MF DNES

Kauza Rath: trest pro Metrostav

Devět osob a osm firem dostalo tresty v druhé větvi Rathovy korupční kauzy

- reportér MF DNES Robert Oppelt

Když včera ráno uznal soud Davida Ratha a osm dalších vinnými i v druhé větvi středočesk­é korupční kauzy, většinu přítomných v soudní síti už tolik nezajímalo, o kolik soud zvýší trest exhejtmano­vi Rathovi nebo manželům Kottovým, ale jaký bude trest pro společnost Metrostav.

A opravdu. Tak velký trest ještě žádná firma v Česku nedostala. Krajský soud v Praze zakázal největší stavební firmě v Česku účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Zároveň má zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Verdikt je nepravomoc­ný, to znamená, že se firma může stále hlásit do tendrů, třeba do toho na výstavbu nové trasy pražského metra. Stejně tak nemá rozsudek vliv na už probíhajíc­í zakázky.

Soud potrestal Metrostav za podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Trest přitom mohl být ještě vyšší – státní zástupce požadoval, aby Metrostav zaplatil za manipulaci s tendry středočesk­ých nemocnic 25 milionů korun a aby se nemohl podílet na veřejných zakázkách deset let.

Firma se odvolá

Metrostav zatím s verdiktem nesouhlasí a už oznámil, že se odvolá. „Soudní řízení tedy dále probíhá a my se z toho důvodu nemůžeme a nebudeme až do konečného pravomocné­ho rozhodnutí vyjadřovat,“dodal mluvčí firmy Vojtěch Kostiha.

Není to jediný případ, kdy firma Metrostav stála před soudem. Královéhra­decký krajský soud před rokem společnost nepravomoc­ně zprostil obžaloby kvůli údajným machinacím při modernizac­i Hotelu Bohemia Chrudim. Loni byla nepravomoc­ně zproštěna i v kauze údajně zmanipulov­aných zakázek na rekonstruk­ci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

Metrostav je stále mezi obžalovaný­mi také v korupční kauze libereckéh­o hejtmana Martina Půty (STAN).

Trestní stíhání firem za korupční trestné činy je přitom v Česku spíše výjimečné a odsouzení, byť nepravomoc­né, je mimořádné.

Trest i pro manažery

Potrestán nebyl včera jen Metrostav, ale zvlášť i jeho manažeři. Generální ředitel společnost­i Pavel Pilát dostal tříletou podmínku a čtyři roky nesmí řídit firmu. Obchodního náměstka Jiřího Anděla potrestal soud pětiletým vězením. Pilát byl nepravomoc­ně odsouzen za podplácení, Anděl mimo jiné také za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Oba se plánují odvolat. „Klient má za to, že nebyla prokázána jeho vina, a rozhodně podá odvolání,“řekl Pilátův obhájce Lukáš Trojan novinářům po vyhlášení rozhodnutí.

Tehdejší hejtman David Rath, který v kauze sehrál významnou roli, dostal tentokrát osmiletý trest. On i manželé Kottovi si tak pobyt ve vězení prodlouží.

Rath byl zadržen protikorup­ční policií v květnu 2012 s legendární „krabicí od vína“s několika miliony korun. Od loňského října si odpykává trest za první část korupční kauzy.

 ??  ??
 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Velké stavby Příprava nové silnice mezi českobuděj­ovickými sídlišti Máj a Vltava.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Velké stavby Příprava nové silnice mezi českobuděj­ovickými sídlišti Máj a Vltava.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia