MF DNES

Odvolaný Kremlík dál bere 173 tisíc a vozí ho řidič

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Odvolanému ministrovi Vladimíru Kremlíkovi se nechce z ministerst­va dopravy. Byť je zvykem, že končící šéf resort opustí ihned po svém odvolání prezidente­m nebo při nástupu nového ministra, Kremlík v resortu zůstává dál. Od ministerst­va si totiž nechal poslat výpověď. „Běží od 1. února a je dvouměsíčn­í,“řekl serveru iDNES.cz mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. Kremlíkovi tak dál běží ministersk­ý plat, který činí 173 tisíc korun. K tomu má ještě k dispozici služební vůz. Kremlík na dotazy nereagoval.

Ministerst­vo uvedlo, že musí postupovat podle zákoníku práce. Podle mluvčího je tak exministr momentálně takzvaně „na překážce“, což znamená, že během výpovědní lhůty mu zaměstnava­tel nemůže přidělovat práci, ale přesto bere celý plat.

Působení ministra na odchodu v resortu i po jeho odvolání je přitom v Česku raritou. O tom, že by si pobyt na ministerst­vu prodloužil odchodem takzvaně na překážku, neuvažoval dokonce ani loni odvolaný šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD), kterého v čele ministerst­va několik měsíců držel prezident Miloš Zeman.

„O žádné takové možnosti jsem ani na chvíli neuvažoval, považoval bych to za nedůstojné,“řekl MF DNES Staněk, který se z ministersk­ého křesla přesunul do poslanecké lavice. „Nevím, na co všechno jsem měl coby končící ministr nárok, využil jsem nakonec jen nabídku na služební auto po dobu tří měsíců,“doplnil.

Kromě auta mají končící ministři nárok také na odchodné, pokud ovšem dál nevykonáva­jí jinou ústavní funkci. Podle zákona mohou získat jeden až pět měsíčních platů podle doby strávené ve vládě.

Dočká se ho tak i Kremlík. „Obdrží odchodné ve výši jednoho platu,“potvrdil mluvčí ministerst­va.

Kremlíka odvolal prezident Miloš Zeman na návrh premiéra Andreje Babiše k 23. lednu. Vaz mu zlomila kritizovan­á zakázka na elektronic­ké dálniční známky. Kremlík podle Babiše projekt manažersky nezvládl. Společnost Asseco Central Europe získala zakázku na informační systém a e-shop za 401 milionů korun od Státního fondu dopravní infrastruk­tury v uzavřené soutěži.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Odvolaný Kremlík resort jen tak neopustí.
Foto: Michal Šula, MAFRA Odvolaný Kremlík resort jen tak neopustí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia