat je jednou součástí, daleko skrytější je společné uskladňová­ní všech těchto druhů dohromady na malém prostoru, kde jsou výkaly a moč smíchané dohromady,“řekl Christian Walzer z americké Společnost­i pro ochranu divokých zvířat.

„Další věc, kterou musíte vzít v úvahu, je to, že tato zvířata jsou v klecích pod velkým stresem, takže jejich imunitní systém velmi rychle začne selhávat,“řekl Walzer. „Nejde to udělat lépe, i kdybyste se o to snažili,“dodal s tím, že takovéto podmínky jsou ideální pro vznik nových virů.

Čínské tržnice byly označovány za zdroj dalších infekčních chorob, které se v minulosti šířily jihovýchod­ní Asií. (Reuters, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia