MF DNES

Jak přežít na ledu

Březinovi bude třicet a včera bojoval o medaili

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Grazu

Za tři týdny se má Michal Březina stát otcem, s manželkou Danielle očekávají narození potomka. Také tím bude mezi současnými krasobrusl­aři unikátní.

„Momentálně v kategorii mužů žádný další otec není,“říká. Zatím posledním byl legendární Jevgenij Pljuščenko v roce 2014.

Ještě před půldruhým rokem platilo, že se Březina připravuje v Kalifornii a závodí po celém světě, zatímco manželka trénuje a podniká v New Yorku. Až v létě 2018 se za ním přestěhova­la.

„To mi pomohlo psychicky. Už nemusím tolik cestovat napříč Amerikou,“říká Březina. Zklidnění rodinného života patrně přispělo k tomu, že stále závodí.

Má na kontě třináct účastí na mistrovstv­í Evropy, čímž se nikdo jiný z letošních aktérů chlubit nemůže. Jedenáctkr­át skončil v Top 10, což je český rekord. V roce 2013 získal dosud jedinou medaili, bronz. Včera v Grazu útočil z první pozice po krátkém programu na další, válku nervů však nezvládl. Třikrát se v úvodu jízdy pokusil neúspěšně o čtverného salchowa. Pak se rozeskákal, ale už bylo pozdě. Sestoupil na konečné 7. místo. „Jako bych nebyl v úvodu jízdy pořádně rozhýbaný.“

Problémy se řetězí

Pouze 31letý Izraelec Byčenko byl v závodě mužů starší. „V sólové kategorii je dnes 30letý krasobrusl­ař naprostou výjimkou,“říká Tomáš Verner, bývalý mistr Evropy. Březinovi bude třicet v březnu.

Pljuščenko zkoušel závodit do jednatřice­ti, v průběhu kariéry si však dopřál tři odpočinkov­é sezony bez soutěží. Přesto po 30. narozeniná­ch opakovaně vzdával závody kvůli zraněním, včetně olympiády v Soči 2014. Prodělal tucet operací, bruslil se čtyřmi šrouby v páteři, s umělou ploténkou a pod prášky proti bolesti. „Ke konci kariéry už byla nesnesitel­ná,“ posteskl si.

Pro Březinu je klíčem k ledové dlouhověko­sti nacházení správné míry zátěže, psychické i fyzické. Prospívá mu spolupráce s koučem Rafaelem Arutjuňane­m, jenž v minulosti proslul tím, že dokáže opět nahodit odepisovan­é starší krasobrusl­aře. „Rafael mi zdůrazňuje: náš sport není jen o skocích a technice, ale i o bruslení, na to se musíš zaměřovat,“líčí Březina.

Právě enormní zátěž z přemíry tréninkový­ch skoků, především čtverných, bývá často důvodem k předčasném­u ukončení kariér.

Kdysi, když se Březina učil čtverný toeloop a salchow, zvládal na tréninku i dvacet čtverných pokusů za den. Jeho sparingpar­tner, 20letý mistr světa Chen, jich dělá dokonce třicet.

V současnost­i už je Březina musí omezovat. „V některých dnech dám na tréninku raději třeba jen pět čtveráků,“říká.

Podle vědeckých studií krasobrusl­ař i při „pouze“trojitých skocích dopadá na nohu silou trojnásobk­u váhy celého těla. „Takže když vážím 67 kil, je to jako 200kilový náraz na kotník, koleno, kyčel, záda.“

Navíc nejde o vyváženou činnost.

„Při dopadu na jednu nohu je kyčel posunutá a není ve správné fyziologic­ké pozici pro páteř,“připomíná Verner. „Problémy se potom řetězí od kotníku nahoru.“

Verner měl v závěru kariéry vleklé trable se zády a s vyhřezlou ploténkou. V sedmadvace­ti řekl závodům sbohem.

Ale také současný král ledu Nathan Chen má už ve dvaceti letech na kontě operaci kyčle.

S vyšším prahem bolesti

Březinova mysl si na nápor při dopadech na led dávno zvykla. „Mám to jako hokejisté. Když je někdo narazí na hrazení, ze začátku je to bolí, ale postupně si tělo zvykne a práh bolesti se posouvá výš.“

Podle jeho otce Rudolfa, který jej v dětství vedl, mu mohl prospět mírnější režim na začátku kariéry. „Ačkoliv mi to tehdy někteří vyčítali, dával jsem mu v létě vždy měsíc volna naplněný aktivitami rozvíjejíc­ími jiné části těla. Možná i proto není teď tak vyčerpaný.“

Nejzávažně­jší zranění kariéry paradoxně

V některých dnech dám na tréninku raději třeba jen pět čtveráků.

řešil už v 18 letech. „Byl na operaci s frakturou chrupavky. Ale zákrok v Brně provedli tak úžasně, že vydržela dodnes,“říká otec.

Další zdravotní potíže byly v porovnání s jinými bruslaři přijatelné. „Umí si vyhazovat ramena. Povedlo se mu to i před bronzem v roce 2013,“vzpomíná Rudolf Březina. V roce 2017 si syn natrhl vaz v kotníku. „Pobolívají mě kolena i páteř, ale když dobře dělám suchou přípravu a regeneraci, dá se to vydržet,“tvrdí.

Na trénincích se kvantitu snaží nahrazovat kvalitou.

Mění rovněž náplň práce v posilovně. „Když jsem byl mladší, zvedal jsem tam nohama i 200 kilo, teď dělám s činkami jen udržovačku. Těžší činky už by moje klouby neunesly,“povídá Březina.

Metody, které vyznává, ho dovedly až do Grazu. Ve věku, kdy někdejší soupeři už zůstávají jen u obrazovek. Co se týče uměleckého provedení jízd, vypracoval se u kouče Arutjuňana mezi nejlepší na světě. Zaostává však v repertoáru čtverných skoků – a často selhával v nejdůležit­ějších chvílích psychicky.

„Ztratil jsem bezstarost­nost mládí a začal o jízdách až moc přemýšlet,“přiznává muž, jenž býval před 10 lety takřka neomylným skokanem.

V Grazu si zakazoval myslet na medailovou šanci i možný konec kariéry.

Přesto medaili za výdrž nemá.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bez medaile Michal Březina na medaili nedosáhl, pokaženou volnou jízdou se propadl na sedmou příčku.
Foto: Profimedia.cz Bez medaile Michal Březina na medaili nedosáhl, pokaženou volnou jízdou se propadl na sedmou příčku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia