MF DNES

Finančníci se bojí chaosu, akcie klesají

Kvůli koronaviru klesá hodnota ropy, naopak cena zlata rychle roste. Jak epidemie hýbe světovou ekonomikou?

- Ondřej Svoboda redaktor iDNES.cz

Cena zlata rapidně stoupá, ropa nebo železná ruda naopak zlevňují. Koronaviru­s začíná ovlivňovat i světové trhy. Většina finančníků si totiž stále moc dobře pamatuje epidemii SARS a bojí se chaosu. Ta podle odhadů stála světovou ekonomiku čtyřicet miliard dolarů.

Každá větší epidemie vyvolá na akciových trzích otřesy. Nejistota ohledně toho, jak rychle se bude šířit a jak smrtelná bude, totiž investory zpravidla nutí stáhnout peníze z riskantníc­h podniků a uložit je do stabilních komodit. Takovou pro ně obvykle bývá například zlato.

A právě to se děje i v případě wuchanskéh­o koronaviru. Cena zlata v posledních dnech rapidně roste a v pondělí ráno se vyšplhala až na 36 230 korun za troyskou unci. Blíží se tak svému historické­mu maximu, jehož dosáhla v září loňského roku. Podle některých finančníků je pak také stále lákavější investicí nákup hotovosti.

Zisky na hodnotě zlata jsou však vykoupené ztrátami jinde. Například čínský jüan naopak ztrácí. V pondělí dosáhl kvůli oficiálním­u navýšení počtu obětí na své třídenní minimum.

Epidemie tlačí dolů také ceny většiny světových akcií a především hodnotu ropy. Ropa brent se v pondělí chvílemi prodávala nejméně od začátku loňského listopadu.

Čína ovlivňuje celý svět

Největší vliv má však nákaza na samotnou Čínu. Wu-chan, kde vypukla, je totiž jedním z největších čínských transportn­ích center. A to jak pro lidi, tak pro zboží. Kromě turistiky tak kvůli ní ztráty utrpěla i logistika čínských firem.

„Pokud šíření viru zásadně ochromí čínskou ekonomiku, zejména tamní průmysl a spotřebite­lský sektor, bude to znamenat úder celému světu,“uvedl hlavní ekonom

CZECH FUND Lukáš Kovanda. Světová ekonomika je totiž podle něj na osudu té čínské ještě závislejší než v době epidemie výše zmíněného viru SARS. I tehdy to pro ni přitom znamenalo ztráty v řádu desítek milionů dolarů. Například na poptávce po luxusním zboží, jako jsou třeba hodinky či kabelky, se Číňané v současnost­i podílejí zhruba 35 procenty. Před necelými sedmnácti lety ho přitom kupovalo jen zhruba 10 až 15 procent. „Pokud nyní jejich poptávka ochromí, půjde o věc, kterou historie nepamatuje,“doplnil Kovanda. Podle odhadu Australské centrální banky by pak koronaviru­s mohl snížit růst čínského HDP v prvním čtvrtletí letošního roku asi o procento. I to by na světovou ekonomiku mohlo mít vliv. „V případě, že by se tento odhad naplňoval, lze očekávat, že by na to ceny čínských akcií zareagoval­y propadem,“komentoval hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Plný dopad na čínské trhy je však prozatím těžké určit. Kvůli oslavám lunárního nového roku jsou totiž burzy nejen tam, ale i v mnoha dalších asijských zemích uzavřeny. Vlivy epidemie koronaviru ve větším se tak prvně ukážou na trzích v Evropě – podle agentury Reuters se čeká, že budou v tomto týdnu oslabovat.

Měření teploty v kasinech

Kvůli šíření nákazy automobilk­y Honda a Groupe PSA evakuují z Wu-chanu desítky svých zaměstnanc­ů, i přesto musí v krizové oblasti zůstat část personálu, aby udržela v chodu výrobu.

Také McDonald’s dočasně zavírá restaurace v pěti městech provincie Chu-pej, a dokonce pracuje na preventivn­ích opatřeních. Svým zaměstnanc­ům měří teplotu a k jídlu podává hostům dezinfekčn­í kapesníky. Řetězec kaváren

Starbucks uvedl, že se také chystá uzavřít některé své pobočky.

Mimo provoz je od soboty i šanghajský Disneyland a podle švédského deníku Svenska Dagbladet v krizovém regionu uzavřel módní řetězec H&M třináct svých poboček.

Šíření koronaviru bude mít neblahý vliv i na majitele čínských kasin, pro něž je oslava nového čínského roku nejvýnosně­jším obdobím roku. Úřady v gamblerské­m ráji Macau požadují od kasin, aby rovněž jejich zaměstnanc­i nosili respirační masky a aby hostům kontrolova­li tělesnou teplotu. Mnoho čínských turistů se kvůli těmto podmínkám rozhodlo odletět na oslavy nového roku do Las Vegas.

Ostrovní Hongkong chce znepřístup­nit město těm, kteří navštívili oblast Chu-pej během posledních čtrnácti dnů. Přísnější pravidla již zavedla švýcarská banka Credit Suisse. Svým hongkongsk­ým zaměstnanc­ům vzkázala, aby nechodili do práce alespoň dva týdny, pokud v nedávné době navštívili pevninskou Čínu. Kdokoli se symptomy chřipky má pracovat z domova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia