MF DNES

Češi už kupují dovolené, láká je Řecko a Turecko

-

PRAHA Cestovní kanceláře hlásí výrazný nárůst zájmu o letní zájezdy v předprodej­ích, tzv. first minute. Většina cestovek zaznamenal­a přírůstky kolem dvaceti procent, například Exim Tours prodala proti loňsku dokonce o 70 procent víc.

Zájem Čechů o nákup letních dovolených v předstihu je podle cestovních kanceláří každým rokem silnější. „Preferují možnost širokého výběru zájezdů a už nehledají jen nejnižší ceny,“uvedla za CK Blue Style mluvčí Jana Ondrejecho­vá. Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka mohou otálející zákazníci narazit v letních termínech v řadě hotelů na vyprodané kapacity.

Nejvíce se kupují pobyty v Řecku, Turecku, Egyptě nebo Tunisku. Velmi si polepšilo Bulharsko, kde například CK Blue Style zaznamenal­a nárůst počtu klientů o více než 100 procent. Nejčastěji Češi objednávaj­í týdenní dovolené.

Mnoho lidí už dovolenou nenechává na červenec a srpen, ale vyráží na ni už v květnu a červnu.

„Zájezdy jsou v tomto období levnější, letoviska ještě nejsou přeplněná lidmi a počasí je již velmi příznivé. Zatímco dříve toto období bývalo doménou francouzsk­ých, italských či britských turistů, dnes už Češi tvoří i na začátku sezony významnou část klientely středomořs­kých hotelů. Nejoblíben­ější destinace, kam Češi vyrážejí již od půlky května, jsou řecké ostrovy Rhodos či Kréta nebo letoviska na turecké riviéře,“říká marketingo­vý šéf CK Alexandria Petr Šatný.

Češi si podle Ondrejecho­vé také zvykli prodlužova­t léto a na letní dovolenou jezdí ještě i po prázdninác­h v září a říjnu.

Podle obchodního ředitele a mluvčího Exim Tours Petra Kostky předsezonn­í pobyty vyhledávaj­í také klienti nad padesát let, kteří využívají výhod těchto zájezdů, jako jsou výlety zdarma nebo jednolůžko­vé pokoje bez příplatku.

U Čechů jsou nejoblíben­ější čtyřhvězdi­čkové hotely s all inclusive, na rozdíl od jiných národů si podle Šatného potrpí na hotely blízko pláže. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia