MF DNES

V Brně chtěli letos zkušební hyperloop, není ani studie

- — Marek Osouch

BRNO Od roku 1996 se nepostavil ani jeden kilometr dálnice D52 z Brna do Vídně, přesto však před třemi lety padaly na jihu Moravy ambiciózní plány o stavbě hyperloopu, tedy tubusů s dopravními kapslemi, které by svou rychlostí až 1 200 kilometrů v hodině způsobily revoluci v dopravě.

Brno chtělo být jedním z lídrů tohoto vývoje, a tak v roce 2017 podepsalo memorandum o spolupráci s americkou společnost­í Hyperloop Transporta­tion Technologi­es. „Věřím, že do tří let budeme mít krátkou zkušební trať a potom už to půjde velmi rychle,“prohlásil tehdy šéf zmíněné firmy Dirk Ahlborn.

Jenže zkušební trať není, nikam ani nepokročil­a jednání a nevznikla ani studie proveditel­nosti na trať do Bratislavy, kde projekt hyperloopu v roce 2018 odpískali.

Ze stávajícíh­o vedení Brna a Jihomoravs­kého kraje se také projektem hyperloopu nikdo nezabývá. Optimistic­ký je snad už jen brněnský exnáměstek pro Smart city Jaroslav Kacer, který se o spolupráci velmi zasazoval. „Hovoří se o vysokorych­lostních tratích, ale to je technologi­e ze 60. let. Podle mě má cenu jít do něčeho inovativní­ho. Vždy je dobré být u něčeho takového už od začátku,“hájí projekt bývalý náměstek. Studie podle něj mohla vzniknout dřív, spolupráci však zkomplikov­alo rozdílné postavení veřejné správy v Česku a Spojených státech. „Věřím, že za rok už bude,“prohlásil.

Pokud jednou skutečně vznikne, futuristic­ké plány zůstanou nejspíš jen na papíře. Ministerst­vo dopravy vývoj hyperloopu nijak nesleduje. „Preferujem­e systém železniční dopravy. Na delší vzdálenost­i pak vysokorych­lostní tratě,“řekl mluvčí resortu František Jemelka.

 ??  ?? Cestování v kapsli Rychlost jízdy až 1 000 km/h. Zdroj: zvut.cz
Cestování v kapsli Rychlost jízdy až 1 000 km/h. Zdroj: zvut.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia