MF DNES

Mohli parašutist­é uniknout?

Chodba, nebo šachta? Nové výzkumy zjišťují, zdali měli parašutist­é šanci uprchnout z kostela v Resslově ulici.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Sedm parašutist­ů, stonásobná přesila nacistů, sedm hodin boje. Bitvu v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici ukončily v půli června 1942 sebevražed­né výstřely. Ani jeden výsadkář – včetně Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka – nepřežil.

Tato historická událost byla zdramatizo­vána v mnoha filmech i krásné literatuře, ale zároveň dala vzniknout mnoha mýtům a otázkám.

Představov­ala krypta pod chrámem skutečně smrtonosno­u past, anebo měli vojáci šanci uniknout? A když, tak kudy? Legendární­m otvorem směřujícím k chodníku v Resslově ulici nebo snad větrací šachtou?

Na to hledal v letech 2017–19 odpovědi geofyzikál­ní průzkum společnost­i Geo-cz, jehož výsledky nyní zveřejnil Vojenský historický ústav (VHÚ).

Zkoumání přineslo některé novinky a zajímavost­i. „Opakované měření nakonec opravdu prokázalo existenci průchodné chodby pod chodníkem a pod mladšími inženýrský­mi sítěmi,“popisuje zpráva existenci staré stoky pod Resslovou ulicí. „Chodba je ze smíšeného kamenocihl­ového zdiva a zaklenuta je cihlovou klenbou.

Strop chodby je na mnoha místech porušen vedením inženýrský­ch sítí z pozdější doby. Ve směru do Václavské ulice je chodba zazděna. Tím je existence průchodné štoly za jižní zdí krypty jednoznačn­ě potvrzena,“uvádí experti.

Snažili se tedy před 77 lety výsadkáři uniknout z obklíčení tunelem, který chtěli prokopat pod základy chrámu do Resslovy ulice a proniknout tak do podzemních chodeb a dále k Vltavě? Tuto únikovou cestu proslavil film Atentát Jiřího Sequense z poloviny 60. let minulého století. Nynější slepý otvor ve zdi zachovaný v jižní zdi kostela dodnes představuj­e jedno z nejdiskuto­vanějších míst v kryptě.

V tom, zda tudy parašutist­é chtěli opravdu uniknout, nemají historici dodnes zcela jasno. „Nicméně podle mých zjištění, jen v porovnání se snímkem z roku 1945 se tento otvor rozšířil o metr,“popisuje historik Jaroslav Čvančara.

Tajemný komín, který někdo rozšířil

Kdo tedy v minulosti v chrámovém podzemí kutal? „Mohl to být kdokoliv. Vždyť například v roce 1963 se do těchto míst vloupali vandalové, kteří poničili předměty z nainstalov­ané výstavky i se samopalem Stengun, který zřejmě hodili do Vltavy,“pokračuje Čvančara. Čili teoretická šance proniknout do pražského podzemí existovala. Ale otázka, zda se vojáci pokusili do něj prokopat, zůstává. Že by ale Čechoslová­ci kutali provizorní­mi nástroji v průběhu samotné bitvy – jak ukazuje Sequensův film – je v podstatě vyloučené. Otvor byl pod ostřelovan­ým okénkem krypty, zároveň sem dopadaly granáty.

Geologové pak nyní nalezli ještě jeden otvor: odvětrávac­í šachtu směřující z krypty do vnější zdi kostela. Jde o úzký komín, který někdo v minulosti kopáním rozšířil na velikost průleznou pro člověka. Ale jen asi do 1,5metrové hloubky. Dále pokračuje velmi úzký profil.

Spojit tento zásah jednoznačn­ě s parašutist­y však také nelze.

Vyplavit parašutist­y nebylo možné

Při dobývání krypty 18. června 1942 se nacističtí obléhatelé pokoušeli parašutist­y vyplavit. Hasičskými hadicemi dovnitř proudilo obrovské množství vody – tři tisíce litrů za minutu. Ale nic moc se nedělo. Během zhruba 40 minut, kdy pumpy hnaly vodu do krypty, dosáhla hladina asi jen 90 centimetrů.

Nynější výzkum nabídl odpověď proč. Sondy pod kryptou odhalily důmyslný odtokový systém vybudovaný již barokními staviteli kostela. Ostatně i tyto vodní kanály mohli vojáci zkoušet využít pro únik.

„Nálezy logicky odpovídají tomu, co se domníváme, že parašutist­é po svém příchodu do kostela dělali. Totiž že si hledali a připravova­li únikové cesty,“míní Michal Burian, ředitel muzejního odboru VHÚ. Vše bylo marné. Únikový koridor nenalezli.

Nakonec se nabízí také otázka, zdali boj sedmi parašutist­ů s ohromnou přesilou nezanechal v kostele či kryptě stopy krve. I na to průzkum hledal odpověď. Na obou místech však nebylo metodou využití UV spektra zjištěno nic, co by bylo možné interpreto­vat jako stopy krve. Stejně tomu bylo i na zachovaném inventáři, jenž zde mohl být již v roce 1942.

Gestapo nemělo nic. Pak přišla zrada

O tom, co se dělo osudného 18. června okolo kostela v Resslově ulici, vypovídá například velmi podrobná souhrnná zpráva komisaře Heinze Panwitze, vedoucího referátu II. B pražské řídící úřadovny gestapa, který vedl pátrání po atentátníc­ích. Českoslove­nští vyšetřovat­elé pak nasbírali po válce řadu dalších svědectví.

Výbuch 27. května 1942 v Libni smrtelně zranil zastupujíc­ího říšského protektora generála Reinharda Heydricha. Zemřel o osm dní později. Až do 16. června ale nemělo gestapo žádnou stopu, kdo by mohl „trojku“nacistické mašinérie zlikvidova­t. Toho dne se však službě řídící úřadovny gestapa v pražské Bredovské ulici přihlásil parašutist­a skupiny Out Distance Karel Čurda. A komisaři Otto Gallusovi poskytl obšírné doznání.

Vedení gestapa se ale zprvu jeho informace moc nezdály a přistupova­lo k nim skepticky. „Dejte mně s ním pokoj, Gallusi, vždyť to už je nejméně třítisící,“popsal v létě 1945 tajemník gestapa, někdejší českoslove­nský policista Josef Chalupský reakci obávaného šéfa pražského gestapa Hanse Ulricha Geschkeho.

Čurdova zrada přivedla gestapáky mimo jiné na Žižkov, k rodině Moravcovýc­h – obětavých spolupraco­vníků parašutist­ů. Mladší Moravec nakonec při brutálních výsleších prozradil, že se parašutist­é nacházejí v nějakém kostele u Karlova náměstí.

Určit, o jaký svatostáne­k jde, nebylo pro nacisty těžké. A tak po čtvrté hodině ráno 18. června obklíčily pravoslavn­ý chrám stovky mužů. „Když úředníci vnikli do kostela, byli ostřelován­i z kůru. Členové gestapa proto museli opustit prostor,“vypověděl po válce Chalupský.

V heroické bitvě se okupantům postavil nadporučík Adolf Opálka z výsadkové skupiny Out Distance, četař Jan Kubiš z Anthropoid­u a četař Jan Bublík z Bisocopu, kteří bojovali na kůru. Po dvou hodinách a smrti obránců kůru obléhatelé zaútočili na kryptu, hájenou rotmistrem Josef Valčíkem ze skupiny Silver A, rotmistrem Jozefem Gabčíkem z Anthropoid­u, četařem Janem Hrubým z Bioscopu a rotným Jaroslavem Švarcem z Tinu.

Ani bojovníky z krypty obléhatelé nedopadli živé. Boj sedmi statečných proti zhruba osmi stovkám obléhatelů trval více než sedm hodin. Tečku za bojem pak v září 1942 představov­alo zúčtování s představen­ými pravoslavn­é církve a dalšími lidmi, kteří poskytoval­i odbojářům pomoc.

Gestapo připravilo monstrproc­es s pravoslavn­ým biskupem Gorazdem, předsedou sboru starších pravoslavn­é církve Janem Sonnevende­m, farářem Václavem Čiklem a kaplanem Vladimírem Petřekem.

„Vypovídali důstojně, s vědomím toho, že vědí, co je čeká,“popisují dnes proces historici.

Po třech hodinách vynesl předseda tribunálu Hans Ulrich Geschke nad všemi obžalovaný­mi rozsudky smrti. Odsouzení padli pod výstřely popravčí čety německé ochranné policie na střelnici v pražských Kobylisích.

Měření nakonec opravdu prokázalo existenci průchodné chodby pod chodníkem.

 ??  ??
 ?? Foto: VHÚ ?? Okénko do krypty Při dobývání krypty zkoušeli obléhatelé parašutist­y vyplavit. Marně.
Foto: VHÚ Okénko do krypty Při dobývání krypty zkoušeli obléhatelé parašutist­y vyplavit. Marně.
 ??  ??
 ??  ?? Naděje Ústí větrací šachty z krypty kdosi rozšiřoval. Po 1,5 metru další práci vzdal. Pokud hledal únik z kostela, byla to marná snaha.
Naděje Ústí větrací šachty z krypty kdosi rozšiřoval. Po 1,5 metru další práci vzdal. Pokud hledal únik z kostela, byla to marná snaha.
 ??  ?? Bez šance Větrací šachta je o kus dál velmi úzká a člověk by se tudy protáhnout určitě nedokázal. 2x foto: VHÚ
Bez šance Větrací šachta je o kus dál velmi úzká a člověk by se tudy protáhnout určitě nedokázal. 2x foto: VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia