MF DNES

NOVÝ VIRUS UŽ JE VE 24 ZEMÍCH

Ve světě bylo už téměř deset tisíc nemocných – drtivá většina v Číně.

-

PEKING Počty nakažených wuchanským koronavire­m i včera dál raketově rostly. Největší nárůst počtu nemocných hlásila Čína, kde už onemocnělo téměř deset tisíc lidí. Počet obětí se tam podle čínské zdravotnic­ké komise ke včerejšímu odpoledni vyšplhal na 213.

Spojené státy včera kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásily stav zdravotní nouze. Úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu. Na osoby, které se v posledních dvou týdnech vrátily z čínské provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy, bude uvalena čtrnáctide­nní karanténa.

Z výše uvedených počtů nakažených mimo jiné vyplývá, že nový koronaviru­s už výrazně přesáhl úroveň onemocnění při epidemii SARS v roce 2003. Celkem se choroba dostala už do dvaadvacet­i zemí. Z Evropy to jsou Francie, Německo, Finsko a nově přibyvší Itálie, Británie, Švédsko a Rusko.

Z řady zemí mimo Čínu byl hlášen přenos viru z člověka na člověka – jde o Spojené státy, Německo, Japonsko, Vietnam, Jižní Koreu nebo Francii.

Také proto ve čtvrtek v noci vyhlásila Světová zdravotnic­ká organizace stav globální zdravotní nouze – teprve pošesté ve své historii. Totéž pak včera na svém území provedla Itálie. Tamní stav nouze má trvat půl roku. Zemi to umožní operativně zavést nejrůznějš­í nutná opatření, pokud by to bylo potřeba, a úřady také mohou rychleji uvolnit prostředky na ochranu obyvatel.

Jednotlivé státy mezitím zesilovaly kroky, jež měly zajistit větší izolaci od Číny. Například sousední Mongolsko do 2. března zcela uzavřelo čínskou hranici. Spojení s Čínou zrušily už téměř tři desítky leteckých společnost­í.

Ve Wu-chanu nestíhají

Situace ve Wu-chanu, odkud se koronaviru­s šíří do světa, mezitím houstne. Někteří nakažení podle agentury AFP čekají až dva dny, než je prohlédne lékař. V nemocnicíc­h se tvoří dlouhé fronty lidí s bílými rouškami na obličeji. Nedaleko jedné z nemocnic dokonce ležel několik hodin mrtvý muž, než k němu dorazila záchranka a policie.

„Je to šílené,“řekla žena ze sousedství, která je přesvědčen­a, že onoho muže zabil koronaviru­s. „Mnoho lidí v posledních dnech zemřelo,“dodala. Podle ní záchranáři nemohli mrtvého odvézt dřív, protože jsou velmi vytížení. Reportér AFP si také všiml, jak policista v místě incidentu rázně vyzval muže zapalující­ho si cigaretu, aby ji zhasl a nasadil si roušku. Jejich nošení je totiž v celém městě již několik dnů povinné. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Pro jistotu Ministři hongkongsk­é vlády na tiskové konferenci raději nasadili ochranné roušky.
Foto: Reuters Pro jistotu Ministři hongkongsk­é vlády na tiskové konferenci raději nasadili ochranné roušky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia