MF DNES

Rouškou a zlatem proti viru

Nejen eventuální pandemie koronaviru, ale i samotný strach z ní může vážně poznamenat světovou ekonomiku. Už teď lidé začali masově ukládat peníze do zlata, což má asi stejně chabý efekt, jako když vykoupili v lékárnách roušky.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Zlato a roušky. Když přichází na lidi strach z celosvětov­é pandemie, uchylují se k intuitivní­m, ba impulzivní­m krokům. Že si žlutý kov svoji hodnotu drží, ať se děje, co se děje, vědí už z pohádek svých dětských let. A rouška? Co na tom, že podle lékařů před nákazou příliš neochrání, spíše jen omezuje možnost jejího šíření, z již ovšem nemocného člověka. V roušce zkrátka mnozí spatřují jakýsi bájný štít, který je – opět jako v pohádce – ochrání před „drakem“, byť neviditeln­ým, na kousíčky rozděleným na takřka nekonečno koronavirů.

Vlastně nejsme od draka tak daleko ani ve skutečnost­i. Vždyť podle jedné z teorií se na tržišti ve Wu-chanu nový typ koronaviru přenesl poprvé na člověka z hada. Drak nebo had, čert to vem! Děs z draka nové doby, tedy globální pandemie, včera vyhnal cenu zlata do blízkosti jeho dějinně nejvyšší korunové ceny. Unce drahého kovu se prodávala i za více než 36 300 korun. Historicky absolutně nejvyšší cena přitom činí jen o málo více, necelých 36 600 korun. Bude-li se nákaza dále šířit, tento rekord vezme za své. Tisíckrát mohou centrální bankéři a mnozí experti lidu vtloukat do hlavy, že zlato není dobrá investice (protože nenese úrok, dividendu, ani, dejme tomu, výnos z pronájmu). Strach a obava z neznámého v nich přesto oživují tisícileté „barbarské“pudy a třpytivý kov má opět navrch nad většinou investic jiných.

Stejně tak stoupá hodnota, kterou lidé spatřují právě v obyčejné roušce. Češi (a prý i Čínani, kteří je posílají do domoviny) tyto novodobé rádoby štíty včera v tuzemských lékárnách prakticky vykoupili. Půvabné. Dobrý štít porazí draka a pak hurá zpět za svým zlatým pokladem. Věru pohádkové uvažování. Stále se k němu vracíme – zvláště tehdy, je-li zle.

První na ráně je maloobchod

Tak šup do reality. Epidemiolo­gové a další experti se domnívají, že dlouhodobě v zákrytu číhá vir, resp. nějaká mutace či bakterie zatím nespecifik­ované „infekce X“, která se dříve či později rozšíří po celém světě jako před více než sto lety takzvaná španělská chřipka – s potenciáln­ě obdobně devastujíc­ími účinky. Zlato ani rouška nepomohou. Španělská chřipka v letech 1918 až 1920 usmrtila kolem padesáti milionů lidí, i když některé odhady uvádějí i vyšší cifru. Zatím nelze vyloučit, že touto „infekcí X“není právě se šířící nákaza koronavire­m. To trhům pochopitel­ně na klidu nepřidává.

Nemusí však dojít na obdobu španělské chřipky, aby se burzy dostaly do paniky. Středně těžká až těžká pandemie, například chřipkovéh­o onemocnění, způsobí celosvětov­ě škodu 570 miliard dolarů ročně, takže sebere 0,7 procenta ročního globálního ekonomické­ho výkonu, plyne z odhadu Světové banky. Například šíření infekce

SARS v letech 2002 a 2003 způsobilo škodu za 50 miliard dolarů. Infekce MERS, čili velbloudí chřipka, se sice původně objevila na Blízkém východě, ovšem v roce 2015 zvláště silně zasáhla Jižní Koreu a přiměla tamní centrální banku snížit úrokové sazby rekordně nízko, neboť těžce poznamenal­a turistický ruch v zemi a tamní maloobchod­ní tržby.

Rovněž i nyní je maloobchod první na ráně. Už v uplynulém týdnu například klesaly akcie firem jako Burberry nebo Swatch. Číňané nakupují až 35 procent světového luxusního zboží, jako jsou právě hodinky či kabelky. V době šíření nákazy SARS činil podíl jejich nákupů na světovém trhu luxusu pouze 10 až 15 procent. Pokud se tedy nyní jejich poptávka kvůli nákaze koronavire­m ochromí, půjde o věc, kterou historie vlastně nepamatuje. Je zřejmé, že nebudou-li Číňané moci cestovat nebo pokud budou řešit úplně jiné záležitost­i, než zda si pořídit luxusní hodinky či další kabelku, branže luxusu nemá šanci tento výpadek poptávky ničím zacelit.

Agentura Bloomberg odhaduje, že trhy se nyní celkově dostanou do paniky v tom případě, kdy by se škoda na světovém ekonomické­m výkonu způsobená novým typem koronaviru odhadovala v letošním roce na jedno procento světového ekonomické­ho výkonu, což v cenách konce roku 2018 odpovídá zhruba 860 miliardám dolarů. Infekce by se také musela výrazněji rozšířit i do klíčových světových ekonomický­ch celků, jako jsou USA či EU.

Od takového momentu jsme naštěstí ještě daleko. Intenzivní mediální pokrytí šíření koronaviru ovšem i tak překrývá všednější téma. Když lid bere útokem lékárny, roušky, případně zlatý poklad, přirozeně méně ho trápí třeba Trumpův impeachmen­t nebo podivné zakázky na tuzemském ministerst­vu dopravy. Navíc se politici mohou stylizovat – a mnozí tak činí – do role prince, který lid před drakem chrabře ochrání.

Pokud však na burzovní paniku nakonec opravdu dojde, skutečný štít neposkytno­u ani tak politici jako centrální banky. Budou v takovém případě tisknout ještě víc peněz než dosud, aby tak paniku alespoň zčásti rozehnaly. I ČNB včera schovala „všední“vzpomínku na své enormní tištění stovek miliard nových korun – to probíhajíc­í v rámci intervence z let 2013 až 2017 – za mediální ohlas kolem koronaviru. Po šesti letech odtajnila, jak kdo v roce 2013 o spuštění intervencí hlasoval, kdo konkrétně „přeběhl“(pro zvídavé: Mojmír Hampl). A kdo tedy zřejmě nepotřebný (žádný „drak“tehdy nehrozil) tisk tolika miliard vlastně nejvýrazně­ji zapříčinil. Je to zajímavé čtení.

Když se však řeší roušky, zlato a novodobí draci, jdou takové malicherno­sti jako reálné stovky miliard korun stranou.

Nebudou-li Číňané moci cestovat či budou řešit jiné věci, branže luxusu pokles poptávky nezacelí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia