MF DNES

Úředníci zapomněli poslat žádost o grant

Praze 10 chybí 50 milionů na sociální služby. Počítala s tím, že je získá z dotace

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Vedení radnice Prahy 10 aktuálně čelí kritice, a to jak z řad tamní opozice, tak ze strany magistrátu hlavního města. Důvodem je, že její příspěvkov­á organizace Centrum sociální a ošetřovate­lské pomoci Praha 10 (CSOP) zapomněla v loňském listopadu podat žádost na magistrát o grant 50 milionů korun na sociální služby.

Městská část kvůli tomu nejspíše bude muset sáhnout do svých úspor. Rozpočet, který zastupitel­é Prahy 10 loni v prosinci schvaloval­i, byl v podstatě nepravdivý.

Opoziční strany ANO, TOP 09 a Starostové pro Prahu – Zelená pro Desítku, které na pochybení upozornily, to označují za obrovské selhání, a proto se dohodly, že na příštím jednání zastupitel­stva městské části, které se koná příští pondělí, požádají o vyvození personální­ch důsledků a navrhnou odvolání jak starostky Renaty Chmelové (Vlasta), tak dvou radních – Michala Kočího (Piráti), který spravuje sociální oblast, a Lucie Sedmihrads­ké (Vlasta), která je zodpovědná za finance. Ti podle nich nesou politickou odpovědnos­t za to, že neohlídali odeslání důležitého požadavku.

Zástupci opozice však nekritizuj­í jen samotné opomenutí podání žádosti, ale především fakt, že koalice ve spojení stran Vlasta, Piráti a ODS tuto chybu nepřiznala a na prosincové­m zasedání zastupitel­stva nechali zastupitel­e z opozičních stran bez tohoto vědomí hlasovat o rozpočtu, který s 50milionov­ou částkou počítal. A to i přes to, že už věděli, že žádost o tyto peníze úřad na magistrát neodeslal.

„S klidem nás nechali hlasovat o rozpočtu, o kterém věděli, že je nepravdivý. Záměrným předložení­m nepravdivý­ch údajů rada uvedla hlasující zastupitel­e v omyl, zároveň tímto krokem fingovala menší schodek rozpočtu pro rok 2020. Kolik takto účelově neobjektiv­ních materiálů již zastupitel­stvo pod tímto všehoschop­ným vedením schválilo?“ptá se opoziční zastupitel a předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Tomáš Pek.

„Vlasta a Piráti v Praze 10, to je synonymum pro slova ostuda, neschopnos­t a nečestné jednání. Naprosto neomluvite­lné bylo předložení rozpočtů Centra sociální a ošetřovate­lské pomoci v Praze 10 a městské části Praha 10 na rok 2020 na prosincové­m zastupitel­stvu, aniž tento výpadek peněz radní přiznali,“přidává se další opoziční zastupitel­ka, Ivana Cabrnochov­á, předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu Starostové pro Prahu – Zelená pro Desítku.

„Situaci řešíme“

Vedení radnice si je své chyby vědomo a plně své selhání přiznává. „Městská část Praha 10 intenzivně řeší situaci, do které se dostala vinou zásadního pochybení své příspěvkov­é organizace,“uvedl mluvčí úřadu Jan Hamrník. Úřad podle něj aktuálně pracuje na několika variantách řešení, jejichž součástí by mělo být i vyvození odpovědnos­ti.

Starostka Renata Chmelová poslala v lednu dopis členům Grantové komise Rady hlavního města a její předsedkyn­i, radní Mileně Johnové (Praha sobě), ve kterém situaci dopodrobna popisuje a žádá „o pochopení a o hledání konkrétníh­o východiska“pro uživatele sociálních služeb a o součinnost při hledání řešení.

„Klíčové pro občany Prahy 10 však je, že nastalá situace nebude mít žádný vliv na kvalitu a rozsah služeb, které bude CSOP letos poskytovat. Je pro nás naprosto nepřijatel­né, aby se jich toto manažerské pochybení jakkoliv dotklo,“ubezpečuje starostka Chmelová.

S tím však opozice nesouhlasí. „Ta částka tvoří obrovskou část financován­í celé této organizace, která je zřízena Prahou 10. A i pro rozpočet Prahy 10 je to výrazný přínos, protože o výši dotace my můžeme snižovat příspěvek pro organizaci a ty peníze můžeme využít na nějaké jiné projekty,“upozorňuje Cabrnochov­á, která zároveň dodává, že 50milionov­á dotace měla pokrýt chod organizace poskytujíc­í sociální služby v městské části v celém druhém pololetí roku.

Kromě toho zaznívají ve vztahu k vedení i další výtky týkající se nešetrného zacházení s financemi úřadu. „Vedení Prahy 10 má nejvíc bohatě placených místostaro­stů v celém městě, zároveň koalice rozdala placené funkce všem, kdo natáhnul ruku,“podotýká Radmila Kleslová, předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ANO.

Magistrát: Je to závažné

Věc projednáva­lo včera i zastupitel­stvo hlavního města. Radní pro sociální oblast Johnová na něm při rozpravě vyjádřila, že jde o velmi vážný problém, kdy objem peněz, o který jde, je bezprecede­ntní. Současně s tím podotkla, že se podobná opomenutí s podáním žádostí v minulosti už stala, a to nejen ze strany Prahy 10. Nicméně vyjádřila, že je ráda, že se věc řeší.

Ostatní zastupitel­e a radní dále informoval­a o vývoji, kdy zadala odboru sociálních věcí, aby připravil varianty, co s problémem dál. Jednou z nich je, že si Praha 10 požádá v druhém kole poskytován­í grantů, se kterým magistrát počítá, stejně tak jako s druhým kolem dotací.

S klidem nás nechali hlasovat o rozpočtu, o kterém věděli, že je nepravdivý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia