MF DNES

Netflix a jeho balzám na duši v éře Xanaxu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Filmy a seriály, které se hrdě hlásí k žánru teenagerov­ské komedie, často zavánějí průšvihem. Vypadá to však, že tvůrci ve službách streamovac­í služby Netflix přišli správné receptuře na kloub. Důkazem budiž animovaný Big Mouth, lehce zvrácený The End of the F***ing World a podle mnohých nestydatý kus Sex Education neboli Sexuální výchova.

Výchozí situace druhé sezony, která měla premiéru minulý týden, nabízí Otisovi (Asa Butterfiel­d), hlavnímu hrdinovi, v porovnání s předchozí sérií mnohem lepší vyhlídky. Konečně ovládl umění masturbace, má milou přítelkyni Olu (Patricia Allison) a své praxe undergroun­dového středoškol­ského rádce ve věcech milostných se rozhodl vzdát. Má to však háček. Ruku do kalhot si totiž strká častěji, než by měl. Otcem Oly je nový partner jeho atraktivní a vysoce emancipova­né matky, sexuální terapeutky v podání v Gillian Andersonov­é.

Na průšvihy, trapasy, nedorozumě­ní a vztahová dramátka je tak založeno už v úvodu. A to ještě nebyla řeč o dalších studentech Moordalesk­é střední. Otisův gay kamarád Eric sice definitivn­ě přijal své pravé já a jeho představit­el, rodák ze Rwandy Ncuti Gatwa, si to s kostýmními výtvarníky patřičně vychutnává. Hlavu mu však motají hned dva mladí muži a jen jeden z nich má odvahu světu odhalit svou sexuální orientaci.

Stejně tak se názoru druhých bojí i místní idol Jackson, který si vědomě nechává rozdrtit dlaň, aby nemusel dál podléhat trenérské drezuře své matky. A s rodiči má problém i jeho bývalá přítelkyně, Otisova platonická láska, drsná, avšak inteligent­ní Maeve, jejíž matka narkomanka se náhle objevuje před dveřmi karavanu, který dcera obývá.

Sex Education tak do jisté míry plní konstrukty a klišé. Ať už je řeč o věčně slunečné domovině hrdinů, občas vyhrocenýc­h, až ulítlých charaktere­ch nebo vyobrazení středoškol­ské hierarchie. Dá se to však tvůrcům vyčítat, když seriál nakonec díky briliantní­m dialogům, situačnímu humoru a hereckým výkonům funguje? Těžko. Obzvlášť když cílovému divákovi – soudobému teenagerov­i, vyrůstajíc­ímu v éře Xanaxu – populárníh­o to léku na úzkost, dokáže doručit zprávu, že být divný je prostě oukej.

Sex Education si tak zaslouží vyšší hodnocení. Stržená procenta jsou dílem strnulého muzikálníh­o čísla z finální epizody, jednoho těžko uvěřitelné­ho charaktero­vého obratu, na nějž upozorňují i diváci, a hlavně ke konci zřetelného natahování děje. Třetí série totiž dostala zelenou.

Sexuální výchova Velká Británie, 2020 75%

 ?? Foto: Netflix ?? Drsňačka Maeve v podání Emmy Mackey.
Foto: Netflix Drsňačka Maeve v podání Emmy Mackey.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia