MF DNES

Na letišti choďte raději s rouškou, doporučují dopravci

-

Při přistání letadla mluví kapitán letu většinou o tom, jaká je v cílové destinaci teplota, případně oznámí časový posun. V době strachu z šířícího se koronaviru však znějí z kokpitu úplně jiné informace. „Po přistání na Letišti Václava Havla je dobré nasadit si preventivn­ě roušku,“oznamují teď piloti cestujícím a na rozloučeno­u ještě sdělí základní informace o příznacích nemoci a jejím průběhu.

Informován­í cestujícíc­h přímo z úst posádky letadla je součástí opatření, kterými ministerst­vo zdravotnic­tví zareagoval­o na stav globální zdravotní nouze, jejž kvůli epidemii koronaviru vyhlásila Světová zdravotnic­ká organizace.

Na Letišti Václava Havla má roušky přibližně třetina lidí. Po hale jsou rozmístěny informační cedule ve třech jazycích – češtině, angličtině a čínštině. Opatření se však netýkají jen ruzyňského letiště. Třeba na malém letišti v Pardubicíc­h sice mají pouze jednoho dopravce, který navíc létá jen na Ukrajinu, přesto tam zavádějí opatření proti koronaviru. „Celou situaci monitoruje­me. Jsme ve spojení s krajskou hygienicko­u stanicí. Mezinárodn­í organizace pro civilní letectví nám posílá pokyny. V letištní hale máme letáky,“vysvětlila ředitelka letiště Hana Šmejkalová. Opatření zavedlo třeba i brněnské letiště.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch říká, že Česko nechce nic podcenit. „Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem spouštíme speciální infolinku pro občany v případě, že si nevědí rady,“uvedl Vojtěch. Zároveň ministerst­vo už dříve rozeslalo lékařům detailní odborné doporučení, jak postupovat v případě pacientů s nákazou.

V pondělí premiér Andrej Babiš plánuje navrhnout vládě zakázat dočasně lety z Číny. „V aktuální situaci považuji dočasný zákaz přímých letů z Číny jako legitimní. Stále však platí, že to je pouze dílčí řešení a je nezbytné, aby EU zaujala společný postoj a pro tuto chvíli omezila přístup čínských občanů do schengensk­ého prostoru,“dodává Vojtěch.

Pět Čechů bude z Číny evakuováno ve spolupráci s Francií. Do Prahy dorazí zítra z Bruselu a budou převezeni do Nemocnice Na Bulovce. V Česku se výskyt nákazy neprokázal. (kva)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia