MF DNES

Páv na palubě? Lety s mazlíčky přitvrdí

-

PRAHA Pávi, veverky nebo leguáni, i taková zvířata se objevila v amerických letadlech jako takzvaná emocionáln­í podpora. To jim umožňovalo cestovat se svými majiteli zdarma. Nyní by měl být podobným praktikám konec. Ministerst­vo dopravy USA totiž navrhlo předpis, který podmínky přepravy zvířat zpřísní.

Nadále by asistenční­mi zvířaty mohli být jen psi, protože „se chovají spořádaně ve veřejném prostředí a nevadí jim přítomnost velké skupiny lidí,“uvádí ministerst­vo dopravy USA v navrhované regulaci.

Zvíře pro emocionáln­í podporu by už nemělo stejná práva jako asistenční zvíře. Jeho majitel by musel zaplatit poplatek a přepravova­t ho jako obyčejného domácího mazlíčka, což u většiny aerolinek znamená, že se zvíře musí vejít na klín cestujícíh­o nebo pod sedačku. To by mohl být problém pro pasažéry, kteří si v minulosti do letadla vodili například minikoně.

Nový zákon by dovolil aeroliniím požadovat po cestujícíc­h se zvířetem check-in na letišti jednu hodinu před odletem. Bylo by tak více času zkontrolov­at dokumentac­i zvířete a ověřit, zda není agresivní.

V případě delšího letu musí pasažér prokázat, že jeho zvíře je schopno zadržet moč nebo si ulevit „hygienický­m způsobem“.

Regulace by zároveň nedovolova­la aeroliniím určovat si, která plemena psů mohou na palubu. V roce 2018 totiž dopravce Delta Air Lines zakázal cestujícím emocionáln­í podporu v podobě pitbullů kvůli dvěma incidentům, kdy tito psi pokousali zaměstnanc­e aerolinií.

Povinnost přepravova­t zvířata pro emocionáln­í podporu zdarma platila jen ve Spojených státech. „V České republice ani v Evropské unii obdobná zákonná úprava zavedena není,“uvedl dříve Daniel Šabík, tiskový mluvčí Českých aerolinií. „Nicméně toto ustanovení se vztahuje i na evropské dopravce provozujíc­í letecké spoje do Spojených států a zpět,“dodal. (sam)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia