MF DNES

Superútvar detektivů

Policejní prezident hledá klíč k fungování protimafiá­nské centrály

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Do vzniku centrální policejní analytiky zbývají přesně dva měsíce. Přesto, jak nezajímavě jméno „centrální analytika“zní, půjde o velkou věc. Na policejním prezidiu vznikne místo, kde se budou sbíhat všechny informace napříč policií. Bude to první takové pracoviště v novodobé historii sboru.

Policejní prezident Jan Švejdar z toho důvodu odmítá říci dokonce i to, kde přesně budou tři desítky policistů – kteří budou v „mozku“policie zařazeni – pracovat.

Má k tomu svůj důvod. Získat informace o případech v rámci celé policie bude lákavé pro řadu podnikatel­ů z takzvané šedé byznysové zóny.

Koneckonců není to tak dávno, kdy si kontroverz­ní podnikatel Ivo Rittig podle odposlechů pochvalova­l, že tehdejší náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek „hlídal jejich věci na faúčku“. Myšlen tím byl Finanční analytický úřad neboli finanční rozvědka. Je to často první místo, kde dojde k odhalení finanční kriminalit­y (banka oznámí podezřelou transakci, případně analytici sami zjistí podivné pohyby peněz). Jejich oznámení pak putuje na policejní prezidium a to jej podle příslušnos­ti přiděluje jednotlivý­m útvarům.

A právě i tato oznámení se budou nově dostávat nejprve do rukou centrálníc­h analytiků. „Všechna trestní oznámení podaná FAÚ budou procházet pracoviště­m centrální analytiky a dále budou podle obsahu postupován­a dle věcné příslušnos­ti na příslušné útvary,“řekl Švejdar MF DNES.

Jisté tak je, že centrální analytikou budou procházet informace, které mají pro lidi z podsvětí hodnotu v řádech milionů korun.

Kdo bude nahoře

Ve stejný den jako centrální analytika by měl vzniknout Národní kriminální úřad (NAKÚ), který pod sebe zahrne mimo jiné i protimafiá­nskou centrálu NCOZ. Tedy možná. Zatímco start analytiky je jistý, kolem vzniku NAKÚ je více otázek než odpovědí. „Existuje dohoda, že ohledně NCOZ neproběhno­u žádné změny, dokud na tom nebude panovat shoda ve vládě. A vzhledem k tomu, že ministr vnitra žádné změny zatím nepřinesl, v dohledné době se nic konkrétníh­o měnit nebude,“uvedl vysoko postavený zdroj MF DNES.

To znamená, že v dubnu žádná revoluce nenastane. Vznikne cosi jako Úřad služby kriminální policie a vyšetřován­í (ÚSKPV) – jakási střecha, pod kterou jsou zavěšeny jednotlivé útvary. Zda bude NAKÚ podřízený, nebo nadřízený zmíněnému ÚSKPV, zatím není jisté. „Bez komentáře,“říká k tomu policejní prezident.

Nejdřív dva, pak pět

NCOZ se však v budoucnu zásadně promění. Je jen otázka, kdy k tomu dojde. Jedním z hlasitých zastánců vyčlenění některých specializo­vaných týmů z protimafiá­nské centrály je například pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Podporuji snahu vyčlenit z NCOZ některé specifické problemati­ky, jako je terorismus, kyberkrimi­nalita nebo daňová problemati­ka. Kdysi vzniklé a již opět zrušené FIPO (finanční policie, pozn. red.) ukázalo, že úzká specializa­ce na daňovou problemati­ku byla jenom ku prospěchu věci. Nevěřím v pojetí univerzáln­ího vojáka,“řekla Bradáčová Hospodářsk­ým novinám.

V bezpečnost­ní komunitě se tak spekuluje o tom, že zatímco reorganiza­ce v roce 2016 spojila dva útvary v jeden, ta nynější by NCOZ mohla roztříštit až na pět samostatný­ch jednotek. Prezident Švejdar však tvrdí, že přílišné fragmentac­i NCOZ nefandí. Na přímý dotaz, zda je na stole varianta, že by se NCOZ rozdělila na pět částí, odpovídá rezolutně: „Není. V žádném případě.“

Daleko větší problém než změna v organizaci však pro NCOZ představuj­e personální situace v útvaru. Podle informací MF DNES se centrále nedaří přivádět adekvátní náhradu za zkušené vyšetřovat­ele, kteří odešli. Krajská ředitelstv­í, kde NCOZ lovila detektivy v minulosti, mají samostatný rozpočet a jsou schopna si důležité lidi udržet. NCOZ tak nezbývá než lovit vyšetřovat­ele na nižší okresní úrovni.

Na policejním prezidiu vznikne místo, kde se budou sbíhat všechny informace napříč policií. Bude to první takové pracoviště v historii sboru.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Zaostřeno na mafiány K zásadní policejní reorganiza­ci, která sjednotila útvary elitních detektivů, došlo v roce 2016.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Zaostřeno na mafiány K zásadní policejní reorganiza­ci, která sjednotila útvary elitních detektivů, došlo v roce 2016.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia