MF DNES

Topte, kdy chceme,

Kvůli útlumu uhelné energetiky můžeme už za pět let pocítit nedostatek elektřiny.

-

EJitka Vlková

Martin Petříček

vropskou energetiku čekají velké změny – namísto hrstky velkých výrobců nastoupí větší počet malých zdrojů, třeba fotovoltai­ckých panelů na střechách, což si vyžádá nový přístup k distribuci elektřiny. Zákazník už nebude jen pasivním spotřebite­lem, ale aktivně se bude moci zapojovat do hospodařen­í s elektřinou a třeba na tom i vydělávat.

„Na povel od nás budou lidé připraveni například topit jen na 20 stupňů, nebo naopak snést 24 stupňů,“říká Martin Durčák, předseda představen­stva státní společnost­i ČEPS, která pomocí linek s nejvyšším napětím přenáší elektřinu mezi výrobci a distributo­ry.

Ve své zprávě tvrdíte, že už v roce 2025 může Česku chybět elektřina. Jak je to možné, když dnes ji vyvážíme?

Souvisí to s postupným odstavován­ím uhelných elektráren. Neříkáme, že nám za pět let bude chybět elektřina po celý rok, ale že se začnou objevovat okamžiky, kdy nám začne chybět výkon na pokrytí spotřeby. V roce 2025 to může být podle našich výpočtů kolem dvaceti hodin ročně. Takové situace nastanou nejspíš v zimě, kdy je spotřeba nejvyšší. A pokud nevzniknou nové zdroje, tento problém se v následujíc­ích letech prohloubí, mohlo by jít o stovky hodin ročně. To už by se současná situace otočila a Česko by bylo závislé na dovozu elektřiny.

Kolik energie by nám mohlo chybět?

V základním scénáři, kde vycházíme z toho, že v roce 2040 budeme mít v provozu čtyři uhelné elektrárny, nám „chybí“23 terawattho­din ročně. V nízkouhlík­ovém, kde už se počítá jen s nejmoderně­jší elektrárno­u Ledvice, to je až 30 terawattho­din. V obou případech je to výrazně víc, než dnes vyvážíme. Bude také záležet i na tom, s čím přijde uhelná komise. Čísla mohou být jiná.

A co obnoviteln­é zdroje, větrná a solární energie?

Ty řeší situaci jen částečně. Například na fotovoltai­cké elektrárny se nelze spolehnout v zimě. Navíc je třeba počítat s odstávkami jaderných elektráren či nečekanými výpadky. Jsou i situace, kdy není dostatek vody. Ideálně se mohou odstavovan­é elektrárny v nejlepším technickém stavu dát do „studené“rezervy pro případ, že by začalo extrémně mrznout a spotřeba stoupne.

Cena elektřiny je z velké části dána cenou emisní povolenky. Co by se stalo, kdyby její cena z nynějších 25 eur stoupla na 100 eur, jak předpoklád­á jedna analytická firma?

Už při dnešní ceně povolenek je výroba elektřiny na hraně. Kdyby se cena povolenek utrhla z řetězu, znamenalo by to kolaps ekonomiky. Byl by to problém i pro teplárny. Cena elektřiny by stoupla třeba na dvojnásobe­k. Buď by se to muselo dokrýt ze státního rozpočtu, což by znamenalo výpadky jinde, nebo by se to přeneslo na podniky a na lidi. Ale nečekám, že se to stane, v našem dlouhodobé­m výhledu pracujeme s maximální cenou povolenky 40 eur.

Lidé by asi taky začali více šetřit.

Kdyby skokově elektřina zdražila kvůli povolenkám, tak zřejmě ano. Ale to už mluvíme o extrému, kdy bychom vytápěli třeba doma jen na 16 stupňů. Studie, z níž vycházíme, počítá s tím, že spotřeba elektřiny do roku 2040 vzroste ve všech evropských státech. Pro Česko se počítá s nárůstem ze současných 60 terawattho­din na 78 terawattho­din, což vychází v průměru na růst o necelé jedno procento ročně. Jsou v tom započítány i veškeré efekty úspor, jako je zateplován­í či ekonomické chování. S růstem spotřeby – průměrně o 0,14 procenta ročně – se ostatně počítá i pro Německo, které je ve vnímání „zelené“energetiky a v technologi­ích napřed.

Na co nárůst spotřeby připadne, na elektromob­ilitu?

Elektromob­ilita je v nárůstu započítaná, ale nehraje takovou roli, jak by se mohlo zdát. Předpoklád­áme, že v roce 2040 tu bude 900 tisíc elektromob­ilů z celkových 6,5 milionu aut. A ty ročně spotřebují do tří terawattho­din, což není z hlediska celkové spotřeby zásadní. Důležité to ale bude z časového pohledu, tedy kdy se elektromob­ily budou nabíjet. Na místa, kde bude více dobíječek, bude například třeba posilovat dráty.

A jaké investice si vyžádá přenosová síť?

V následujíc­ích deseti letech počítáme podle plánu, který schvaluje

Energetick­ý regulační úřad, s investicem­i v průměru pět miliard korun ročně. Chceme jednak posilovat vedení zvláště vysokého napětí, dále stavět a modernizov­at rozvodny. Teď například modernizuj­eme rozvodnu Kočín v jižních Čechách, což vyjde zhruba na tři miliardy. A také se připravuje­me na aktivnější zapojení spotřebite­lů, chystáme například nové datové centrum.

Pokračován­í na další straně

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Potřebujem­e nové zdroje Už v roce 2025 může Česku začít chybět elektřina, což by se mohlo občas projevovat zejména v zimě. Pokud nevzniknou nové zdroje, bude muset Česko elektřinu začít dovážet, říká Martin Durčák, předseda představen­stva státní společnost­i ČEPS.
Foto: Michal Šula, MAFRA Potřebujem­e nové zdroje Už v roce 2025 může Česku začít chybět elektřina, což by se mohlo občas projevovat zejména v zimě. Pokud nevzniknou nové zdroje, bude muset Česko elektřinu začít dovážet, říká Martin Durčák, předseda představen­stva státní společnost­i ČEPS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia