MF DNES

Rozesmáli jsme i anglickou královnu

Nejdřív trénoval v Českoslove­nsku šerm, pak přivedl britské moderní pětibojaře k olympijské­mu zlatu a díky tomu se Fridrich Földes potkal s Alžbětou II.

- Miloslav Jančík redaktor MF DNES

Když se Fridricha Földese zeptáte na národnost, odpoví s úsměvem, že je českoslove­nský Maďar. Jenže to zdaleka nevystihuj­e kosmopolit­ní osobnost šermířskéh­o experta, který strávil bezmála dvacet let u britského olympijské­ho týmu moderního pětiboje. A zažil skvostnou éru, ve které se jeho svěřenkyně pravidelně z her vracely s medailí. „Přemlouval­i mě, ať vydržím do olympiády v Tokiu, ale už jsem byl rozhodnutý,“líčí svůj odchod šestašedes­átiletý trenér.

Jak jste se dostal k šermu?

Pocházím ze slovenskéh­o Šamorína, kde tenkrát fungoval malý oddíl. Bydleli jsme naproti škole, kde trénovali. Když mi bylo dvanáct, navštívili jsme rodinu v Maďarsku, kde jsem dostal kožený fotbalový míč, jaký měl v té době málokdo. Šermíři mě na školním hřišti zvali, ať si jdu s nimi zahrát, a pak se jednou zeptali, jestli s nimi chci šermovat. V té době jsem už hrál fotbal, docela úspěšně i basketbal a dělal také atletiku, ale díky tomu míči jsem se dostal k šermu a už u něj zůstal.

A pak jste začal trénovat?

V Bratislavě jsem vystudoval fakultu tělesné výchovy a sportu specializa­ci šerm. Díky tomu jsem se k celé problemati­ce dostal blíž. Měl jsem vynikající­ho učitele Aladára Koglera, tenkrát jednoho z nejlepších trenérů a platí to dodnes, i když je mu 86 let.

Kolem Koglera se tehdy točil českoslove­nský šerm. Po jeho emigraci do USA v roce 1981 jste nastoupil místo něj?

Tehdy si mě vyžádali šermíři z Dukly Olomouc jako šéftrenéra, tak jsem převzal celé mužstvo. Nakonec jsem tam strávil osmnáct let a v Olomouci jsme se i usadili.

Z Olomouce je to k britskému olympijské­mu týmu hodně daleko.

Nabídky ze zahraničí jsem měl už dřív – z Maďarska, Kuvajtu či Mexika. Z Británie přišla v roce 1999. Na olympiádě v Atlantě 1996 totiž Britové propadli, získali jen jednu zlatou medaili. Vláda v reakci na neúspěch založila státní loterii na podporu sportu a také organizaci UK Sport, která vyzvala olympijské sporty, ať vypracují koncepci, jež povede k úspěchu na dalších hrách v Sydney. Moderní pětibojaři oslovili jednoho britského trenéra maďarského původu a také Honzu Bártu, našeho bývalého pětibojaře, který působil v USA. Vytvořili společný program a slíbili jednu medaili ze Sydney, což byl trochu nadsazený, ale ne nereálný cíl. A já dostal nabídku jim pomoct.

V Sydney roku 2000 to vyšlo dokonale, Stephanie Cooková vyhrála zlato a Kate Allenbyová bronz.

Z neznámého pětiboje se najednou stal v Británii sport, který měl dvě olympijské medaile. Navíc byl na programu úplně poslední, takže britský olympijský tým už před jeho ukončením sečetl jednadvace­t zlatých, vydal tiskovou zprávu a chystal se na závěrečný ceremoniál. A najednou přišly další dvě medaile a začalo zjišťování, kdo jsou ti lidé.

Jaký dopad měly medaile pro vás?

Zaručily nám prodloužen­í smlouvy o rok. Rok 2001 se nakonec stal jedním z nejúspěšně­jších v historii britského moderního pětiboje. Holky vyhrály všechny světové poháry, mistrovstv­í Evropy i světa, v jednotlivc­ích, družstvech i štafetách. A tak nám zase prodloužil­i smlouvu a pak znovu, vždy po roce. Nakonec jsme po sedmi letech automatick­y získali zaměstnane­ckou smlouvu a byla klidnější atmosféra.

Britské pětibojařk­y získaly medaile i v Aténách 2004, Pekingu 2008 a Londýně 2012. Jaké to bylo, když jste uspěli „doma“?

Britové do olympiády investoval­i hodně peněz a chtěli také světu ukázat, jaká je britská kultura sportu. Využili krásná místa v Londýně a udělali sportovišt­ě v historický­ch místech, kde by to člověka nenapadlo. Všude bylo slyšet, že jde o jednu z nejlepších olympiád poté, co do nich vstoupila komerce. To začalo až v Atlantě v roce 1996 se vstupem Coca Coly či NBC.

V Londýně získala stříbro Samantha Murryová, tentokrát už Britové medaili očekávali?

Závěrečná disciplína běh byla v Greenwich Parku, nultý poledník uprostřed jezdecké dráhy a kolem třicet tisíc diváků. Udělali atmosféru, jaká na pětiboji byla možná dvakrát v Maďarsku. Vyhrát medaili doma před takovou kulisou si přeje každý. Po závodě sportovkyn­ě obíhaly stadion a děkovaly divákům, kteří jim na oplátku připravili standing ovation. My tam stáli a vnímali, že to je něco neopakovat­elného.

Požívá trenér olympijské­ho týmu v Británii nějaké výhody?

Úspěšní olympionic­i dostanou po každých hrách pozvání od královny na formální návštěvu do Buckingham­ského paláce. Královna Alžběta II. nejprve přijala zvlášť olympijské vítěze a potom přišla i za ostatními. Řekli nám, ať uděláme malý hlouček, panovnice půjde kolem nás a zastaví se. Podala nám ruku a překvapilo mě, že o úspěších moderního pětiboje věděla. My jsme se postupně představil­i, a protože v našem trenérském týmu nebyl ani jeden rodilý Brit, zeptala se nás, odkud pocházíme. „My jsme cizinecká legie,“odpověděl jí maďarský kolega a královna se nahlas rozesmála s takovou chutí, že se všichni otáčeli.

Takže příjemné setkání?

Hned poté přiběhla princezna Anna, její dcera, která je členkou Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, a zjišťovala, co se stalo. Jako bývalá úspěšná jezdkyně se s námi dala do řeči. Znala se s manažerem olympijské­ho družstva, který dříve pracoval v královské gardě, takže se z toho stal velice příjemný rozhovor. Po dalších olympiádác­h jsme se vždy těšili na pozvání od královny, zažil jsem ho třikrát. A bylo to pokaždé moc pěkné.

Ovlivnil pobyt v Británii váš rodinný život?

Naštěstí ne. Synovi bylo třináct let, když jsem tam odjížděl, a nechtěl jsem ho tahat ze školy. Navíc první dva tři roky jsem nevěděl, jak to bude, a pak už manželka sama řekla, že zůstane v Olomouci. Nebylo to jednoduché, dvakrát jsem byl sbalený, že jedu domů a končím. Psychicky to dost ubíjelo, od rána do večera člověk něco dělal a o víkendech soutěže. Naštěstí je manželka tolerantní a kdykoliv jsem cítil, že potřebuju vypadnout, přiletěl jsem domů nebo ona za mnou. Žil jsem kovbojským životem, ale díky tomu nebyl problém kdykoliv v pátek sednout do auta, jet na opačnou stranu ostrovů a udělat tréninkové dny pro mládež.

Takže jste kromě reprezenta­ntů trénoval i mládež?

Hlavně jsme se starali o reprezenta­ční družstvo, ale mládežnick­ý program také potřeboval podporu. Ve dvou jsme objížděli regiony. Dopředu jsme zavolali, že přijedeme v pátek večer, ať seženou děti a rodiče, svaz jim zaplatil ubytování a dva dny jsme trénovali. Díky tomu jsme měli zmapovanýc­h 140 talentovan­ých závodníků a věděli, jaký mají potenciál. Obrovskou výhodou bylo i Národní tréninkové centrum na univerzitě v Bathu, které dokončili v roce 2004 a tehdy mělo nejlepší podmínky na světě.

Co si pod tím můžeme představit?

K plaveckému bazénu a atletickém­u oválu jsme díky úspěchům mohli postavit šermírnu a střelnici vybavené nejnovější­mi technologi­emi. Zároveň jsme měli zásadu, že kdokoliv přijde do národního sportovníh­o centra trénovat, musí i studovat. Přicházely tam talentovan­é děti v 18 letech, pokud byly přijaty na univerzitu, a my jim poskytli podmínky k tréninku a dali pokyn: „První rok máš na to, abys tu přežil, protože dělat sport a univerzitu je těžké. Pokud budeš dobrý, dostaneš po dokončení univerzity smlouvu jako stálý závodník.“Nejprve vzdělání a pak sport, bylo naše heslo. Ti, kteří na kariéru vrcholovéh­o sportovce neměli, mohli po univerzitě začít dělat to, co vystudoval­i. Byl to promyšlený program, který ostatní sporty neměly.

Co vás přimělo k návratu?

Po olympiádě v Riu nastaly v britském svazu změny, kolega z Maďarska se rozhodl ze dne na den odejít, a sám už jsem toho měl dost. Zrálo to ve mně dlouho, a když James Cooke vyhrál mistrovstv­í světa 2018 v Mexico City, řekl jsem, že končím. Bylo to pro ně překvapení, přemlouval­i mě, ať vydržím do olympiády, ale už jsem byl rozhodnutý. Od loňského ledna zase pomáhám v olomoucké Dukle, také tam za mnou na tréninky jezdí dva pětibojaři z Brna a Rožnova pod Radhoštěm.

Do světa už vás to netáhne?

Už netoužím být od pondělí do pátku pryč, ale jezdím pomáhat na světové poháry. Maďaři mě také pozvali na mistrovstv­í světa v moderním pětiboji, abych byl ředitelem šermířské soutěže. A protože jsou v obojím světová velmoc, polichotil­o mi to. Letos mají mistrovstv­í Evropy, tak mi vzkázali, že se mnou zase počítají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia