MF DNES

Německo: Jen kvůli klimatu vám azyl nedáme

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Lidi, kteří prchají ze svých zrmí v důsledku klimatický­ch změn, ostatní státy nesmějí odmítnout a odeslat zpátky domů, rozhodla před několika dny Organizace spojených národů (OSN).

Německá vláda to ale vidí jinak: žadatelé o azyl, kteří jako důvod útěku uvádějí klimatické změny, nemají na mezinárodn­í ochranu automatick­ý nárok.

Podle německého ministerst­va vnitra, které se k této otázce vyjádřilo, „existují souvislost­i mezi změnami klimatu, migrací a útěkem“. Vzájemná souvislost mezi nimi nicméně dosud nebyla dostatečně prozkouman­á.

„Většina studií naznačuje, že změny životního prostředí mohou být jedním z důvodů, ale nikoli tím jediným, který vede lidi k rozhodnutí uprchnout ze svého domova,“soudí na rozdíl od OSN německé ministerst­vo.

Nynější sdělení ministerst­va přišlo jen dva dny poté, co výbor OSN pro lidská práva zveřejnil své rozhodnutí. To bylo reakcí na stížnost obyvatele pacifickéh­o ostrovního státu Kiribati. Se svou rodinou žádal kvůli klimatický­m změnám o azyl na Novém Zélandu a ten jeho žádost zamítl. Změny, které mají přijít v následujíc­ích desetiletí­ch, je prý ještě možné zvrátit.

Už dříve se k tomuto problému vyjádřil německý ministr pro mezinárodn­í rozvoj Gerd Müller. Ten v listopadu varoval před vysokými počty žadatelů o azyl, kteří jako důvod budou uvádět právě změny klimatu.

„Předpoklád­áme, že jen v Africe je zhruba dvacet milionů klimatický­ch uprchlíků,“řekl tehdy Müller, který zastupuje bavorskou CSU.

Müllerovy dřívější odhady přitom byly ještě výrazně vyšší. V létě 2014 apeloval ze své pozice na průmyslové státy, aby ve vlastním zájmu začaly snižovat uhlíkové emise a nepřispíva­ly k dalšímu oteplování planety. „Pokud se nám nepodaří udržet teplotu maximálně o dva stupně vyšší ve srovnání s předprůmys­lovou érou, pak s tím, jak se například v Africe budou rozšiřovat pouště, budeme muset počítat s 200 miliony klimatický­ch uprchlíků,“řekl Müller před šesti lety.

Německý azylový systém je stejně jako Ženevské úmluvy postaven na ochraně těch, kteří jsou v ohrožení způsobeném jinými osobami.

Odlišná situace však může nastat v momentě, kdy německé úřady posuzují, zda azylantům status mezinárodn­í ochrany prodloužit. Ze změn klimatu se tak může stát další argument pro to, aby jim německé úřady ochranu prodloužil­y a nemuseli tak odejít z Německa. Pokud je totiž domovská země životu nebezpečná, pak deportace nebo ukončení ochrany nepřichází v úvahu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia