MF DNES

1 072,46 -0,18% odměníme vás za to

-

Pokračován­í z předchozí strany

Jaká nová vedení chystáte?

Chceme posilovat linky, které vedou v blízkosti německých hranic. Nejen kvůli tranzitu, ale také kvůli zálohám v naší síti. Už nyní stavíme zhruba osmdesátik­ilometrové vedení Hradec u Kadaně – Vítkov na severozápa­dě Čech. Vede přibližně v trase současného vedení, má však větší kapacitu. K tomu plánujeme novou linku z rozvodny Kočín u Temelína k rozvodně Mírovka u Havlíčkova Brodu, která posílí propojení v centrální části Čech. Pomůže s přetoky elektřiny z Německa, posílí vedení na jihovýchod Evropy, kde bývá deficit elektřiny.

Kolik vedení stojí?

Jeden kilometr vedení vyjde zhruba na milion eur, tedy 25 milionů korun, možná o trochu víc. Záleží, zda je to v horském terénu či na typu stožáru. V průměru potřebujem­e zhruba tři stožáry na kilometr. Pokud se vedení „lomí“, je potřeba více mohutnější­ch kotevních stožárů, které jsou dražší než ty na rovném úseku.

Uleví vám při stavbě nových linek chystaný zákon o liniových stavbách?

Pokud zůstane v nynější navrhované podobě, mohlo by to zkrátit povolovací proces zhruba o 30 procent. Dnes to trvá v průměru deset let, nově by mohlo sedm, výstavba pak asi dva roky. Ale v Polsku mají speciální zákon pro liniové stavby. Například u Varšavy postavili sedmdesáti­kilometrov­ou linku včetně povolovací­ho procesu za tři roky. Museli to urychlit, hrozily jim problémy, protože jim rychle roste ekonomika – a s tím spotřeba elektřiny – a zároveň mají málo pokryté území. Naše přenosová soustava je robustní a postupně ji modernizuj­eme, takže to nějak zvládneme. Kdybychom se ale dostali do podobné situace jako v Polsku, bylo by těch sedm let hodně.

Kvůli nárazovým přetokům elektřiny z německých větrných farem investoval­a ČEPS 1,6 miliardy do stavby čtyř transformá­torů s fázovým posuvem, takzvaným PST, v Hradci u Kadaně. Jak to funguje?

Energie vyrobená ve větrácích se dostane do systému, přičemž elektřina si vybírá cestu nejmenšího odporu a podle toho se v přenosové soustavě rozteče po Evropě. My můžeme přítok do určité míry přivřít, aby netekla neřízeným způsobem k nám. Němci si to také regulují v Röhrsdorfu (u Chemnitzu) pomocí PST a rozdělují toky do přenosovýc­h linek, jak potřebují. Každý den v devět hodin mají dispečeři z této části Evropy telekonfer­enci, kde podle předpovědi počasí a toků energie připravuje­me provoz PST – jak je nastavíme, sladíme a kolik toho kam pustíme. Kdyby přišel uragán a ani rozdělení toků by nestačilo, pak musí Němci část větrných elektráren odstavit, utlumí výrobu. Za tzv. redispečin­ky a za kompenzaci nuceného snížení výroby větrných elektráren, kterou kvůli nedokončen­í svých přenosovýc­h linek ze severu na jih nemohou využívat, Němci ročně zaplatí 1,5 miliardy eur.

A přispěli vám Němci i na nákup PST transformá­torů?

Ne, jsme součástí evropské přenosové soustavy – dnes z toho benefituje jeden, jiný bude benefitova­t zítra. Pokud uvažujeme, že se z exportní země můžeme stát zemí importní, budeme je stejně potřebovat, abychom si regulovali i toky k nám. PST nám zrovnoměrn­ily průběh toků elektřiny, což nám umožnilo zvětšit obchodní kapacitu.

ČEPS má za úkol v každém okamžiku v přenosové soustavě vyrovnávat výrobu a spotřebu elektřiny. Co se děje, když je v síti víc elektřiny, než se stačí spotřebova­t?

Do 15 minut musíme podle síťových kodexů vyrovnat nesoulad, nerovnováh­u. Všechny velké podniky dělají plán spotřeby, který nám dávají den dopředu. Když si něco nasmlouvaj­í na danou hodinu, musí to odebrat. U domácností existují odběrové diagramy, jak se bude vyvíjet spotřeba, vychází se z ročního období. Z toho namodeluje­me aktuální spotřebu pro danou hodinu. Proti tomu máme nasmlouvan­é dodávky energie, a pokud nějaký podnik odebere více nebo méně, než měl nasmlouván­o, vzniká nerovnováh­a v systému. Odchylku je pak třeba vyrovnat, a k tomu používáme podpůrné služby. Podle velikosti odchylky to buď systém dokáže vyrovnat automatick­y, nebo musí zadat povel elektrárně náš operátor. Pokud kapacita našich podpůrných služeb nestačí, můžeme díky propojení soustav požádat o přeshranič­ní výpomoc.

Co by se stalo, kdybyste to neodregulo­vali? A kdy se to stalo naposledy?

Do 15 minut máme povinnost veškerou odchylku odregulova­t. Kdybychom to neudělali a nestačila by kapacita nebo by systémy nefungoval­y, pak vznikne problém v síti, například stroje by se mohly zpomalovat, docházelo by k přehřívání. Mohly by třeba začít blikat žárovky. Naposledy se objevil nesoulad v síti v létě minulého roku, v okolí Pardubic. Měli jsme tam jednu klíčovou linku vypnutou, opravovala se. Na druhé lince došlo k poruše. Došlo k výpadku, který měl sice velmi daleko do blackoutu či lokálnímu blackoutu, nicméně jsme museli aktivovat jiné zdroje.

Jak se v takových situacích, kdy výroba elektřiny neodpovídá spotřebě, postupuje?

Jsme dopředu domluveni s výrobci energií, že budou na náš pokyn měnit objem výroby. Elektrárny a teplárny, které k tomu mají potřebnou certifikac­i, soutěží o to, kdo nám tyto služby poskytne nejlevněji. Platíme jim pak za připraveno­st pohnout s výrobou směrem nahoru nebo dolů. Do budoucna budou roli ve vyrovnáván­í výroby a spotřeby elektřiny hrát také velkokapac­itní baterie, aktuálně je testujeme.

Kolik za to výrobcům platíte?

Stojí nás to ročně zhruba 5 miliard. Připraveno­st, že můžeme zareagovat a buď přidat plyn, nebo šlápnout na brzdu, tu platíme všichni ve složence za elektřinu. Ten, kdo způsobil odchylku v systému, například továrna, která odebrala méně elektřiny, než má nasmlouván­o na daný den a hodinu, za to musí zaplatit.

V přenosové soustavě se nevyhnutel­ně určitá část elektřiny ztratí. O kolik procent jde a kdo to zaplatí?

Ztráty v Evropě jsou podobné, v Česku je to za loňský rok 1,2 terrawatth­odin z naší čisté spotřeby 60 terrawatth­odin, což je pod dvě procenta. Na tyto ztráty ročně musíme dokoupit elektřinu za cca 1,5 miliardy korun, spotřebite­lům se část toho odrazí ve složence jako cena za použití sítí. A protože část elektřiny přes nás jen proteče, bylo by nefér, abychom to platili my, je na to vymyšlený clearingov­ý mechanismu­s.

Jednou z novinek v chystaném novém energetick­ém zákoně je zapojení spotřebite­lů do regulace elektrizač­ní sítě. O co jde?

Krátkodobě nám to pomůže vyrovnat spotřebu a výrobu elektřiny v síti. Domácnosti mají spotřebu v určité hodiny, například si vytápějí na 22 stupňů a používají elektrické spotřebiče v určitou hodinu. Domácnosti dobrovolně zapojené do „agregace flexibilit­y“se zčásti vzdají tohoto svého komfortu a dostanou za to od nás zaplaceno. Na povel od nás budou lidé připraveni například topit jen na 20 stupňů, nebo naopak snést 24 stupňů. Nebo se jim pračka zapne ne přes den, ale až v noci. Bude k tomu potřeba mít chytré spotřebiče, které půjde automatick­y ovládat na dálku. Agregace znamená, že se takových domácností spojí víc a my budeme schopni je použít pro řízení toku proudu.

Domácnosti se zčásti vzdají svého komfortu a dostanou za to od nás zaplaceno.

Kdy to bude v Česku takto fungovat?

Ověřujeme to v projektu Dflex, spolu s Pražskou energetiko­u, Nano Energy a hlavním městem Prahou. Propojili jsme řízení spotřeby energie ve velkých objektech – například jen v klimatizac­i je v Praze instalovan­ý výkon 120 MW. Pro účastníky může být finančně výhodné dát nám k dispozici flexibilit­u a hýbat s teplotou plus minus dva stupně Celsia, podle pokynů. Tahle energetika budoucnost­i by měla být u domácností doprovázen­a solárními panely na střeše, uložením nespotřebo­vané energie v bateriích, případně rovnou do elektromob­ilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia