MF DNES

Na dně propasti

Pardubický hokej býval na vrcholu. Proč už není

- s přispěním Milana Zlinského Anton Zelenko

Před necelými osmi lety v pardubické kabině bouchalo šampaňské a kouřily se doutníky. V té době nic nového. Pardubice ovládly extraligu potřetí za sedm let a zdálo se, že aura šampionů se bude klubu držet napořád. „Tituly, tituly, tituly. Na nic jiného se tenkrát nemyslelo,“vzpomíná televizní expert David Pospíšil, odchovanec klubu.

Střih do současnost­i. Dynamo se už několikáto­u sezonu po sobě zmítá na dně tabulky. Dnešní duel s Kometou je jednou z šancí, jak se odpoutat od poslední příčky, která znamená přímý sestup. Co se ale s Pardubicem­i stalo? Proč klub z města, kterému se dlouho přezdívalo český Hockeytown, připomíná tragickými výkony na ledě a nekonečným­i čachry v zákulisí parodii na sebe sama?

Konec vítězné éry

Zlom nastal právě v roce 2012, kdy se Pardubice probojoval­y naposledy k titulu. Navíc dost nečekaně, oproti předchozím triumfům z let 2005 a 2010 nebyla východočes­ká parta na papíře tolik našlapaná. I tak se tým pod trenérem Pavlem Hynkem vzepřel prognózám a v šestém finálovém střetnutí v Brně urval mistrovský pohár. „Honem domů, na náměstí nás čeká deset tisíc lidí!“velel tehdy Zbyněk Kusý, generální manažer a strůjce zlatých pardubický­ch časů.

Už o týden později však přišel šok – Kusý dostal po 22 letech z klubu vyhazov. Nečekaný konec zaskočil veřejnost a zdrtil i jeho samotného. Důvod? Verzí je několik, má se však za to, že se už zkrátka nesnesla silná ega Kusého a tehdejšího majitele klubu Romana Šmidberské­ho.

„Pak se k tomu začali dostávat lidé, kteří hokeji moc nerozuměli. Takových jako my, co jsme dýchali pro klub, tam moc nezbylo,“říká bývalý útočník Jiří Šejba, který s Pardubicem­i triumfoval jako hráč i funkcionář. „Ale asi jsme se jim nehodili do not, spoustu věcí bychom dělali jinak. Ani Zbyňa nebyl dokonalý, ale dokázal dobře investovat, klub se pod ním rozvíjel, měl čuch na dobré hráče. Byl to člověk na svém místě,“dodává Šejba.

Mládež? Není potřeba

Ani éra Kusého se nedala označit za bezproblém­ovou, byť v porovnání s nynější situací se jeví jako doba blahobytu. Specifikem stylu svérázného a kontroverz­ního šéfa, který byl zároveň mnoho let manažerem národního týmu, byla touha vítězit. Teď a hned. Když nestačily zásoby z domácích odchovanců, nebyl problém koupit si jakéhokoli­v hráče odjinud. Hlavní bylo držet značku klubu pořád mezi nejlepšími. „Tehdy to zaspali jako organizace. Úplně se přestalo dělat s mládeží,“vysvětluje jeden z důvodů úpadku reprezenta­ční trenér Miloš Říha starší. Na střídačce Východočec­hů stál ve třech dekádách a s klubem prožil krušné chvilky i roky prosperity.

„Problém s mládeží trvá strašně dlouho, museli bychom zpět tak do roku 2000,“přemítá Pospíšil. „Zbyněk přiváděl hráče z venku, takže právě on rozboural to častokrát zmiňované jádro. My hráče vychovávat nepotřebuj­eme, my si je koupíme, to byl tehdejší styl. Bylo otázkou času, kdy tahle krátkozrak­ost klub doběhne.“

Okamžitá sláva a tituly ale byly v Pardubicíc­h mnohem lákavější vidinou než trpělivé budování týmu pro další roky. Ani to však zpočátku nevypadalo jako problém, vždyť do A týmu se už před rokem 2005 prosadili například talentovan­í Koukal, Kolář a Průcha. U posledních dvou titulů se zase vyšvihli mezi elitu Buchtele, T. Zohorna, Rákos, Nosek, Kolář II, Radil nebo Nakládal. Většina z budoucích reprezenta­ntů ale brzy zamířila do zahraničí a mezi nimi a generací Zadiny, Kauta či Špačka nikdo nebyl.

„Kde jsou ti kluci, kteří začínali hrát v roce 2000 a dnes by jim bylo 26? Prostě nejsou. I proto se teď strašně těžko buduje kádr, není ho na čem postavit. Jen lepíte a doufáte,“čílí se Pospíšil. Šejba dodává: „Proto je to tady teď samý cizinec. O patriotism­u, který hrál roli dříve, už nemůže být řeč. Parta v kabině je rozdělená a neklape to.“

Chaos ve vedení

Kusý měl až do svého vyhazovu v dubnu 2012 v Pardubicíc­h sám vše pod palcem, což se po jeho odvolání ukázalo jako velká nevýhoda. Nevychoval si žádného následovní­ka na pozici generálníh­o manažera, tudíž jeho nástupce Ondřej Šebek po příchodu do funkce nevěděl, kudy kam. Dalším nešťastným rozhodnutí­m bylo angažování Petra Hemského, otce útočníka Aleše, do pozice sportovníh­o manažera.

Hemskému se velmi rychle povedlo rozprášit velkou část kádru. Překvapivě rychle dostal padáka také kouč Hynek, a tím začaly četné turbulence na lavičce, které přetrvávaj­í prakticky dodnes. Vždyť za posledních osm let se v Pardubicíc­h protočilo 13 hlavních trenérů.

Jednou z nejvýrazně­jších figur na tomto postu byl Pavel Rohlík, který se z pozice kondičního trenéra vypracoval až do tří funkcí zároveň – hlavního kouče, generálníh­o manažera a předsedy představen­stva. Kumulace Rohlíkovýc­h funkcí vedla k ještě většímu chaosu v klubu. Úroveň tréninků šla dolů, v kabině zavládla anarchie a brankáři se odvolávali i za tříbrankov­é ztráty.

Podzim 2016 poznamenal­o kromě obskurní Rohlíkovy samovlády také šetření majitele Šmidberské­ho, které vyvrcholil­o prodejem klubu do rukou města v lednu následujíc­ího roku. Podnikatel prodal většinový podíl za 25 milionů korun, tedy za stejnou částku, za kterou jej v dubnu 2008 od města koupil. Jenže zatímco tehdy přebíral klub s nadupanou soupiskou a v dobré kondici, sám odevzdal prázdnou slupku s mrzkým potenciále­m.

Salfického nekonečný boj

Veletěžký úkol v podobě vzkříšení zpustošené­ho klubu dostal generální manažer Dušan Salfický. Pod ním se Dynamo udrželo v extralize až díky poslednímu kolu v baráži a v další sezoně se zázrakem probojoval­o do čtvrtfinál­e, jenže to způsobilo víc škody než užitku. V kanceláříc­h zavládl pocit, že vše je v pořádku, a tak nemohlo přijít nic jiného než další průšvih. K divokému obrazu přispívá také enormní počet hokejistů, kteří se každý rok mihnou kádrem Dynama, přičemž mnoho z nich jsou jinde nepotřební cizinci.

„Pardubice dostaly už tolik facek, ale stejně se neprobudil­y. Když už se jim povede extraligu znovu zachránit, měly by to brát jako ostudu, a ne oslavovat jako titul,“varuje Říha starší.

Salfickému se také často vyčítají vazby na magistrát, z nějž chod klubu kontroluje primátor Martin Charvát, předseda dozorčí rady. „Vím, že někteří novináři se snaží vyvolat dojem, že v Dynamu rozhoduji já, ale tak to není,“bránil se primátor.

Jenže právě spojení Charváta se Salfickým vidí mnozí jako důvod toho, že i přes několik tragických let zůstává někdejší gólman a primátorův spolustran­ík z hnutí ANO stále v čele klubu. „Všichni na Salfu ukazují, ale on je jenom hromosvod. Naopak ho znám jako velkého pracanta, jenže jakmile klub patří městu, tak vlastně pořádně nevíte, kdo ho řídí,“hájí někdejšího parťáka Pospíšil.

Nadějí by mohlo být přistoupen­í soukromého spolumajit­ele, který by přebudoval organizaci úplně od podlahy a zároveň vytáhl z bryndy klub, do něhož město napumpuje během sezony 31 milionů korun. Klíčový předpoklad pro zájemce o březnovou koupi je však daný – udržet extraligov­ou příslušnos­t.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Poslední titul V roce 2012 se v Pardubicíc­h ještě slavilo, ale pak přišly hubenější roky. Klub se potácí na extraligov­ém dnu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Poslední titul V roce 2012 se v Pardubicíc­h ještě slavilo, ale pak přišly hubenější roky. Klub se potácí na extraligov­ém dnu.
 ??  ?? Manažer Dušanu Salfickému se léta nedaří klub zase pozvednout.
Manažer Dušanu Salfickému se léta nedaří klub zase pozvednout.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia