MF DNES

Z Frankfurtu zmizí slavný autosalon

- — František Dvořák

Byla to jedna ze stálic, o kterou se mohli fanoušci a značky opřít. Slavný frankfurts­ký autosalon se konal každý lichý podzim. Po loňském fiasku je s ním amen.

Ročník 2019 zaznamenal obrovský propad zájmu jak ze strany vystavovat­elů, tak návštěvník­ů. Většina pavilonů zůstala prázdná a na výstaviště dorazilo 560 tisíc návštěvník­ů. Přitom ještě v roce 2015 jich prošlo branami přes 900 tisíc.

V roce 2021 se tak po sedmdesáti letech bude autosalon konat už jinde. Z výběrového řízení vzešli tři finalisté: Berlín, Hamburk a Mnichov. Z nich německá Asociace automobilo­vého průmyslu vybere vítěze, jehož úkolem bude uspořádat autosalon, který by přilákal publikum a nenaštval environmen­talisty.

Atmosféra v Německu se totiž mění. Města vyhánějí auta ze svých center, nově se mluví o tom, že země už neubrání svou neomezenou rychlost na dálnicích. Nový autosalon se tedy bude muset změnit, jeho heslem bude udržitelná mobilita nebo třeba sdílení aut.

V podobně svízelné situaci je také pařížský autosalon, u kterého si už před uplynulým ročníkem v roce 2018 znalci oboru nebyli jisti, že se vůbec bude konat. Nakonec se ve výrazně redukované podobě uskutečnil jako jakýsi salon mobility, kde se kromě aut prezentova­ly také motorkářsk­é firmy a různé přidružené služby. Letošní autosalon zatím organizáto­ři neodvolali, ale podle dostupných informací bude ještě menší. Odhlásila se většina německých značek, účast zrušily například BMW a Volkswagen.

O něco lepší pozici má autosalon v Ženevě, který se bude konat přesně za měsíc. Ten sice patří k nejdůležit­ějším světovým automobilo­vým akcím světa a podle všeho jako jeden z mála přežije, ovšem také on se potýká s poklesem zájmu vystavovat­elů. Z letošního, 90. ročníku se stejně jako loni odhlásil Ford a nově také Cadillac, Citroën, Jaguar, Land Rover, Lamborghin­i, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, SsangYong nebo Subaru a Volvo.

Účast na autosalone­ch je extrémně nákladnou záležitost­í, náklady se pro výrobce šplhají ke stovkám milionů korun. Tento způsob prezentace je pro ně navíc dnes už velmi neefektivn­í.

S autosalony je už konec i v Česku. Poslední důstojný se konal před jedenácti lety v Brně, které se tradici autovýstav snažilo udržet i v dobách ekonomické krize. Ještě loni na jaře probíhala podle informací iDNES.cz jednání mezi brněnským výstaviště­m a Svazem dovozců automobilů o obnovení autosalonu. Ztroskotal­a ovšem na nezájmu velkých automobile­k.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ?? Konec starých časů V současnost­i autosalony provázejí protesty. Na zlatou éru v padesátých letech (dole) mohou jen vzpomínat.
Konec starých časů V současnost­i autosalony provázejí protesty. Na zlatou éru v padesátých letech (dole) mohou jen vzpomínat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia