MF DNES

Piva v plechovkác­h se prodává více. Rychleji se prý vychladí

-

Objem piva prodaného v plechovkác­h roste. Loni do konce listopadu se zvýšil o 66 300 hektolitrů, naopak o 69 000 hektolitrů klesla výroba piva v plastových obalech. ČTK to sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Předloni činil prodej piva v plechovkác­h desetinu celkového výstavu. Zvyšující produkci piva v plechovkác­h potvrzují i největší pivovary. První plechovky s pivem se na pultech obchodů v Richmondu v USA objevily před 85 lety, 24. ledna 1935.

„Nejvíce piva prodáváme ve vratných lahvích a v sudech. Na třetím místě jsou plechovky, u kterých zaznamenáv­áme meziročně největší nárůst – jejich prodeje rostou od roku 2015 dvojcifern­ým tempem,“uvedl za Plzeňský Prazdroj Zdeněk Kovář. Pro firmu předloni tvořilo pivo v plechovkác­h 18 procent prodejů. „Výhodu v tomto typu obalu konzumenti vidí v nízké váze nebo v poměrně rychlém vychlazení nápoje v ledničce. Vzhledem k tomu se ale také významně zabýváme jejich sběrem, tříděním a recyklací. Naše plechovky jsou již zhruba z poloviny vyrobené z recyklátu,“dodal Kovář.

Výhodou podle něj je, že se nemusí využívat na výrobu plechovek z recyklovan­ých materiálů pouze již použité plechovky, ale stačí jakýkoliv využitý hliník – například z konzerv nebo obalů na spreje. Podle iniciativy Zálohujme.cz však systém recyklace kovů není dostatečný a plechovky končí v běžné popelnici nebo v lese. „Jen v roce 2018 jsme takto ‚vyhodili‘ 6 582 tun hliníku, z čehož by šlo vyrobit 263 milionů nových plechovek,“uvedla za iniciativu Andrea Brožová.

Podle mluvčí Pivovarů Staroprame­n Denisy Mylbachrov­é si zákazníci dopřávají pivo v plechu při cestování nebo si ho koupí na chatu. „Ve srovnání s rokem 2018 vzrostly objemy piva a pivních mixů prodaných v plechovce o zhruba 29 procent,“uvedla mluvčí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia