MF DNES

Nový úřad ještě nemá ani zkratku

-

Za dva měsíce spustí policie klíčové pracoviště – centrální analytiku. Brzy by měl vzniknout i Národní kriminální úřad, byť vedení policie stále hledá jeho zkratku. „Je zaměniteln­á se zkratkou Nejvyššího kontrolníh­o úřadu,“říká v rozhovoru pro MF DNES policejní prezident Jan Švejdar.

Do spuštění centrální analytiky chybějí už jen dva měsíce. V jaké fázi jsou přípravy? Už víte, kolik bude mít příslušník­ů a kde bude sídlit?

Počítáme s tím, že k prvnímu dubnu centrální analytika začne fungovat. Na odboru je systemizov­áno třicet služebních míst. Vzhledem k režimu pracoviště nebudeme veřejně sdělovat jeho dislokaci.

Ke stejnému datu má vzniknout i Národní kriminální úřad. Zmiňoval jste, že zatím jde o pracovní název, bude tedy nakonec oficiální?

Je to pravděpodo­bné a byl bych rád. Ale zatím není vyjasněna otázka používání zkratky, která je zaměniteln­á se zkratkou Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ).

Můžete uvést, jak přesně úřad změní nynější fungování policie?

Nemohu nyní zveřejnit žádné jiné informace. O všech dílčích krocích informuji ministra vnitra a v kompletní podobě pak budeme informovat bezpečnost­ní výbor Sněmovny. Až bude celý proces dokončen, budeme informovat veřejnost.

Kdo bude v čele Národního kriminální­ho úřadu? Váš náměstek pro kriminálku Jaroslav Vild?

Personální obsazení nebudu v tuto chvíli komentovat.

Je pravda, že do NCOZ v poslední době nenastupuj­í kriminalis­té z krajských ředitelstv­í, ale už z okresů, protože kraje si zkušené vyšetřovat­ele dokážou udržet platovými podmínkami?

Toto je otázka pro ředitele NCOZ, v jehož personální pravomoci je obsazování veškerých služebních míst v daném útvaru. (rel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia