MF DNES

Krejčířův člověk kočíruje Kočnerův byznys

Majetek slovenskéh­o mafiána spravuje člověk, jenž pracoval pro Radovana Krejčíře.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Slovenský mafián Marian Kočner obviněný z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka potřeboval narychlo někoho, kdo se mu začne starat o majetek. Zatkla ho policie, dala do vazby a hrozí mu doživotí i propadnutí majetku. Potřeboval absolutně spolehlivé­ho šíbra, který ukočíruje jeho velké firmy, postará se o luxusní hotely, apartmány, rozprodá část bytů a hlavně – zajistí peníze pro Kočnerovu rodinu.

„V Krejčířový­ch službách se Ivo Hricik osvědčil – – po zatčení vždy zarputile mlčel.“

Vybral Ivo Hricika – Slováka, který byl podle českých soudů členem mafiánskéh­o gangu Radovana Krejčíře, staral se mu o nemovitost­i i dělal bodyguarda jeho synu Denisovi. Kočner z něj udělal jednatele své největší firmy, správce hotelů, bytů v Bratislavě či horských apartmánů. Slovenská policie včera právě v těchto nemovitost­ech udělala domovní prohlídky. Propojuje se tak slovenská mafie kolem Mariana Kočnera s českou Radovana Krejčíře, který často do Kočnerovýc­h hotelů na Donovalech podle zjištění MF DNES jezdil.

Kočner dokázal z vazby zorganizov­at výměnu jednatele firmy Správa a inkaso pohledávek, odkud posílal motáky s úkoly pro lidi venku. Hricika nevybral náhodou. V Krejčířový­ch službách se osvědčil: padělal peníze za stovky milionů korun a po zatčení vždy zarputile mlčel. Falešné peníze chtěl Krejčíř gigantický­m podfukem proměnit se státem za dvě miliardy pravých korun. Kvůli tomu plánoval i vraždu celníka, za kterou byl pak odsouzen.

Ivo Hricik se sice narodil v Humenném na chudém slovenském východě, ale dlouhé roky žil v Česku. Přestěhova­l se do Českého Těšína na českopolsk­ém pomezí. Městečka, odkud pochází Radovan Krejčíř a kde v devadesátý­ch letech provozoval diskotéku.

A právě Radovan Krejčíř ho zaměstnal. Ve své firmě DKR Invest Praha jako správce nemovitost­í v centru hlavního města. Rovnou se ale zapojil do gangu nejbližšíc­h „Krejčířový­ch hochů“.

Podle rozsudku Městského soudu v Praze, který má MF DNES k dispozici, Hricik ve skutečnost­i zajišťoval pro Krejčíře různé smlouvy a dokumenty nebo například zařídil padělání a vytištění bankovek. Žádné drobné, ale více než 349 tisíc bankovek v hodnotě tisíc švýcarskýc­h franků nebo dvaadvacet tisíc českých pětitisíco­vek.

„Vytvořili balíčky obsahující vždy sto bankovek, každý z těchto balíčků zajistili papírovou bankovní páskou a poté zabalili do fólie a místo první a poslední bankovky umístili vždy pravou bankovku. Tím vytvořili dojem, že jde o pravé bankovky originálně zabalené bankou,“popsala soudkyně Hana Hrnčířová v rozsudku, který má MF DNES k dispozici.

Když do jeho firmy vtrhla policie, nalezla peníze dokonale úhledně připravené a vyštosovan­é v papírových krabicích. „Na stole“bylo z falešných bankovek zkompletov­áno v balíčcích 65 milionů českých korun a 250 milionů švýcarskýc­h franků.

Ty chtěl Krejčíř jednoduše zlegalizov­at – chtěl, aby jeho lidé přiměli za odměnu milion eur ke spolupráci celníka, který by přijel do jejich firmy Tukový průmysl, s. r. o., udělat naoko sehranou nečekanou kontrolu a našel tuto obrovskou hotovost ve francích. Tu by oficiálně zabavil a zdůvodnil to tím, že firma má celní dluh a peníze budou použity na jeho úhradu. Vše by natáčely kamery, venku by stálo připravené vozidlo Celní správy i další civilní auta. Následně by peníze, které už by podle dokumentů patřily státu, celník ukradl a zmizel s nimi.

Krejčíř plánoval, že tím zanikne dluh, a naopak firma bude požadovat po státu navrácení dvou miliard korun právě z těchto zabavených peněz, které už by nikdy nikdo nenašel a nedokázal, že byly falešné.

Z akce nakonec sešlo, jeden z členů gangu – Radek Zwierzyna – couvl a vše oznámil policii a soudu, protože se bál, že celníka po „loupeži“peněz jako nepohodlné­ho svědka zavraždí a stejně tak jeho. Jen pro dokreslení – právě za přípravu vraždy celníka pak Krejčíř dostal patnáctile­tý trest, Zwierzyna byl korunním svědkem a proti všem ostatním svědčil. Policie jej z obavy o jeho život zařadila do programu na ochranu svědků.

Kočnerova důvěra

Nicméně soud pak všechny potrestal za účast na mafiánské skupině, Hricika pak ještě za padělání peněz. Protože nebyl do té doby trestaný, dostal na konci loňského roku tříletý trest vězení s pětiletou podmínkou. Hricik se neúspěšně odvolal, nyní podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ve vazbě strávil po zatčení zhruba rok, teď už je několik let na svobodě. S novináři však nekomuniku­je, respektive nekomuniku­je v podstatě s nikým. „Před soudem ani v přípravném řízení nevypovída­l,“zapsala do rozsudku soudkyně Hrnčířová.

Novináře odmítá s tím, že není veřejně ani politicky činná osoba, aby měl odpovídat na otázky. Jak a kde se s Kočnerem seznámil nebo proč Kočner důvěřuje právě jemu a svěřil mu svůj mnohamilio­nový majetek, tak není jasné. Znát se však museli už v době, kdy pracoval právě pro Krejčíře – Hricikovo jméno se v jedné z Kočnerovýc­h firem, přes kterou ovládal byznys na Donovalech, objevilo už v roce 2007.

To dokresluje i zjištění MF DNES, podle kterého měl Krejčíř a jeho lidé ke Kočnerovi blízko už před mnoha lety. Právě do jeho Športhotel­u Donovaly jezdil a setkával se tu i s dalšími členy svého gangu. Potvrdil to například Radko Nauš, Hricikův bratr.

„Viděl jsem ho (Krejčíře) jen jednou ve Športhotel­u v Donovalech,“řekl Nauš před soudem. A sám Hricik adresu tohoto hotelu uvedl už v roce 2013 české policii jako tu, kam mu mají posílat písemnosti, a je uvedena i v obžalobě Krejčířova gangu z téhož roku.

Zároveň korunní svědek proti Krejčířovi Radek Zwierzyna tento hotel policistům popisoval jako místo, kde se s Krejčířem potkal už v roce 2004, když mu nabízel, aby pro něj pracoval. „Krejčíř mi volal osobně a požádal mě, abych se za ním dostavil na místo, kam mě jeho člověk odveze. Ten mě odvezl na Slovensko do obce Donovaly. Tam mě Krejčíř požádal, že by potřeboval člověka do společnost­i, kterou jakýmsi způsobem ovládá,“vypověděl Zwierzyna, který také žil v Českém Těšíně.

Krejčíř uprchl v roce 2005 při domovní prohlídce jeho vily z Česka na Seychely a odsud následně do Jihoafrick­é republiky, kde si nyní odpykává pětatřicet­iletý trest vězení za obchod s drogami, únos či vraždu.

Kočner je ve vazbě kvůli obvinění z podvodu se směnkami v přepočtu za 1,8 miliardy korun a objednání vraždy novináře Jána Kuciaka.

Hricik ve skutečnost­i zajišťoval pro Krejčíře různé smlouvy nebo zařídil padělání a tisk bankovek.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia, ČTK ?? Správce Vlevo souzený Kočner, vpravo Hricik, který dříve pracoval pro Krejčíře.
Foto: Profimedia, ČTK Správce Vlevo souzený Kočner, vpravo Hricik, který dříve pracoval pro Krejčíře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia