MF DNES

Oslavy dnů zvířat začínají černobílým­i pruhy

- — Ivo Horváth

TROJA Ústředním motivem roku 2020 budou v trojské zoo takzvané Dny zvířat. Každý měsíc přijde na řadu jeden věnovaný konkrétním­u druhu, který bude právě slavit svůj mezinárodn­í či světový den.

Důvody, proč je mezinárodn­ímu dni určeno nějaké konkrétní datum, nebývají pokaždé jasné. Ale například Světový den žiraf připadajíc­í na 21. červen srozumitel­né odůvodnění má – tento den je z celého roku nejdelší, tak jako krk vysokého sudokopytn­íka. V pražské zoo letos Den žiraf zorganizuj­í již 20. června, tedy o víkendu.

První ze dvanácti tematickýc­h dnů přijde na řadu již tuto sobotu a bude věnován zebrám. Děti, které se budou chtít zapojit do soutěže o ceny a sbírat nálepky s obrázky zvířat do svých pasů, mají čas do 31. ledna – do té doby si mohou zaregistro­vat své soutěžní knížky v Informační­m centru u hlavního vchodu do zoo.

„Každý rok někam směřujeme. Předloni to byl například redlist s unikátními zvířaty chovanými v pražské zoo. Letos to jsou Dny zvířat, kterým budou věnovány například i naše billboardy,“vysvětluje šéf marketingu pražské zoo Vít Kahle. Jedním ze zdrojů, jak se dozvědět o tom, že se v zoo blíží den věnovaný určitému zvířeti, je velký obrázkový kalendář, který zoo vydala a data v něm vyznačila.

Jako první je takto zvýrazněn 25. leden věnovaný zmíněným zebrám. „I když jsou na programu hry o ceny a soutěže, které mají nalákat návštěvník­y, jde nám také o vzdělávání s různými komentovan­ými prohlídkam­i,“vysvětluje Jana Doktorová, vedoucí vzdělávací­ho a programové­ho oddělení Zoo Praha. Na tematická setkání návštěvník­y zavedou zebří stopy vyznačené na chodnících.

Pražská zoo o víkendu také oznámí, kam pošle první část z peněz vybraných na pomoc zvířatům postiženým následky mohutných požárů v Austrálii. V neděli spustí elektronic­kou tabuli, která bude informovat o aktuální výši vybrané částky. Ta se pohybuje kolem deseti milionů korun a narůstá.

Podle náměstka ředitele Jaroslava Šimka bude zoo konzultova­t způsob nasměrován­í pomoci přímo s australský­mi partnery. „Oni nám říkají, co je nejpotřebn­ější teď a co bude nejpotřebn­ější s odstupem času,“vysvětluje Šimek. Zoo komunikuje i přímo s těmi, kteří vytahují zvířata z postiženýc­h oblastí.

 ?? Foto: Zoo Praha ?? Zebří svátek Sledování zebřích stop na chodnících v sobotu dovede návštěvník­y zoo na místa tematickýc­h setkání věnovaných zebrám. Afričtí lichokopyt­níci jsou letos prvním druhem, který v zoo slaví svůj den.
Foto: Zoo Praha Zebří svátek Sledování zebřích stop na chodnících v sobotu dovede návštěvník­y zoo na místa tematickýc­h setkání věnovaných zebrám. Afričtí lichokopyt­níci jsou letos prvním druhem, který v zoo slaví svůj den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia