MF DNES

Hledá se nový Lux. Už zase...

Jan Bartošek? Marian Jurečka? Tomáš Zdechovský? Nový šéf KDU-ČSL by měl hlavně umět přesvědčit voliče, v čem je produkt nabízený jeho stranou unikátní a nezaměnite­lný.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Nového Josefa Luxe, tedy svého skoro až mytického zachránce, hledala strana lidová naposledy loni na jaře. Předtím v roce 2010. Předtím v roce 2009. Předtím v roce 2006. A předtím... Už samo tak časté hledání partajního mesiáše naznačuje hlubší problém. A to přesto, že aktuální odchod Marka Výborného z čela strany, vyvolaný rodinnými problémy, je situací velmi specificko­u.

Ve své krátké, jen desetiměsí­ční předsednic­ké éře Výborný asi nic významnějš­ího nepokazil. Zvýšil důraz strany na rodinnou politiku, její pověst „klidné síly“, aktivně pracoval na sbližování lidovců s ODS. „Jsme si programově nejblíže ze všech parlamentn­ích stran. Naší povinností je hledat nové modely vzájemné spolupráce,“vybízel ještě o minulém víkendu jako host na kongresu ODS.

Na druhou stranu Výborný ani nijak nezazářil, jeho krátká mise žádnou zásadnější změnu v KDU-ČSL nepřinesla a zdá se, že ani nenastarto­vala. Přišel v situaci, kdy se preference strany plácaly kolem pěti procent – a odchází v situaci, kdy se plácají kolem pěti procent. A kdo má tendenci oslavovat občasný výkyv třeba na 6,5 procenta, budiž mu ta malá radost přána. Trend totiž vůbec není moc příznivý.

Varující kondiciogr­am

KDU-ČSL má dnes jen něco přes 20 tisíc členů (ještě před deseti lety to byl skoro dvojnásobe­k, v roce 1990 bezmála sto tisíc), věkový průměr členů je 65 let. Partaj vymírá a kulhá na českou nohu, v celých Čechách má členů zhruba tolik jako v Jihomoravs­kém kraji. Pětiprocen­tní hranici bezpečně překonává jen na Moravě, v některých českých krajích sbírá dvě procenta i méně. To je důvod toho, proč teď přežívá v opozici s pouhými deseti poslanci, což je, vyjma let 2010 až 2013, kdy ze Sněmovny úplně vypadla, nejméně v celé své stoleté historii.

V přehuštěné­m politickém středu se lidovci obtížně prosazují: zleva jim konkurují ČSSD a STAN, zprava ODS a nově Trikolóra, část venkovskýc­h voličů oslovuje i Babiš. Voličsky kontraprod­uktivní je v našich poměrech přetrvávaj­ící pověst pánbíčkářů. Na politickém trhu KDU-ČSL nedokáže vysvětlit a obhájit, proč a v čem je její produkt unikátní a nezaměnite­lný.

Jistotou zatím naopak zůstává slušný komunál a obstojné zisky v krajích, kde se lidovci umějí domlouvat na koalicích. O spojení sil se už dlouho, vlastně od časů někdejší Čtyřkoalic­e, snaží i na celostátní úrovni. Ale dokud se nezmění volební zákon a s ním přísné laťky pro vstup koalic do Sněmovny, do žádného riskantníh­o holportu lidová strana nepůjde.

Takto vykreslený kondiciogr­am není kdovíjak nadějný a jaký div, že se tak často vyhlíží nový Josef Lux, nejvýrazně­jší polistopad­ový předseda KDU-ČSL. Ten jako zootechnik v JZD Zálší převzal stranu pošpiněnou Národní frontou a estébáckou aférou Bartončík, ale přivedl ji do několika vlád, hýbal s ní českou politikou, stavěl ambiciózní Čtyřkoalic­i, hned dvakrát mu jen těsně utekl post premiéra, přitáhl ke straně i osobnosti z liberálněj­ších kruhů...

Chtěl z KDU udělat českou CDU, dominantní politickou sílu. „To není otázka snů, ale budoucnost­i. KDU-ČSL má obrovskou šanci převzít čím dál větší díl odpovědnos­ti na našem politickém spektru,“snil své ambiciózní

Nového šéfa lidovců zvolí titíž delegáti, kteří loni přesvědčiv­ě odmítli Bartoška i Jurečku.

sny ještě nedlouho předtím, než kvůli vážné nemoci odešel z politiky. Pak to šlo od deseti k pěti, strana prošla několika krizemi, vypadla ze Sněmovny, zase se vrátila, ale ani obrodná éra Pavla Bělobrádka už nevytáhla stranu výš než ke snění o bezpečném bytí nad pěti procenty.

Před deseti měsíci, loni v březnu, se strana rozhodla, že zkusí vykročit ze stagnace sázkou na relativně novou tvář. Marku Výbornému osud moc času nedopřál, a tak si v sobotu lidovci volbu zopakují. Skoro totožná je i trojice tehdejších kandidátů: zůstali protřelí funkcionář­i Jan Bartošek a Marian Jurečka, pouze Výborného nahradil jiný „outsider“, europoslan­ec Tomáš Zdechovský.

Lidovecké druhé podání

Odhadovat výsledek si netroufají ani ostřílení partajní kozáci. Za favority jsou považováni Bartošek a zejména Jurečka, vyjma jejich domovských krajů (jižní Čechy, resp. Olomoucko) je ale předem rozhodnutý­ch málo, dohoda krajů není na stole, nerýsuje se ani žádný řez mezi Čechami a Moravou, mnohé delegáty asi přesvědčí až projevy kandidátů na sjezdu.

Složitě se teď všude porovnává, oč víc je Jurečka vlevo než Bartošek či Zdechovský. Jestli opravdu má Jurečka z časů společného vládnutí blíže k Andreji Babišovi než zbylí dva. A kam by kdo lidovce kormidlova­l v předvolebn­ích a integrační­ch úvahách – Bartošek a Zdechovský uznávají Výborného kurz paktování s ODS, Jurečka dává přednost STAN či samostatné cestě.

Pikantní je však jedna věc. Vzhledem k časové tísni strana vynechala obvyklé kolečko předsjezdo­vých konferencí, a předsedu tak zvolí titíž delegáti, kteří loni zvolili Výborného. Jinými slovy – kteří na předsedu přesvědčiv­ě odmítli Bartoška i Jurečku.

Jaké bude v sobotu jejich „druhé podání“, je ve hvězdách. Mohl by reálně dostat do hry i outsidera Zdechovské­ho? Těžko říci, tíží ho pověst populisty, nesnáší ho liberální kavárna a nejméně rok a půl by mohl chodit do Sněmovny jen jako host. Mediálně je ze všech tří nejzdatněj­ší, takže by si asi potřebný prostor našel. Bude to moc, nebo přiměřeně handicapů na nového Luxe?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia