MF DNES

„Zakázka bez soutěže? Odvolejte Witowského!“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Zastupitel­é ODS kritizují vedení Prahy a dopravní podnik kvůli zakázce na servis metra za 14,6 miliardy korun. Dopravní podnik ji přidělil bez soutěže. Podle ředitele Petra Witowského ale neměla městská sp

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Další bouřlivé jednání má za sebou pražské zastupitel­stvo. Přitom nejvypjatě­jší diskuse z celého dne se včera odehrála ještě před schválením samotného programu zasedání.

Opozice se totiž pustila do náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) kvůli zakázce na servis souprav metra v hodnotě 14,6 miliardy korun. Tu zadal jemu gesčně podřízený dopravní podnik prostředni­ctvím takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBÚ), tedy bez veřejné soutěže, a to společnost­i Škoda Transporta­tion.

Smlouva je podepsaná na příštích patnáct let, jde tedy téměř o miliardu korun ročně. „Vyzývám radu hlavního města v čele s primátorem Hřibem, aby podobné jednání netolerova­li a okamžitě odvolali ředitele dopravního podniku Petra Witowského,“prohlásil za klub ODS zastupitel Bohuslav Svoboda. A o vyvození zodpovědno­sti následně požádalo i hnutí ANO.

„Bylo to podle pravidel“

Jakékoliv selhání ale náměstek Scheinherr popřel. „Vedení podniku postupoval­o přesně podle svých stanov,“bránil se a dodal, že obdobně řešil dopravní podnik přidělení zakázky i v dalších případech v minulých volebních obdobích.

Proto také Scheinherr odmítl odstoupit a nehodlá ani usilovat o odvolání Witowského. Na nátlak opozice nakonec pouze podpořil zařazení tohoto bodu k projednání na řádný program včerejšího zasedání zastupitel­stva. Adam Scheinherr následně také uvedl, že po svém nástupu do funkce zadal prověření možnosti zajištění tohoto servisu interně, ale neuspěl. „Ze všech podkladů, které máme, tato varianta vyšla jako velice riziková a nákladná,“řekl o možnosti, že by si dopravní podnik údržbu vlaků prováděl sám.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) k tomu dodal, že množství projektů takzvaně vendor lock-in, tedy závislých na jediném dodavateli, je dědictvím minulých politickýc­h reprezenta­cí. „Bohužel vendor lock-iny tady zavedla ODS,“doplnil.

Obdobně jako náměstek včera reagoval i ředitel Petr Witowski. „Odmítám nařčení z netranspar­entnosti. JŘBÚ je zcela legitimní způsob zadání veřejné zakázky,“prohlásil Witowski a dodal, že aby dopravní podnik předešel možným podezřením, nechal si před přidělením zakázky vypracovat několik analýz. „Jejich závěr byl takový, že v této situaci se jedná o jediné možné řešení,“tvrdí.

Že nebylo možné pro tuto zakázku vypsat běžné otevřené výběrové řízení, vysvětluje tím, že dopravní podnik nemá k dispozici žádnou dokumentac­i ke svým soupravám vlaků, neboť jsou pouze v majetku výrobce, tedy Škody Transporta­tion. Firma navíc už v minulosti několikrát odmítla dokumentac­i městu poskytnout.

Současná zakázka proto také navazuje na původní kontrakt na údržbu, který firma podepsala s dopravním podnikem už v roce 2009.

Město nemělo informace

Opozice ovšem kritizoval­a vedení dopravního podniku především za to, že o takto vysoké zakázce vůbec neinformov­alo dozorčí radu nebo radu hlavního města. To sice Witowski

uznává, avšak brání se tím, že takové uzavření obchodní smlouvy je zcela v kompetenci představen­stva podniku a nepotřebuj­e k tomu žádný pokyn od svého akcionáře, kterým je hlavní město. Dozorčí rada by měla být s tímto krokem oficiálně obeznámena teprve na příštím zasedání, které se uskuteční ve středu.

Přesto náměstek Scheinherr slíbil, že propříště upraví pravidla tak, aby o smlouvách s takto vysokou hodnotou zástupci města předem věděli. „Navrhnu úpravu stanov, aby od určité výše zakázky bylo povinností představen­stva dopravního podniku o ní předem informovat dozorčí radu,“slíbil Adam Scheinherr.

Město do budoucna počítá s tím, že po vybudování trasy metra D budou následně i na lince C jezdit vlaky zcela bez řidičů. Proto později dopravní podnik vypíše nové otevřené výběrové řízení na nákup nových souprav. Do té doby však zajistí servis pro stávající vozy metra právě Škoda Transporta­tion.

„Vyzývám radu v čele s primátorem, aby okamžitě odvolali ředitele dopravního podniku.“Bohuslav Svoboda (ODS) zastupitel hlavního města

„Závěrem analýz bylo, že se v této situaci jedná o jediné možné řešení.“Petr Witowski generální ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy

 ??  ?? Práce za 14,6 miliardy Zakázku na servis souprav metra v hodnotě 14,6 miliardy korun získala Škoda Transporta­tion v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez soutěže. Opozice se proti postupu bouří a žádá odvolání ředitele dopravního podniku Petra Witowského. Ilustrační foto: M. Šula, MAFRA
Práce za 14,6 miliardy Zakázku na servis souprav metra v hodnotě 14,6 miliardy korun získala Škoda Transporta­tion v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez soutěže. Opozice se proti postupu bouří a žádá odvolání ředitele dopravního podniku Petra Witowského. Ilustrační foto: M. Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia