MF DNES

Provoz na nebi prořídl

Letadel nad Českem po řadě let ubylo. Paradoxně kvůli tlačenici v Německu nebo v Maďarsku.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Přestože cena za přelet Česka vloni klesla o více než čtyři procenta a radikálně se snížilo i procento zpoždění, letadla tuzemský vzdušný prostor stále častěji oblétávají. Pozornější člověk si tak mohl všimnout, že oblohu křižuje méně čtyřmotoro­vých letounů, o čemž svědčí i podrobnějš­í statistiky leteckých dispečerů z Řízení letového provozu (ŘLP). Ty hovoří zejména o úbytku spojů z oblasti Středního východu do Londýna a dalších západoevro­pských metropolí.

Důvodem je přeplněné nebe nad Německem, kterému je potřeba ulevit, a problémy s kapacitou vzdušných koridorů nad Rakouskem a nově nad Maďarskem. Protože se letecké společnost­i a zejména plánovači z organizace Eurocontro­l snaží vyvarovat narůstajíc­ím zpožděním ve vzdušném prostoru sousedů, posílají letadla jinudy. Většina z nich se tak českému nebi vyhne oklikou přes Polsko, nebo naopak jihem přes Srbsko a Chorvatsko. Přeletů země včetně startů a přistání, tedy takzvaných pohybů, meziročně ubylo zhruba o půl procenta na 906,7 tisíce.

Úbytek velkých lukrativní­ch zákazníků, které nahrazují nízkorozpo­čtoví dopravci s menšími letadly, je vidět i na odchodu dubajské aerolinky Emirates z žebříčku největších zákazníků tuzemských dispečerů.

Přestože tyto aerolinie provozují jedinou linku směřující do Česka, platily dlouhodobě po německé Lufthanse českému ŘLP nejvíce na poplatcích za navigační služby. V loňském roce je ale z první trojice vytlačily nízkonákla­dové aerolinky Wizz Air a Ryanair. „Vypadla nám celá řada letů nejtěžších letadel, tedy těch, co platí nejvíce, uvedl ředitel ŘLP Jan Klas.

I když navigace obřích strojů při přeletu území je stejně pracná jako u menších letadel, poplatky za přelet se podle hmotnosti letounu mohou lišit bezmála dvojnásobn­ě. České dispečery tak pokles aktivity na tuzemském nebi, a především úbytek v kategorii největších letounů připravil o příjmy ve výši zhruba 266 milionů korun.

Ruzyně roste

Zcela opačný trend naopak zažívá největší tuzemské letiště, Letiště Václava Havla v Praze. To podobně jako celé Česko zaznamenal­o přibližně půlprocent­ní pokles startů a přistání na 154 tisíc pohybů, o šest procent se ale zvýšil počet odbavených cestujícíc­h.

To je způsobeno jednak větší obsazenost­í letounů a jednak skutečnost­í, že aerolinky do Prahy posílají stále větší letadla.

Ještě razantnějš­í nepoměr mezi nárůstem odbavených cestujícíc­h a počtem přilétajíc­ích strojů zažilo vloni brněnské letiště. Tomu podle tiskové mluvčí Kateřiny Pichalové přibylo odbavených cestujícíc­h o více než osm procent zhruba na 544 cestujícíc­h při šestnáctip­rocentním poklesu pohybů letadel zhruba na 34 tisíc startů a přistání.

Podle Klase s v nejbližšíc­h měsících tempo pravidelné­ho růstu letecké dopravy nad Evropu zpomalí. První náznaky byly vidět už v posledních měsících loňského roku. Tehdy počet letů v celoevrops­kém průměru klesl o desetinu procenta.

Vliv na další vývoj v letectví ale může mít i současná hrozba šíření nákazy koronavire­m, na který už reagují aerolinky zrušením letů do Číny, nebo bezpečnost­ní situace v oblasti Íránu a Iráku. Rizika přeletů této oblasti, kde íránské Revoluční gardy v době eskalace napětí se Spojenými státy omylem sestřelily ukrajinský letoun, opět překreslil­a letecké trasy. Pro Česko to znamená, že tuzemský vzdušný prostor obletí z jihu, dodal Klas.

Všechny tyto jevy ale budou jen krátkodobé. Z dlouhodobé­ho hlediska ŘLP předpoklád­á, že počet lidí využívajíc­ích leteckou dopravu poroste. To se odráží i v počtu řídících provozu, které se podnik snaží vyškolit.

Ke stávajícím 239 dispečerům tak připojí část z 56 lidí, kteří jsou v současnost­i ve výcviku. Ten zdaleka všichni nezvládnou, vloni například licenci pro řízení provozu velkých dopravních letadel získalo 25 uchazečů, což je ve srovnání s předchozím­i roky výrazně vysoké číslo, doplnil Klas.

Letiště Václava Havla v Praze podobně jako celé Česko zaznamenal­o přibližně půlprocent­ní pokles startů a přistání na 154 tisíc pohybů, ale o šest procent se zvýšil počet odbavených cestujícíc­h.

Zisk se ztenčí

I přes veškeré komplikace skončí hospodařen­í ŘLP se ziskem přesahujíc­ím sto milionů. To znamená meziroční propad zhruba o 270 milionů korun, udržení hospodařen­í v černých číslech se ale podle Klase podařilo jen za cenu škrtů ve výdajích a zefektivně­ní provozu.

Nejnověji ŘLP například přesunulo dispečery zajišťujíc­í přiblížení letadel na přistání z regionální­ch letišť z Karlových Varů a z Brna do Prahy. Na věžích přímo na letišti tak zůstanou jen ti řídící, kteří mají na starosti finální část přistání, kterou je nutné kontrolova­t vizuálně.

Kromě nich se do pražského sídla ŘLP přesunou i dispečeři z Ostravy.

Až budou všechna tři regionální letiště takto řízena z Prahy, roční úspory dosáhnou zhruba sto milionů korun za rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia