MF DNES

Slavia dalšího střelce nehledá

Trenér Trpišovský hodlá na jaře vsadit na duo Tecl–Júsuf. Na příští sezonu počítá s Musou

- Redaktor MF DNES

Vojtěch Povejšil

PRAHA Zvažovaný příchod Nikolaje Komličenka na hostování neklapl, ve fotbalové Slavii nicméně žádná panika ohledně obsazení postu útočníka nepanuje. „Čeká nás jen patnáct zápasů a chceme vsadit na Tecla s Júsufem, aby nám ukázali, že můžou být pro příští sezonu forvardy jedna a dva,“vysvětluje trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia vládne lize, podzimní částí profrčela bez porážky a vytvořila si šestnáctib­odový náskok na druhou Plzeň. Má i nejlepší ofenzivu v soutěži (45 branek), přesto často zaslechnet­e: chybí pořádný útočník, typický střelec.

Mužstvo na tomto postu navíc během zimní pauzy zeštíhlilo odchody Milana Škody (Rizespor) a Micka Van Burena, jenž zamířil na hostování do Den Haagu.

Kouč Trpišovský však věří tomu, co má. A vlastně není divu: systém mu funguje, hra směrem dopředu šlape, nemusí nutně tlačit na příchod borce, který by vládl tabulkám kanonýrů. Góly (a není jich málo) si mezi sebe rozděluje několik fotbalistů.

Mluvilo se o tom, že by do Slavie mohl zamířit Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi. Nejlepší střelec uplynulého ročníku a autor 10 podzimních branek je žádané zboží, provází jej však i několik otazníků. Především jestli by vůbec „fungoval“v náročném slávistick­ém stylu.

Komličenka chtěli otestovat

Proto si ruského forvarda chtěl pražský celek nejdřív vypůjčit a otestovat. „Uvažovali jsme o tom na konci podzimní části,“kývl Trpišovský. „Šlo by o hostování s opcí, kluby ale nedospěly k dohodě,“pokračoval. „Pak jsme čekali na zimu, v jakém stavu bude Standa Tecl. Nechci to zakřiknout, ale je na něm znát velký posun,“chválí kouč devětadvac­etiletého fotbalistu, kterému na jaře plánuje dát prostor.

Tecl promarodil většinu minulé sezony kvůli pochrouman­ému koleni, jeho skvělou fazonu na začátku podzimní části zastavil poškozený přední zkřížený vaz.

„Měl skvělé všechny testy, hlavně ty rychlostní. Pohybově se vrací do stavu, v jakém byl. Věříme, že Standa absolvuje jaro ve formě, v jaké byl před zraněním,“uvedl Trpišovský. „A jsme přesvědčen­í, že bude náš útočník číslo jedna.“

Co na to sám Tecl? „Nevím, jestli budu číslo jedna,“pokrčil rameny. „Nejlepší by bylo, kdybychom s Júsufem dávali góly oba. Důležité bude vyhrávat.“

Jeho konkurent, bahrajnský reprezenta­nt Júsuf Hilál, bude mít na jaře co dělat. Je na čase, aby předvedl, co v něm je – vždyť poslední ligovou trefu zaznamenal v listopadu 2018 ještě za Bohemians.

„Má v uvozovkách nůž na krku, aby dokázal, že na Slavii má,“prohlásil Trpišovský. „V tréninku má momenty, kdy mu nemůžete sebrat míč. U něj je to hrozně o tom, aby byl fyzicky na výši, protože má určitou muskulatur­u, a když ho nutíte do běhání, presinku, náběhů, tak se rychle unavuje – potřebuje na to mít kapacitu, kterou teď nabírá.“

Júsufovi škodí i náročné přelety v reprezenta­čních přestávkác­h, dlouhé cestování ho často rozhodí, unaví. Pak trpí i zdravotně.

„Potřebujem­e, aby se to v tomto směru uklidnilo, vždy ho to hrozně vytrhlo,“potvrzuje kouč. „Teď si jen přejeme, aby zůstal zdravý. Útočník ve Slavii musí běhat, pracovat, musí mít výkonnost a musí dávat góly. Jedna věc je ukazovat to na tréninku. On nám to všem musí ukázat v zápasech.“

Trpišovský s kolegy přemítali, jestli si pro jaro nestáhnou z hostování v Liberci jedenadvac­etiletého chorvatské­ho střelce Petara Musu, vyhrála však sázka na dva hroťáky. Vepředu navíc mohou alternovat i Peter Olayinka či Lukáš Masopust.

„Hodně jsme zvažovali, jestli ho vzít už teď, nebo ho nechat tam, kde se mu daří a bude hrát,“prohlásil trenér Slavie. „Mít tři útočníky je až moc, protože by hrál jeden a dva by stáli... Kluci tím na podzim trošku trpěli, měli jsme čtyři na jeden post a velkou rotaci. Pro Musu si šetříme místo, hodně s ním pro příští rok počítáme,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia